En Sıcak Konular

Bu defa Danıştay Baro’ya başvurdu

16 Şubat 2010 08:29 tsi
Bu defa Danıştay Baro’ya başvurdu  

Katsayı kararıyla ilgili kendisine yapılan sivil ihtarı, İstanbul Barosu’na şikayet eden Danıştay, dilekçeyi yazan avukatla ilgili işlem yapılmasını istedi. Pası alan Baro, işlemde gecikmedi.

İHTAR YAZAN AVUKATI ŞİKAYET ETTİLER

İstanbul Barosu’nun başvurusu üzerine üniversitelere girişlerde eşitsizlik yaratan katsayıyı kaldıran YÖK’ün yürütmesini durdurma kararına tepki gösteren Turgay Oğur, Danıştay Başkanı Mustafa Birden başta olmak üzere tüm daire başkanlarına ihtar çekti. Dairenin anayasanın eşitlik ilkesine aykırı hareket ettiği belirtilen ve “Yüce Divan” yargılaması için girişimde bulunulacağı ifade edilen dilekçe ile ilgili olarak Danıştay, dilekçeyi yazan Oğur’un avukatını İstanbul Barosu’na şikayet etti. Baro hemen harekete geçip avukatın savunmasını istedi. 

Genç Siviller’in Sözcüsü Turgay Oğur, avukatı Mücteba Kılıç aracılığıyla 7 Aralık 2009’da Danıştay Başkanı Mustafa Birden başta olmak üzere daire başkanlarına bir ihtarname gönderdi. İhtarnamede şöyle denildi: “YÖK’ün öğrenciler arasında ayrımcılığa yol açan farklı katsayı uygulamasını kaldırarak, tek katsayıya yönelik vermiş olduğu kararının yürütmesini Danıştay 5. Dairesi durdurdu. YÖK’ün itirazı üzerine bu konuda karar vereceksiniz. Danıştay 5. Dairesi’nin vermiş olduğu yürütmenin durdurulması kararı evrensel hukuk ilkelerine, Anayasa’nın 10. maddesindeki eşitlik ilkesine açıkça aykırıdır. İşbu yasaya aykırı kararın kaldırılması gerekmektedir, aksi takdirde Yüce Divan yargılamanız için yasal yollara müracaat edileceği ihtar olunur.”

‘DANIŞTAY’I UYARDI’

Danıştay Genel Sekreterliği, ihtarnameyle ilgili 15 Ocak 2010’da İstanbul Barosu’na şikayette bulundu. Şikayette, “Gönderilen ihtarname başlıklı yazıda; yargılama sürecini etkilemeye, hatta Danıştay meslek mensuplarını uyarmaya yönelik ifadelere yer verildiği görülmekte olup, sözü edilen yazının 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nda düzenlenmiş bulunan avukatlık hizmeti ve vekalet sözleşmesinin kapsamı ve sınırları içerisinde değerlendirilmesi mümkün değildir” denildi.

20 GÜN İÇİNDE SAVUNMA YAPACAK

Danıştay, İstanbul Barosu üyesi avukatı “Taraf değil” diye şikayet etti. Baro, 5 Şubat 2010’da Kılıç’a bir yazı göndererek 20 gün içinde savunma yapmasını istedi.

HSYK ÜYESİ İÇİN SESSİZLİK

Uygulama dikkatleri bir başka olaya çevirdi. HSYK üyesi Ali Suat Ertosun, kozmik oda araması sırasında bir açıklama yaparak, devlet sırrı niteliğindeki belgeler üzerindeki incelemenin soruşturma sırasında yapılamayacağını ifade ederek, yürüyen soruşturmaya müdahale anlamı doğuracak beyanlarda bulunmuştu. Ancak bu beyanlara karşı yargı camiasının sessiz kalması dikkat çekti. Ertosun, kozmik oda ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada “Açıklamayı gerek duyulduğu” için yaptığını söylemişti.

Protesto edilmişlerdi

Taksim’de yürüyüş yapan İstanbul Barosu, yukarıdaki pankartla protesto edilmişti.

star



Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,861 µs