En Sıcak Konular

Aşırı yağış, E-5 karayolunu kapattı

13 Şubat 2010 10:15 tsi
Edirne'de dün gece başlayan ve aralıklarla devam eden sağanak nedeniyle Oğulpaşa Deresi'nin taşması sonucu Edirne-Kırklareli arasındaki D-20 kara yolu ulaşıma kapandı.

Edirne Meteoroloji Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, son bir haftada metrekareye 76.4, son 24 saatte ise metrekareye 20 kilogram yağış düştü.

Aşırı yağışlar nedeniyle Edirne-Kırklareli arasındaki D-20 kara yolu üzerindeki Oğulpaşa Deresi'nin, Umutdere mevkisinde taşması sonucu kara yolu sabah saatlerinde ulaşıma kapandı. Ulaşım, Hasköy üzerinden D-100, TEM Otoyolu ile Sazlıdere köyünden sağlanıyor.

-TUNCA NEHRİ'NİN TAŞMASI-

Bu arada, Edirne merkeze bağlı Değirmenyeni köyünde, dün geceden bu yana Tunca Nehri'nin yaz seddelerini aşarak yerleşim yerindeki ev ve ahırların su altında kalması üzerine başlatılan su tahliye çalışmaları devam ediyor.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün geceki taşkın sonucu 7 evin su altında kalması üzerine evlerdeki eşyaların ve hayvanların başka bir yere taşındığını anımsattı.

Köyde taşkın altında kalan yerleşim yerinde 8 kamyon ve 4 kepçeyle çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Çetin, Tunca Nehri'nin debisinin yükselmeye devam etmesi nedeniyle taşkından etkilenen ev sayısının 8'e çıktığını ifade etti.

Yerleşim yerindeki suyun Tunca Nehri'ne akıtılması için köy yakınlarındaki seddenin açılarak su tahliyesine çalıştıklarını anlatan Çetin, ''Yerleşim yerindeki suyu tahliye ettikten sonra seddeyi yeniden taş atarak kapatacağız. Tek tesellimiz can ve mal kaybının olmaması'' dedi.

Köy muhtarı Güngör Yüksel de devletin desteğini almalarının sevindirici olduğunu ve selin yaralarının kısa sürede sarılacağını kaydetti.

Öte yandan taşkından etkilenen iki katlı evinin bir katının sular altında kaldığını söyleyen Ayşe Duran ise zararının yaklaşık 10 bin TL olduğunu belirtti.

Değirmenyeni köyünde su altında kalan evlerde su tahliye çalışmaları su motorları yardımıyla da sürdürülürken, köyde su altında kalan kerpiç bir evde yer yer çökmeler oluşmaya başladı.

Tunca Nehri'nin tehdit ettiği Avarız köyünde ise bazı ahırları su bastı. Üreticiler, yemlerin ve samanların su altında kaldığını ve taşkın karşısında çaresiz olduklarını bildirdi.

Diğer taraftan Süloğlu ilçesine bağlı Büyükgerdelli köyü içinden geçen derenin taşması sunucu da 1 ahır ile 4 evin bahçesini su bastı.

Su baskınında ahırdan hayvanları zor kurtardığını ifade eden Cevdet Çakar, zararının büyük olduğunu ifade etti.

Süloğlu Belediyesine ait iş makineleri sayesinde Büyükgerdelli köyündeki taşkının önüne geçilebildi.

Ayrıca, Tunca Nehri'nin taşması sonucunda sele maruz kalan tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin yapıldığı Er Meydanı'nın bulunduğu alan ile Adalet Kasrı ve Balkan Şehitliği halen sular altında.

-NEHİR DEBİLERİ-

Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğünün verilerine göre, Tunca Nehri'nin Suakacağı debisi 197 metreküp/saniyeden 196 metreküp/saniyeye düşerken, Meriç Nehri'nin İpsala'daki debisi ise 1364 metreküp/saniyeden 2457 metreküp/saniyeye yükseldi.

Arda Nehri'nin Ivoylovgrad'daki debisi 176 metreküp/saniyeden 299 metreküp/saniyeye, Ergene Nehri'nin Yenicegörece'deki debisi ise 771 metreküp/saniyeden 1090 metreküp/saniyeye çıktı.



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,337 µs