Özal'ı çok iyi anlıyorum | " /> Özal'ı çok iyi anlıyorum | "/>

En Sıcak Konular

Gül: Özal'ı çok iyi anlıyorum

14 Şubat 2010 13:31 tsi
Gül: Özal'ı çok iyi anlıyorum 
Gül, Hindistan ve Bangladeş'e gerçekleştirdiği ziyaretlerin ardından Türkiye'ye dönerken uçakta basın mensuplarıyla sohbet etti.

Abdullah Gül Hindistan ve Bangladeş ziyaretlerinin ardından yurda döndü.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yurt dışı ziyaretlerinde yapılan iş görüşmelerinin artık takibinin çok iyi yapıldığına işaret ederek, bunların sonuçlarının alınacağına inandığını söyledi.

Gül, Hindistan ve Bangladeş'e gerçekleştirdiği ziyaretlerin ardından Türkiye'ye dönerken uçakta basın mensuplarıyla sohbet etti. Türkiye gündemine ilişkin konuşmak istemediğini ifade eden Gül, seyahatlerin ön planda olmasını ve Türkiye gündemine ilişkin değerlendirmelerle gölgelenmesini istemediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan'ın da, Bangladeş'in de Türkiye'nin açılımları açısından önemli olduğunun altını çizerek, Hindistan'ın ekonomik açıdan çok büyük ülke olduğunu, Bangladeş'te ise tarihi ilişkilerin hatırlandığını ifade etti.

Ziyaretleri sırasında iki ülkeyle iş yapma potansiyelini gördüklerini anlatan Gül, ''Şirketlerimiz notlar aldı, anlaşmalar yapıldı. Artık bir görüşme yapılıp kalınmıyor. Takipleri çok iyi yapılıyor. Onun sistemini kurduk. Sonuçlarını alacağımıza inanıyorum'' diye konuştu. Gül, Bangladeş'teki görüşmelerde bu ülkede bir havaalanı inşaatı ve nehir yataklarının ıslahı konularını ele aldıklarını kaydetti.

''ÖZAL'I ANLIYORUM'' 

Ziyaretlerini değerlendirirken, ''Biraz çok koşturduk yorulmuş olabiliriz'' diyen Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin, ''Çok yoruldunuz'' sözleri üzerine, ''Şartlarımız böyle doğrusu. Ne kadar iş yaparız diye... Turgut Özal'ı onun için çok iyi anlıyorum'' dedi.

Gül, yolculuk sırasında, gece ışıklandırılan Hindistan-Pakistan sınırını gördüğüne işaret ederek, ''Bu sınırı görünce Pakistan-Hindistan meselesinin derinliğini biraz daha anladım. Yüzlerce, binlerce kilometre aydınlatılmış sınır. Hiçbir yerde görmedim'' diye konuştu.

İki ülke arasındaki diyalogların tekrar başlamak üzere olduğunu belirten Gül, sorunların çözülmesini umduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan ziyaretine başlamadan önce konuyla ilgili olarak Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ile görüştüğünü de bildirdi.

SIRADA AFRİKA VAR 

Gül, bundan sonra bir Afrika ziyaretinin planlandığını, ancak netleşmediğini ifade ederek, Afrika açılımının önce insani değerlerle yapıldığını vurguladı.

''Türkiye Afrika'ya 'insanlığa borcumuz var'' anlayışıyla el uzattı'' diyen Abdullah Gül, sözlerine şöyle devam etti:

''Türkiye'nin övüneceği bir şey de 3-4 senedir donörler kulübüne girmiş, yardım yapan bir ülke olması. Türkiye'nin karşılıksız insani amaçlı yardımları yılda 1 milyar doları geçti. Bunlar ancak büyük ülkelerin yapacağı işler. Şu kadar dış ticaretin olur, ama insanlıktan nasibini almayabilirsin. TİKA'nın neredeyse her Afrika ülkesinde ofisi var. Onun için BM Güvenlik Konseyi seçiminde biri hariç, Afrika'nın bütün ülkelerinden oy aldık. Ne Çin, ne ABD, ne İngiltere, ne Fransa bu oyu alamaz. Tabii ki insani konular devam edecek, ama ekonomik yönden de karşılıklı kazanç şeklinde ilişkiler devam edecek.''

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sohbetinde Bangladeşli şair Kazi Nazrul İslam'ın destan şeklinde yazdığı ''Mustafa Kemal Paşa'' kitabı hakkında da sohbet etti ve kendisine hediye edilen kitabı gazetecilere gösterdi.

aa



Bu haber 905 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,745 µs