En Sıcak Konular

Büyük mağazalar yasa tasarısı

13 Şubat 2010 19:27 tsi
Avm MFİ Partners Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Aydın Yurdum, Büyük Mağazalar Yasa Tasarısının, “bu haliyle yalnızca sektör için değil, ülke ekonomisinin geneli için de epeyce tartışmalı bir konu” olduğunu savundu.

Yurdum, yaptığı yazılı açıklamada, “Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanun Tasarısı Taslağı” ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yurdum, perakende sektörünün gündemini son günlerde en çok meşgul eden konunun, alışveriş merkezlerinin pazar günlerinde faaliyetlerinin kısıtlanmasına yönelik önerileri de içeren büyük mağazalar yasa tasarısı olduğunu vurguladı.

Yurdum, “Yasa tasarısı, bu haliyle yalnızca sektör için değil, ülke ekonomisinin geneli için de epeyce tartışmalı bir konu” ifadelerini kullandı.
Aydın Yurdum, şu görüşleri dile getirdi:

“Öncelikle, alışveriş merkezlerinin çalışma prensipleriyle ilgili olarak dünyada yaşanmış, denenmiş, sorgulanmış bir deneyim altyapısı mevcut ve biz bunu gözden kaçırıyoruz. Birçok Batılı ülke, konuyu çok uzun zaman önce tartıştı ve belli noktalarda çözüme kavuşturdu. Ekonomiyi sağlıklı bir şekilde kayıt altına almanın önemini göz ardı etmemek gerekliliğiyle birlikte, kayıtlı ekonominin temel dayanaklarından olan organize perakendeyi de sekteye uğratmamak gerekiyor. Çünkü Türkiye şartları ve gerçeği, sistemin işleyişi için kendi dinamiklerini doğal yollarla oluşturmuş durumda… Örneğin, Türkiye'deki alışveriş merkezlerinin cirosunun yaklaşık yüzde 20'lik kısmı tek başına pazar günleri gerçekleşiyor.

İkinci önemli nokta; perakende sektörünün yarattığı istihdamın çarpıcılığı. Türkiye genç nüfusuyla övünen bir ülke ama diğer yandan liseyi bitirmiş ama üniversiteyi kazanamamış ya da yüksek öğrenimine başlamış ama bu eğitimi devam ettirebilmek için çalışmaya ihtiyacı olan önemli bir nüfusu besliyor. Bu insanların ekonomiye kazandırılmaları, Türkiye'nin geleceği için kilit önem taşıyor. Perakende sektörünün önemi de işte bu noktadan başlıyor. Sektör, bu kitleye istihdam sağlayan temel dinamikler arasında yer alıyor. Üstelik sektörün yarattığı dolaylı istihdamı da göz önüne alırsak, hazırlanan yasa taslağının, Türkiye'de önemli bir nüfus için istihdam olanaklarından yararlanamama riski oluşturduğu görülüyor.”

Aydın Yurdum, yasa koyucuların konuyu değerlendirirken dünyada yaşanmış örnekleri dikkatle incelemeleri ve sektörü derinden etkileyecek olan düzenlemelere farklı bakış açılarıyla yaklaşmalarının önem taşıdığını da belirtti.



Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,123 µs