bizim de tarihimizdir' | " /> bizim de tarihimizdir' | "/>

En Sıcak Konular

'Osmanlı bizim de tarihimizdir'

13 Şubat 2010 16:39 tsi
'Osmanlı bizim de tarihimizdir' Şanlıurfa'da düzenlenen ''Arapların Gözüyle Türkler'' konulu sempozyum başladı.

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, komşu ülke Türkiye ve Suriye'nin son yıllarda gelişen ilişkilerine dikkati çekti.

İlişkilerin gelişmesinde iki tarafın da memnuniyet duyduğunu ifade eden Okutan, komşu iki ülkenin ortak menfaatlerine de değindi.

Günümüzde toplumlar arası ilişkilerin kültürler üzerinden yürüdüğünü ve geliştiğini kaydeden Okutan, ''Aynı coğrafyada ikili ilişkileri geliştirmeye mecburuz'' dedi.

Türkiye ve Suriye gibi aynı coğrafya ve kültürü paylaşan ülkelerin birçok ortak değerlerinin bulunduğuna ifade eden Vali Okutan, ''Farklılıklarımızı koruyarak, farklılıklarımızın farkında olarak ama farklılıklarımızın bir araya gelmemize engel olmadığını fark ederek hareket etmeliyiz. Ortak değerlerimizi bizi birleştiren değerlerimizi de ortaya çıkarıp, işlemek zorundayız'' dedi.

İki toplum arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde kentlerin de önemli rolünün olabileceğini ve bunların da dikkate alınmasının önemine vurgulayan Okutan, Valilik olarak Şanlıurfa'da turizm ve ticarete yönelik hazırladıkları çalışmalarda Gaziantep ve Diyarbakır gibi komşu illerin yanı sıra Rakka, Halep ve Kerkük gibi aynı coğrafyayı paylaşan komşu ülkelerin yakın kentlerini de dikkate aldıklarını söyledi.

Bir süre önce Suriye'nin Lazkiye kentinde düzenlenen ''Türklerin Gözüyle Araplar'' konulu sempozyuma da katıldığını bildiren Vali Okutan, toplumları yakınlaştıran bu tür kültürel etkinliklerin kapsamı ve içeriğini artırarak sürdürmeyi planladıklarını kaydetti.

-''OSMANLI BİZİM DE TARİHİMİZDİR''-

Suriye'nin Ankara Büyükelçisi Nidal Kabalan da konuşmasında, dost ve kardeş ülke Türkiye ile iyi ilişkileri çok önemsediklerini bildirdi.

İki ülkenin dostluk ilişkilerinin tüm Orta Doğu'yu etkilediğini ifade eden Kabalan, iki ülke idarecileri arasındaki dostluğun haklar arasında da aynı şekilde var olduğunu belirterek, ''Dolayısıyla bu ilişki sonsuz bir ilişkidir ve artarak devam edeceğini umut ediyoruz'' dedi.

Türkiye ve Suriye'nin tarihi ilişkilerine değinen ve 2 toplumun bir dönem aynı devletin çatısı altında yaşadığını anımsatan Kabalan, ''Osmanlı bizim de tarihimizdir. Biz Osmanlıyı işgalci bir güç görmedik. Çünkü Osmanlı kimseye ayrım yapmadı'' dedi.

Sempozyumun açılışına Suriye'nin Lazkiye Valisi Halil Meşhadiye, Hama Valisi Ahmet Şahade Halil, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Deliömeroğlu, Arap Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Hüseyin Cuma da katıldı.

Yarın da devam edecek sempozyumda, Suriye'nin Ankara Büyükelçisi Kabalan, katılımcı yazarlar birliği başkanları ile Türkiye ve Arap ülkelerinde gelen yazar ve akademisyenler, konuya ilişkin gerçekleştirilecek 5 oturumda konuşma yapacak.



Bu haber 967 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,146 µs