En Sıcak Konular

Yunanistan'ı kurtarma planından Fransa karlı çıktı

14 Şubat 2010 14:19 tsi
Yunan medyası, ülkenin ekonomik iflasa sürüklenmekten kurtarıldığı Avrupa Birliği (AB) zirvesinden sonra, tüm dikkatlerin yarın yapılacak Eurogroup toplantısına çevrildiğini yazdı.

To Vima gazetesi ise, Papandreu'nun AB'den sağladığı politik desteği, Fransız lider Nicola Sarkozy ile yaptığı gizli anlaşmalara borçlu olduğunu ileri sürdü.

"Hastalıktan daha ağır ilaç" manşetlerinin kullanan bugünkü Yunan gazeteleri, Başbakan Yorgo Papandreu'nun Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 'uzmanlığı'nda daha uçlardaki önlemler paketini hayata geçirmeye hazırlandığını yazdı. Bütün gazetelerin manşetten duyurduğu ve Brüksel'de konuşulan yeni önlemler paketinde, işten çıkarılmaların serbest bırakılması, sosyal sigortalar sisteminin değiştirilmesi, sadece 2010 yılı yerine 3 yıllığına maaşların dondurulması, 14. maaşın (Nisan ayındaki Paskalya ikramiyesinin) kaldırılması gibi tedbirler yer alıyor. Papandreu'nun da son konuşmasında daha kötü günlerin geleceğine ilişkin mesaj verdiğine dikkat çekildi. Diğer yandan geçen perşembe günü yapılan AB liderler zirvesi öncesi Yunanistan'a politik desteğin güvence altına alınabilmesi için, Berlin-Paris ve Brüksel arasında yoğun telefon trafiğinin yaşandığı ifade edildi.

EKONOMİK DESTEK BİR SONRAKİ AŞAMA

Avrupalıların Yunan ekonomisinin hesap verme zamanının geldiğine ilişkin net mesaj verdiklerini kaydeden gazeteler, verilen politik destek karşılığında AB'ni yeni önlemlerin alınması konusunda baskı yaptıkları belirtiliyor. AB'nin üzerinde durduğu en önemli konulardan biri, hükümetin açıkladığı Ekonomik İstikrar ve Kalkınma Programı'nın eksiksiz uygulanması. Uygulanması durumunda bile olumlu netice alınmazsa AB, Yunanistan'a ekonomik yardım yapacak. Bu miktarın ne zaman, ne kadar ve hangi şartlar altında verileceğinin netleşmediği belirtiliyor.

Şimdi bütün gözler yarın Euro bölgesi ülkelerinin Maliye Bakanları'nın yapacağı Eurogroup toplantısı ile salı günü gerçekleşecek Ecofin'e çevrilmiş durumda. Her iki toplantının ana gündemini Yunanistan sorunu oluşturacak. Toplantılardan sonra yapılacak açıklamaların gergin bir bekleyiş içerisindeki piyasaları etkilemesi bekleniyor.

Yunan gazetelerin dikkat çektikleri bir diğer konuyu ise Yunanistan'ın uluslararası arenada olumsuz haberlerle prestij kaybetmesi oluşturuyor. Tarihinin en büyük ekonomik krizi nedeniyle Yunanistan'a çevrilen olumsuz bakışlar, 2004 yılında gerçekleşen başarılı Olimpiyat Oyunları'yla kazanılan prestiji bitiriyor. Yorumcular, Yunanistan'ın telafisi mümkün olmayacak şekilde saygınlığını kaybetmekle karşı karşıya bulunduğu değerlendirmesinde bulundu.

PAPANDREU VE SARKOZY ARASINDA VARILAN ANLAŞMA

To Vima gazetesi, Fransa Cumhurbaşkanı Nicola Sarkozy'nin AB'nin Yunanistan'ı desteklemesi konusunda net mesajlar vermesinin ardında, Papandreu ile yaptığı gizli bir anlaşmanın bulunduğunu ileri sürdü. Yunanistan'ın AB tarafından kurtarılması oyununun, AB zirvesinden bir gün önce Paris'te gerçekleşen Papandreu-Sarkozy görüşmesinde planlandığı belirtildi. Ailesinin Selanik kökenli olması nedeniyle Yunanistan'a özel bir ilgi duyan Sarkozy ile Papandreu arasındaki ilişkiler de mükemmel düzeyde. Papandreu'nun Fransız kültürü ve tarihine ayrı bir sempati beslediği, Fransa'nın ise Yunanistan ve Güneydoğu Akdeniz'e olan ilgisine işaret ediliyor. Hükümet kaynaklarına dayandırılan haberde, Fransa'nın en üst düzeyde desteğiyle AB çözümünün sağlandığı vurgulanıyor. Bir önceki AB zirvesinde Fransa'yla bir dizi anlaşmaya varan Atina, ülke kalkınmasının belkemiği enerji ve ulaştırma altyapısını Fransız şirketlere vermeyi kararlaştırmıştı. Önümüzdeki dönemde ilân edilmesi beklenen anlaşmaya göre Fransız şirketler, elektrik üretimi, karayolu ve demiryolu inşa edilmesi konusunda projeler gerçekleştirecek.

Son olarak hükümet, ekonomik iflası önlemek için halka acı reçete sunarken, krizin en önemli nedenlerinden biri olarak gösterilen savunma harcamalarına devam etmesi ise eleştiriliyor. Atina, Almanya ve Fransa'nın verdikleri siyasi desteği devam ettirmeleri karşılığında, önümüzdeki dönemde bu ülkelerden 10 milyar Euro değerinde silah alacak.

cihan




Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,675 µs