Tartışma: Basın bunu yapabilir mi? | " /> Tartışma: Basın bunu yapabilir mi? | "/>

En Sıcak Konular

Tartışma: Basın bunu yapabilir mi?

12 Şubat 2010 16:21 tsi
Tartışma: Basın bunu yapabilir mi? ABD, İngiltere ve Almanya’nın ‘resmi’ TV kanalları bildiri yayınlayarak İran’ı kınadı. BBC, DW ve VOA, ‘İran’a giden yayınlarımız engelleniyor’ dediler. Haklılar mı? Yoksa İran’ın, ‘burası benim, iste

BBC, Deutsche Welle ve Voice of America, yayınlarının İran'da elektronik dalgalar yoluyla kasten engellendiğini belirterek, Tahran yönetimini ortak bir açıklama ile kınadılar.

Engellemenin İran'da İslam Devrimi'nin 31. yıldönümü sırasında başladığını bildirdiler ve Bağdat’ın halkını ülke dışından yapılan yayınlardan mahrum bıraktığını söylediler.

İran da muhtemelen, “Allah Allah size ne” demiş olabilir. Basın özgürlüğünün engellenmesi ve insan hakları gibi iki popüler ve devasa kelime kullanıldığında karşısında durmak hayli zorlaşıyor.

Tahran içinse bu durumun açıklaması yalın; “Bu yayınlar İran’ın iyiliğine değil” minvalli bir belkemiğine oturuyor. Anımsanacağı gibi İran özellikle İngiliz BBC’ye neredeyse savaş ilan etmiş, İran içişlerini karıştırmakla suçlamıştı.

Bunlar dışında çatışma şu sorularda kilitleniyor: Bir egemen devlet kendi ülkesine yönelik yayınları-doğru veya yanlış-engelleme hakkına sahip midir?

Medya açısından bu basın özgürlüğünü engellemektir. Bu doğru. Ama ilk sorunun yanıtı verilmiş değil.

İnsan haklarına (haber alma özgürlüğü) aykırı mıdır? Öyle ise haber alma hakları engellenen insanlar, yani İran kamuoyunun bu konuda ne dediğini “tam” biliyor muyuz?

Bu sorulardan birine verilen yanıtı-öyle sayarsanız- da yansıtalım: “İran aynı uydular yoluyla tüm dünyaya, İngilizce ve Arapça dilleri dahil olmak üzere, özgürce yayın yapıyor.”

Hazır konu Arap saçına dönmüşken son notu da ekleyelim: “Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü PJ Crowley, İran'dan, telefon şebekesinin çalışmadığını, cep telefonu mesajlarının engellendiğini ve İnternet üzerinden iletişimin kısıtlandığı yolunda güçlü belirtiler aldıklarını belirtti.”

İran bu iddiaya da muhtemelen, “İranlılar’ın kullandığı cep mesajlarından sana ne, birine mesaj mı göndereceksin” yanıtını verecektir.

Bunların hepsi tartışma. Ama bir sonu olur mu bilinmez.

www.iyibilgi.com



Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,524 µs