En Sıcak Konular

Barolardan ortak tepki

13 Şubat 2010 18:36 tsi
Barolardan ortak tepki 16 baro başkanından İstanbul Barosu'na ortak tepki

Ortak basın açıklaması yapan 16 ilin baro başkanları, İstanbul Barosu'nun katsayı düzenlemesiyle ilgili açtığı davaların yargıya olan güveni tamiri imkânsız şekilde zedelediğini söyledi. Hukuk-çular adına konuşan Kayseri Barosu Başkanı Avukat Ali Aydın, yargının yürütme ve yasamaya karşı siyasi muhalefet görevi üstlendiğini vurguladı: "Danıştay 8. Dairesi'nin katsayı düzenlemesiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı yasal değil, siyasîdir."

İptal ve yürütmeyi durdurma davası açan İstanbul Barosu'na da yüklenen Aydın, "Danıştay'ın kararları adeta sipariş dava, ısmarlama karar görüntüsü içinde. İstanbul Barosu tarafından açılan her dava peşin peşin kabul edilecek havası ile verilen kararlar yüz binlerce öğrencimizi perişan etti. Kamu vicdanında derin yaralar açtı. Yargıya olan güven, tamiri imkânsız bir şekilde zedelenmiştir." dedi.

Mahkemelerin halk ve hükümetle kavga etme gibi bir lüksü bulunmadığını ifade eden Aydın, yargının yürütme ve yasamaya karşı siyasî muhalefet görevi üstlendiğini savundu. Hiçbir yasal ve anayasal dayanağı olmayan, toplumu germekten başka neticesi de olmayan bu tavrın Türkiye'de bir 'yargı vesayeti' olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı. Yürütmenin faaliyet alanının yargı tarafından daraltıldığına işaret eden Baro Başkanı, şöyle devam etti: "Yükseköğrenim Kanunu'nun 45. maddesi meslek lisesi mezunu öğrencilere ancak ve ancak pozitif bir ayrımcılık öngörürken, yıllardan beri sürdürülen yasaya aykırı ve ayrımcı uygulamanın devam ettirilmesinin hiç kimseye bir yararı yoktur. Bir kısım okullara ve mezunlara yönelik siyasî ve hasmane tavrın bu okullar yanında, diğer tüm meslek lisesi mezunlarının haklarını gasp eden bir inatla sürdürülmek istenmesi, hukukun genel ilkelerine, insan haklarına ve demokrasiye aykırıdır."

Devletin, bütün vatandaşlarına eşit muamele etme yükümlülüğü bulunduğuna dikkat çeken Ali Aydın, eğitimin herkesin hakkı olduğunun Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde düzenlenmiş kural olduğunu kaydetti. Danıştay'ın bu kararının aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 11 No'lu protokolü ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 7. ve 26. maddelerine aykırı olduğu gibi Danıştay'ın daha önceki verdiği kararlarla da çeliştiğini vurguladı. Aydın, tepkilerini dile getirdikleri bu basın açıklamasını Afyonkarahisar, Ağrı, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Iğdır, Kırklareli, Kütahya, Kahramanmaraş, Şırnak, Van, Yalova, Yozgat, Muş ve Bitlis barolarının da desteklediğini aktardı.

'Balyoz' hakkında suç duyurusu

Ali Aydın, toplantıda 16 baronun darbe ve eylem planları ile ilgili ortak açıklamasını da okudu. Hukuk alanında ısrarla sürdürülmek istenen yargı vesayetinin silahlı kuvvetler alanındaki yansımasının 'askerî vesayet' anlayışı olduğuna dikkat çeken Aydın, Türkiye'nin bu dayatmanın ürünü olan darbe plan ve eylemlerinden acilen kurtulması gerektiğini söyledi. Baro Başkanı, 'Balyoz darbe planı'na konu olan mekânlar ve kişileri hatırlatarak senaryo açıklamalarının gayri ciddi olduğunu ifade ederek, "Yasa dışı ve demokrasi dışı bu tür eylemlerin yargı önüne çıkarılması ve suç işlemiş olanların cezalandırılmasını talep ediyoruz." dedi. Aydın, Kayseri Barosu'na bağlı 200 avukatı 'Balyoz darbe planı' ile ilgili İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na iletilmek üzere Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını sözlerine ekledi.

Avukat Ali Aydın, konuşmasının sonunda, yaşanan sorunların çözümü için sivil anayasa yapılması gerektiğini belirterek, başta siyasi partiler olmak üzere herkese ortak çözüm üretilmesi konusunda çağrıda bulundu.

Zaman



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,198 µs