noktayı koydu | " /> noktayı koydu | "/>

En Sıcak Konular

Baykal, Cumhurbaşkanı için noktayı koydu

13 Şubat 2010 18:46 tsi
Baykal, Cumhurbaşkanı için noktayı koydu CHP Genel Başkanı Deniz Baykal: "Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıldır, milletvekilinin görev süresi de 4 yıldır. Nokta. O kadar."

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanının görev süresine ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yüksek Seçim Kurulu'nun bu konuda karar alabileceğine ilişkin açıklamalarını memleketi Antalya'da değerlendirdi. Baykal, “Bu konuda sanki bir itilaf var ve bu itilafı Yüksek Seçim Kurulu karara bağlarmış gibi bir düşünce geçerli değildir. Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıldır, milletvekilinin görev süresi de 4 yıldır. Nokta. O kadar” dedi.

Antalya'da sağanak yağış ve selden zarar gören bölgelerde incelemelerde bulunan CHP Lideri Deniz Baykal, Serik İlçesi'nin Solak Köyü'nde gazetecilere son gelişmeleri değerlendirdi. Burada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanının görev süresine ilişkin Yüksek Seçim Kurulu'nun karar alacağı yönündeki açıklamalarına cevap veren Baykal, “Bu konuda aslında hiç talebe gerek yoktur. Durum çok açık, çok nettir. Bizim anayasamızın hükmü, cumhurbaşkanlığı hükmü tereddüt ifade edilmeyecek netlikte ifade edilmiştir. Cumhurbaşkanlığının görev süresi 5 yıl, parlamentonun görev süresi 4 yıldır” diye konuştu.

DEĞİŞEN ANAYASA ÖNEMLİ

“Cumhurbaşkanı seçildiği zaman bu hüküm yürürlükte değildir”  düşünceleri bulunduğunu belirten Baykal, kamu hukukunda böyle bir düşünceye yer olmadığını söyledi. Kamu hukukunda anayasanın ortaya koyduğu düzenin herkes için geçerli olduğunu belirten CHP Lideri Baykal, “Anayasa değiştiği zaman, kimse ‘Ben geçen anayasa zamanında bu hakkımı elde ettim’ deme imkanına sahip değildir. Bu ancak anayasının geçici maddesi imkan sağlarsa uygulanabilir. Anayasamızda böyle bir madde yoktur. Durum çok açıktır. Artık yürürlükten kalkan ve yeni anayasada da buna imkan verecek bir madde bulunmadığı halde ‘Ben o dönemde seçilmiştim, görevime devam ederim’ diye talepte bulunma imkanı kamu hukunda yoktur” diye konuşmasını sürdürdü.

Cumhurbaşkanının görev süresi konusunda itilaf olmadığının ısrarla altını çizen Baykal, “Ama bu konuda sanki bir itilaf var ve bu itilafı Yüksek Seçim Kurulu karara bağlarmış gibi bir düşünce geçerli değildir” dedi. YSK'nın anayasayı yorumlama yetkisi olmadığını belirten Deniz Baykal. “Anayasanın bu konuda yoruma da ihtiyacı yoktur. Şu kurullar karar aldı, bu kurullar karar aldı, biz bunu uygulayacağız demek çok büyük yanlış olur” dedi ve bu tartışmaların Türkiye'de çok önemli, derin hukuk tartışmalarını beraberinde getireceği uyarısında bulundu.

CHP Lideri Baykal, Türkiye'nin böyle bir tartışmaya ihtiyacı olacağını zannetmediğini belirterek “Herkes bunun böyle olduğunu biliyor da, değişik durum yaratılır mı diye yoklama içindedir herkes. Buna görek yok, böyle bir yoklamaya gerek yok, durum çok açık. Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıldır, milletvekilinin görev süresi de 4 yıldır. Nokta. O kadar” diye konuştu.

GÖRMEMEZLİKTEN GELME

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un açıklamalarını da değerlendiren CHP Lideri Deniz Baykal, “Bu feryada kulak vermek lazımdır. Bu haklı bir feryattır. Yaşanan olayları doğal karşılamak mümkün değildir” dedi. Yaşanan sürecin arkasında bir planlamanın, bir hazırlığın, bir tertibin olduğunu görmemezlikten gelmenin artık mümkün olmadığını belirten Baykal, “Çok uzun süreden beri bu noktaya dikkat çekiyoruz. Ama olağanüstü bir iyi niyetle öyle anlaşılıyor ki böyle tertiplere muhatap olan kurumlar bunun arkasındaki planlamayı görmeme, görmemezlikten gelme yaklaşımı içine girmişlerdir” dedi. Baykal, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu konuda yaşanan süreç bu olayın tertip yönünün görmemezlikten gelinmesi, tam tersine saldıraların daha da yaygınlaşmasına, düzeyini yükseltmesine neden olmuştur. Ortaya atılan tertiplerin yargı sürecini, hukuk mekanizmalarını doğal işleyişi içinde değerlendirileceği, yanlışlıkların bir an önce ortaya çıkıp kamuoyuna yansıyacağı bekleyişi de gerçekleşmemiştir. Bu olay ucu açık, süresi belirsiz, bir yaygın adliye mekanizması zeminine oturtulmuştur. Birbiri ardına yeni yeni adımlar atılmaktadır. Hangi sonucu ortaya koyduğu bir türlü kamuoyuna açıklanamamıştır. İddialar yapılıyor, kararlar yok. Bir boşluk var. Sanki ortaya atılan iddialardaki insanlar kendi başına bir amaca hizmet ediyor diye düşünülüyor. O iddiaların boş çıkması halinde de bunlar kamuoyunun dikkatinden kaçırılıyor.”

BURUN SÜRTME KAMPANYASI

Bu durumun sağlıksız bir tablo yarattığını, bu tablonun Türkiye'yi tahrip ettiğini belirten CHP Lideri Baykal, “Silahlı kuvvetler, bizim silahlı kuvvetlerimiz, yargı, bizim yargımızdır. Her kurumda sorunlar, sıkıntılar vardır. Ama burada yaşananların her kurumda ortaya çıkabilecek sorunların, sıkıntıların ele alınmasına yönelik iyi niyetli bir devlet olarak açıklanması maalesef mümkün değildir. Sistematik bir tahrip, etkisizleştirme, yıldırma, burun sürtme kampanyası sürdürülmektedir. Şimdi bunun artık ilgili kurumlar tarafından da teşhis edilmeye başlandığını görüyoruz. Bu tespitlerin yapılması gecikmişir. Bu tespitin yapılması kendi başına çözümü ortaya koyacak mı, bunu da göreceğiz” diye konuştu.

DEVLET KURUMLARINI ÇATIŞTIRAN ANLAYIŞ

Türkiye'nin artık yeni anlayışa, köklü bir değişime ihtiyacı olduğunu ve bunun açık yüreklilikle ortaya konulması gerektiğine dikkat çeken Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bütün bu olanları önümüze getiren yanlış bir yönetim anlayışı var. Türkiye kendi kendisiyle uğraşıyor. Devlet kurumları birbirine düşürülmek isteniyor. Devlet kurumları birbirine düştüğü için değil, bu işi yönlendirmesi gerekenler görevini yapmadığı, birbirine düşürmeyi öngördükleri, buna destek oldukları, bunu himaye ettikleri için.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın “Devlet kurumları arasında çatışma var” açıklamasının aksine devlet kurumlarını birbiriyle çatıştıran bir anlayışın olduğunu belirten Baykal, “Ve yanlış olan da bu anlayıştır. Artık bu konularda Türkiye aldatılmayı reddetmelidir. Bu gerçekleri açıkça ortaya koyabilmeliyiz. Bu saldırılara maruz kalan kurumlar başta olmak üzere, kamuoyumuz, toplumumuz bu yaşanan olayın arkasında neyin yattığını açıkça söyleyebilmelidir” diye konuştu.



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,295 µs