En Sıcak Konular

Bu da "mouse sendromu"!

0 0 0000 00:00 tsi
Bu da Uzun süre bilgisayar başında vakit geçiriyorsanız ve yanlış pozisyonda oturuyorsanız bel ve boyun fıtığının yanında bir hastalığa davetiye daha çıkarıyorsunuz demektir: Mouse sendromu! Peki  mouse sendromu nedir?

Teknolojinin her geçen gün, kendini büyük bir hızla yeniliyor olması, insanların masa başında daha fazla zaman geçirmesine neden oluyor. Günümüzün endüstri çağında makine-insan ilişkisinin artması sonucu, fiziksel çevrenin insana uyumlaştırılması süreci, insan sağlığı açısından büyük önem taşıyor.
Uzmanlar, fiziksel ergonominin yanı sıra artık insan zihnine seslenen bilgisayar yazılımları, internet, web tasarımı öğelerinin insana uyumundan söz edilmesine karşın, olumsuz koşullarda çalışan insanların her geçen gün artıyor.

Ergonomik olmayan koşullarda çalışmak, insanların üretim gücünü olumsuz etkiliyor. İşverenlerin çalışanlarından daha fazla verim almaları için, onlara uygun fiziksel ortamı sağlamaları gerektiği belirtiliyor.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon  Yüksekokulu'ndan  Uzman Dr. Demirhan Dıraçoğlu, masa başında ve bilgisayar önünde ergonomik olmayan koşullarda çalışan insanların, kaslarında ve ligaman gibi yumuşak dokularında  rahatsızlıkların oluşabileceğini söyledi.
  
Bilek kanalı sendromu
 
Dıraçoğlu "Çalışma ortamlarında uygun sandalye ve masa gibi ergonomik şartlar sağlanmadığı takdirde, bel ve kalça eklemine yayılan sorunlarla karşılaşılabilir. Bu durum bel ve boyun fıtığına neden olur. Bilgisayar kullanan kişi dik oturmalı ve ufak bir yastıkla beline destek vermelidir. El bileği mouse'u kullanırken ne öne çok eğik, ne de geride olmamalı, ideal olan bileğin 20 derece açıklıkta tutulmasıdır. Uzun süre aynı pozisyonda kalınmamalı, yarım saat süreyle 5-10 dakika ara verilmelidir. Bu hususlara dikkat edilmezse sinir dokularının el bileğinde sıkışıklığa uğraması sonucunda bilek kanalı sendromu patlak verebilir" şeklinde konuştu.


Hürriyet



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,711 µs