En Sıcak Konular

TRT spiker transferine başladı

14 Şubat 2010 14:44 tsi
TRT'nin Arapça yayın yapacak "TRT Seba" kanalı Şubat ayında yayına giriyor.

TRT'nin 12. kanalı olacak olan TRT Türkiye için dünyada marka haline gelen Arapça yayın yapan El -Cezire kanalından spiker transfer edildi.

Yayında TRT yazısı Arapça olarak yazılacak. Bunun yanı sıra siyasi tartışma programları için Ortadoğu'dan ve Arapça konuşan ülkelerden uzmanlar TRT Türkiye için ülkemize davet ediliyor. Politik, ekonomik ve kültürel konuları işleyen bir haber ve belgesel kanalı olarak tanımlanan TRT'nin yeni projesi, Afrika ortalarından başlayıp, Cezayir'den Pakistan'a uzanan bir kuşakta seyircisiyle buluşuyor. TRT Arapça projesinin başındaki isim Sefer Turan Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri(BAE), Suriye, Filisitin, Cezayir, Tunus, Ürdün gibi ülkelerden yeni kanal için çeşitli görevlerde çalışanlar getirttiklerini ifade etti. Turan, kameramandan yönetmene, ışıkçıdan spikere kadar El-Cezire, El-Arabia, Suriye Devlet Televizyonu gibi kanallardan transferler yaptıklarını belirtti.

Arapça kanalla ilgili TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve tüm TRT ailesi için konuşan İstanbul Müdürü Şakir Özbek, TRT Türkiye'nin doğuşunu, devletin dış politikalarıyla paralel bir ihtiyacın sonucu olarak yorumluyor. Türk ve Arap halkının binlerce yıla dayanan ortak kültürünü hatırlatmak ve ilişkileri canlandırmak için adımı atılan bu yeni proje için Özbek şunları ifade etti:

"Bu coğrafyada biz uzun yıllar birlikte yaşadık. I. Dünya savaşından sonra aramızda büyük bir kopukluk yaşandı. Bu kopukluğu tamir etmeyi diliyoruz. Kendimizi onlara, onların diliyle anlatmamız ise en doğrusu. Kanal için, Arapça konuşulan bütün ülkelere yayın yapabilecek şekilde uydularla anlaştık."

Resmi açılışı henüz yapılmayan TRT Türkiye için zamanla yeni personele ihtiyaç duyacaklarını belirten Özbek, Fasih Arapçayla yayın yapacak kanal için dil bilen kabiliyetli elemanları televizyonculuk konusunda eğiteceklerini söyledi. Arapça televizyondan sonra TRT'nin son bombaları Farsça ve İngilizce kanallar ise şuan yolda. İmkan olsa bir de Rusça yayın yapan TRT kuracaklarını belirten Özbek, projeleri ihtiyaca göre sıraladıklarını dile getirdi.

TRT'deki diğer bir yenilik TRT 2'nin değişerek TRT Haber ismini alması. Kanalın 21 Şubat'ta yenileneceğini duyuran Şakir Özbek, TRT Haber'in tamamen haber ve kültür&sanat içerikli olacağını ve markayı BBC standartlarında bir haber televizyonu haline getirmeyi planladıklarını ekledi. 

zaman



Bu haber 779 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,565 µs