En Sıcak Konular

Çin, Kaplan yılına girdi

13 Şubat 2010 23:19 tsi
Çinliler, geleneksel ay takvimine göre Kaplan Yılı'na girdi. Başkent Pekin'de 7'den 77'ye herkes saatlerin 24.00'ü gösterdiği anda gökyüzünün havai fişeklerle ışıl ışıl aydınlatıldığı muhteşem kutlamayı izledi.

İlk olarak her yıl olduğu gibi Pekin'deki tarihi Saat Kulesi'nde yeni yılın girdiğini gösteren çan çalındı. Bunun ardından bir anda gökyüzü havai fişeklerle renk cümbüşüne döndü. Herkes bir yandan havai fişek atıp, çatapat patlatırken, bazıları da hatıra fotoğrafı çektirdi. Kutlamalara gelen Liu soyadlı küçük kız, herkesin yeni yılını kutlayıp iyi dileklerde bulundu.

Bu gece yerel saatle 24.00'te Boğa Yılı'nı bitirip Kaplan Yılı'na giren Çinliler hazırlıklarını günler öncesinden yaptı. Her yıl olduğu gibi evler temizlendi ve Bahar Bayramı olarak da adlandırılan Çin yeni yılına özgü simgeler ve maskotlar ev ve binalara asıldı. Akşamları da hemen her yer kâğıttan yapılmış kırmızı renkli fenerlerle aydınlatılıyor. Hediye olarak da kaplan simgesinin olduğu hediyeler seçildi.

Pekin'de halk, yılbaşı gecesi serbest olan ve kötü ruhları korkuttuğuna inanılan çatapat ve havai fişeklerden bol bol satın aldı. Çin Devlet televizyonu CCTV de her yıl olduğu gibi bayram özel gecesi programıyla izleyicileri eğlendirdi. Geleneklere göre bu akşam "birlik yemeği" denilen akşam yemeğinde aile fertleri bir araya geldi ve gece boyunca uyumayıp yeni yılı birlikte karşıladı.

Geleneksel yılbaşı dolayısıyla ülke çapında 7 gün resmi tatil yapılacak.

Bu arada Tibet Takvimi'ne göre Tibetlilerin en önemli bayramı olan Demir Kaplan Yılı'nın ilk günü, Çin yeni yılıyla aynı günde kutlanacak.



Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,882 µs