En Sıcak Konular

Milletvekilliği tehlikeye girdi

16 Şubat 2010 08:36 tsi
CHP'nin Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur'un 30 yıl önce evrakta sahtecilik yüzünden 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığının ortaya çıkması, milletvekilliğinin tartışılmasına yol açtı.

Ertemur, 1980 yılında üniversite sınavına kendi yerine başkasını sokarak Denizli Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi'ne "2037' öğrenci numarasıyla kayıt yaptırdı. ÖSYM 1981 yılında yapılan incelemede, Ertemur'un sınava başkasını soktuğu ve resmi evrakta sahtekarlık suçu işlediği belirlendi ve hakkında dava açtı. Denizli 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava 30 Temmuz 1981'de sonuçlandı. Ertemur 1 yıl 8 ay hapis hapis cezasına çarptırıldı.

ANAYASA'YA AYKIRI

Temmuz 2007 seçimlerinde CHP'den Denizli Milletvekili seçilen Ertemur'un vekilliği, Anayasa'nın 76. maddesi ve Milletvekili Kanunu'nun 11. maddesine göre tehlikede. Anayasa'nın 76. maddesinde, " ...Taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar; ...zimmet, irtikap, sahtecilik suçlarından hüküm giymiş olanlar, affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilemezler" hükmü yer alıyor. Ertemur, evrakta sahtecilikten 1 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum olduğu için Anayasa'nın 76. maddesi gereği vekil seçilme yeterliliğine sahip değil.

17 YAŞINDAYDIM

Ertemur, olayın ortaya çıkmasının ardından verdiği demeçlerde "32 yıl geçmiş, 17 yaşındayken yaşanmış. Üzülüyorum. Bunun altında siyasi rant elde etme çabalarını görüyoruz. Siciller zaten temizlenmiş, yoksa nasıl siyaset yapabilir misiniz?" değerlendirmesinde bulundu. Ancak 5 Şubat 1962 doğumlu olan Ertemur'un olay tarihinde 18 yaşında olduğu ortaya çıktı. Ali Rıza Ertemur'un durumuna benzer bir olay 1998 yılında yaşanmıştı. Sahte belgeyle dövizli askerlik yaptığı gerekçesiyle DYP'li eski bakan Bahattin Şeker'in vekilliği YSK tarafından düşürülmüştü.YSK'nın Ertemur'la ilgili ortaya çıkan mahkeme kararından sonra nasıl tavır alacağı merak ediliyor.

yenişafak



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,131 µs