Oyuna gelmeyin | " /> Oyuna gelmeyin | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan: Oyuna gelmeyin

13 Şubat 2010 15:48 tsi
Erdoğan: Oyuna gelmeyin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tekel işçilerine çağrıda bulunarak, ''Biz hiçbir zaman sizlere zulmetmedik, zulmetmeyiz. Gidin 4/C'ye müracaatlarınızı süratle yapın, oyuna gelmeyin'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Atatürk Havalimanı'ndan Katar'a hareketinden önce yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Erdoğan, bir gazetecinin ''Tekel işçileri eylemlerine devam ediyor. Sendikalar da bu konuda karar aldı. Ayrıca Tekel'in 57 işletmesinden 53'ü kapanıyor. Bu kapanan işletmelerin arazilerinin çok ucuza kapatılmak istendiği yönünde iddialar var. Dün de bu arazileri belediyelere devredebileceğinizi söylediniz. Bu konudaki durum nedir?'' sorusu üzerine, Tekel konusunda çok sayıda spekülasyon yapıldığını dile getirdi.

''AK Parti iktidarı bu milletin kendine ait olan ne menkulünü, ne gayrimenkulünü kimseye peşkeş çekmemiştir. Çekmez, çekilmesine de müsaade etmez'' diyen Başbakan Erdoğan, piyasada bu konuda çok sayıda iş takipçisi olduğunu ifade ederek, ''Piyasada olduğu gibi medyada da insanlar var. Bunu da açıkça söyleyeyim. Medyada bunun takibini yapanlar, önce kendi patronuna baksınlar ondan sonra da bu süreci izlesinler'' dedi.

Erdoğan, özelleştirilen bazı kurumların arazileriyle ilgili olarak belediyelere bazı devir teslim işlemlerinin yapıldığını, bazı vakıf üniversitelerine de yasanın verdiği yetkiler kullanılarak arazi teslimi yapıldığını kaydetti.

Bu tür uygulamalara bundan sonrada devam edeceklerini ifade eden Erdoğan, ''Bunlar bize yasadan gelen yetkiler. Yasaya aykırı herhangi bir şey burada söz konusu değil. Peşkeş çekmek, vesaire bunlar iktidarımızın uygulamaları içinde yoktur'' diye konuştu.

-TEKEL İŞÇİLERİNE ÇAĞRI-

Başbakan Erdoğan, Tekel işçileri konusunun çok abartıldığını, Ankara'da eylemde olan işçilerin sanki Tekel işçilerinin hepsiymiş gibi davranıldığını söyledi.

Özelleştirme kapsamında Tekel işletmelerinin çoğunun zaten özelleştirildiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

''Son olay, 8 bin 247 sayısıyla belirlenmiş olan bir durumdur. Bunlar özelleştirme kapsamında değil, kapatılan tütün yaprak işleme depolarıyla alakalıdır. Buralarda üretim yok. Bunlar artık sadece depo. Şu anda devlet Tekel tütün depolarını kapatıyor. Bunun karşılığında da işçilere ihbar ve kıdem tazminatlarını veriyor. Peki biz ne yaptık? Sendikaların bizden talebi vardı. Biz de 'bu vatandaşlarımızı açıkta bırakmayalım, bu talep doğrultusunda bunları 4/C kapsamına alalım' dedik. 4/C'de ne var? 4/C kapsamında asgari ücret, 10 aylık çalışma var. Kıdem tazminatı yoktu, iş sonu tazminatını koyduk. Son olarak çalışma süresini 11 aya, ayda bir günlük izni ikiye çıkardık. Emekli olabilsinler diye iş sonu tazminatını koyduk. Ayrıca bu kişiler memur sendikalarına da üye olabiliyorlar. Bütün bunlara rağmen hedef saptırmak suretiyle ortaya başka şeyler çıkarmak istiyorlar. 'Biz aynı şekilde, aynı maaşla kamu kurumlarında işe devam etmek istiyoruz. Kıdem ihbar tazminatı istemiyoruz' diyorlar. Özelleştirme benim iktidarım döneminde başlamış bir süreç değildir. Biz önümüzde özelleştirme programlarını bulduk. Ölmüş olan bu programları harekete geçirerek özelleştirmelerin büyük kesimini bitirdik. Şu anda Tekel ile ilgili 8 bin 247 kişi kaldı. Belki bunun içinde sadece bir grup Ankara'daki gösterilere katılmıştır. Büyük kısmı yapılanları tasvip etmiyor.''

Başbakan Erdoğan, 1 Şubattan itibaren bu işçilerin kıdem ve ihbar tazminatı olarak 350 milyon lirasının yatırıldığını belirterek, şöyle devam etti:

''Şubat ayı sonuna kadar 4/C'ye müracaatını yaptınız, yaptınız, yapmadığınız taktirde 4/C'de sizler için kapı kapanıyor. Çünkü bu bir iş akdi fesih olayıdır. Zaten fesh edilmiştir. Size 4/C imkanından istifade etmeniz için bir fırsat çıkardık. Dün itibariyle 900'ü aşkın Tekel işçisi müracaat etmiştir ve kamu kurum ve kurumlarına yerleştirilmiş durumdadır. 8 bin kişi kıdem ve ihbar tazminatını almıştır. Dolayısıyla ortada 200 kişi kalmış. Bu süreç zaten bitmiştir. Sendikalar kendi aralarında iki sendika hariç toplanıp kararlar almış. Mahkemeye müracaat edeceklerini söylemişler. 4/C 2004'te başlayan bir süreç. 2004'ten bugüne kadar adama sormazlar mı 'aklınız neredeydi' diye... Bu işi isteyen sizdiniz. '4/C'yi biz icat etmedik. 4/C, Türkiye'deki sendikaların bize önerisidir. Sendikaların bize önerisiyle uygulamaya koyduğumuz bir sistemdir. Ayıp olmuyor mu? Bunlar akşam yatıp sabah haklı kalkıyorlar. Böyle şey olmaz. Biz devlet yönetiyoruz. Bu kasaba devleti değil. Yüzyıllara sahip geçmişi olan bir devlet, burada bir karar alındığında buna herkes uyar. Ben Tekel işçisi kardeşlerime hitap ediyorum; biz hiçbir zaman sizlere zulmetmedik, zulmetmeyiz. Gidin 4/C'ye müracaatlarınızı süratle yapın, oyuna gelmeyin. 4/C'den doğmuş imkanları da değerlendirin.''

Başbakan Erdoğan, kendisini ziyaret eden kadın Tekel işçilerinin de emeklilikleri için kısa bir süre kaldığını öğrendiğini, onlara da bu imkanlardan yararlanmaları gerektiğini söylediğini sözlerine ekledi.



Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,953 µs