En Sıcak Konular

Kutup Yılı başlıyor...

0 0 0000 00:00 tsi
Kutup Yılı başlıyor... Küresel ısınma dünyayı nihayet harekete geçirdi. Küresel ısınmanın etkisini incelemek üzere, şimdiye kadarki en geniş kapsamlı deneye start veriliyor. Dünyanın kalbi kutuplarda atacak! İşte dev proje...

Birleşmiş Milletler, 2007-2008 dönemini Kutup Yılı ilan etmişti. Bu kapsamda, dünyanın dört bir yanındaki 60 ülkeden bilim adamları hem Kuzey hem Güney Kutbu'nda araştırmalar yapacak. Uluslararası Kutup Yılı projesinin başlaması dolayısıyla, pek çok ülkede etkinlikler, törenler yapılıyor. Proje süresince kutup kesimlerinde erimenin etkisiyle, deniz seviyesindeki yükselme gözlenecek.

Bu durum kimi yerlerde binaların deniz seviyesine göre alçalmasına ya da sahile yakınlaşmasına yol açarken, kimi yerlerde köylerin tamamının tehdit altında kaldığı örnekler var. Bilimadamları, kutup bölgelerindeki ısınmanın başka yerde yaşanabilecek gelişmelerin habercisi olabileceğini söylüyorlar.

Maliyet 1,5 milyar dolar

Adının düşündürdüğünün aksine, bir değil iki yıl sürmesi planlanan projenin 1,5 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 60 ülkenin desteklediği proje kapsamında, kutup kesimlerindeki erime ve buna bağlı olarak deniz seviyesindeki yükselme gözlemlenecek.

Çalışmalara 50 bin kişi katılacak

Bilimadamlarına göre, kutup bölgelerindeki ısınma başka yerde yaşanabilecek gelişmelerin habercisi olabilir. Proje kapsamında, Güney Kutbu'ndaki deniz canlılarının incelenmesi, rüzgarlar haritalarının hazırlanması, kutup bölgelerinde yaşayan canlıların sağlıkları gözlemlenmesi gibi 200'ü aşkın çalışmaya imza atılması öngörülüyor.

Çoğu bilimadamı 50 bin kişi, buz kıran gemiler, uydular ve denizaltıları kullanarak şimdiye kadarki en ayrıntılı incelemeleri yapacak. Bu çalışma sonunda küresel ısınmanın etkilerinin de daha net şekilde ortaya konmuş olması bekleniyor.

Proje, bugüne kadar yapılan dördüncü kutup yılı projesi. Ancak ilk kez, araştırmalar aynı anda her iki kutupta birden yapılacak.

BBC



Bu haber 256 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,348 µs