En Sıcak Konular

Tunca ve Meriç birleşti, Havsa taştı

14 Şubat 2010 10:03 tsi
Edirne'de su seviyesi artan nehirler şehir merkezine yakın bölümde birleşti. Tunca Nehri taşmaya başladı. Ardından da Meriç Nehri'nde su seviyesi yükseldi. Havsa Deresi'nin taşması sonrası ekili alanları bastı.

Önce kar sonra da etkili olan sağanak yağış nedeniyle bölgedeki nehir ve derelerin su seviyesi tavan yaptı. Bir hafta önce Tunca Nehri taşmaya başladı. Ardından da Meriç Nehri'nde su seviyesi yükseldi. Etrafı toprak seddelerle çevrili bulunan Tunca Nehri'nin yatağına yakın alanlar sular altında kaldı. Tunca'ya bölgedeki dere sularının karışmasıyla birlikte toprak seddeler dayanamayarak patladı. Bunun sonucunda merkeze bağlı Değirmenyeni köyünde evler sular altında kaldı. Evlerde kalan köylüler komşularının yardımıyla daha güvenli yerlere nakledildi.

Edirne İl Özel İdaresi ve Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı ekipler köyde yoğun bir çalışma başlattı. Seddeleri onarmaya başlayan ekipler suyun başka evlere girmemesi için önlem aldı. Tunca sularından Büyük Gerdelli ve Büyükdöllük köyleri de olumsuz etkilendi.

Bu arada Tunca Nehri'nden sonra Meriç Nehri'nde de su seviyesi hızla artarak bin 185 metreküpe ulaştı. Suyun bin 250 metreküp seviyesi tehlike sınırı olarak kabul ediliyor. Normal zamanlarda şehir merkezinin uzağında birleşen iki nehir son zamanlardaki yükselmeye ile birlikte Meriç ve Tunca köprülerinin bulunduğu alana yakın yerde birleşmeye başladı.

Nehir kenarında bulunan balıkçı kayıkları suların yükselmesiyle birlikte nehrin ortasında kaldı. Edirne ile Karaağaç Mahallesi birbirine bağlayan alternatif yollar sular altında kaldı. Ulaşım Tunca ve Meriç Köprüleri üzerinden sağlanıyor.

Tunca Köprüsü'nün şehir merkezine yakın bölümündeki kısmı su almaya başladı. Şu ana kadar ulaşımda herhangi bir aksama yaşanmadı. Küçük ve büyük araçlar sudan geçerek yollarına devam ediyor. Ancak yaya olarak köprüyü geçmek oldukça zor.

Tunca Nehri yatağında bulunan Fatih, Kanuni, Yalnızgöz, II. Bayezit köprülerinden sonra harabe durumundaki tarihi Evliya Kasım Paşa Camii ve türbesi sular altında kaldı.

Edirne Valiliği taşkınlara karşı kriz masası oluşturdu. Bunun için ekipler tüm hazırlıklarını tamamladı. Herhangi bir olumsuzluğun yaşanması durumunda gerekli müdahaleler anında yapılacak.

HAVSA DERESİ TAŞTI, EKİLİ ALANLAR SULAR ALTINDA

Edirne'nin Havsa ilçesindeki Havsa Deresi'nin taşması sonucu ekili alanlar ile sanayi sitesinin bir bölümü sular altında kaldı.

Alınan bilgiye göre, son bir haftada aralıklarla devam eden sağanak nedeniyle Havsa Deresi taştı. Derenin taşması sonucu tarım alanları ile Cumhuriyet Mahallesi'ndeki sanayi sitesinin bir bölümü sular altında kaldı.

Havsa Belediyesi olası su taşkınlarına karşı derenin yakınındaki yerleşim yerlerinde yaşayan vatandaşları gece saat 04.00'da uyardı.

Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin, su alan bölgelerde yaptığı denetimler sonrası yaptığı açıklamada, her türlü tedbirin alındığını söyledi.

Sanayi sitesine dolan suların boşaltılmasına başlandığını belirten Tekin, ''İlçemizde gelişen bu olumsuzluk, dere yatağının dar ve temizlenmemesinden kaynaklanmaktadır. Sorunun çözümü bellidir. Dere yatağının genişletilmesi ve temizlenmesi gerekiyor'' dedi.

ajanslar



Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,493 µs