yeşil ışık | " /> yeşil ışık | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'ye ABD'den yeşil ışık

12 Şubat 2010 12:15 tsi
Türkiye'ye ABD'den yeşil ışık Türkiye’nin İran’ın nükleer programı nedeniyle yükselen tansiyonu düşürmek için devreye girmesine ABD yeşil ışık yaktı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley dün gece yaptığı açıklamada, Ankara'nın İran'ın nükleer programına ilişkin sorunların çözümünde gösterdiği gayreti takdir ettiklerini söyledi.   

Crowley, “Durumu aynı şekilde görebilir ya da görmeyebiliriz, ancak tabii ki Türkiye'nin bu konuların çözümüne katkı sağlama çabası çerçevesinde oynadığı role değer veriyoruz” diye konuştu. 

Crowley ayrıca İran'a, izlemekte olduğu yolun doğru bir yol olmadığını ifade ederek, nükleer programlarıyla ilgili uluslararası toplumun kaygılarını gidermeye dönük net mesajlar vermesi gerektiğini belirtti.

İran’ın uranyum zenginleştirme oranını artırma kararı, uluslararası kamuoyunun tepkisini çekerken, ABD’de yeni ve ağırlaştırılmış yaptırımlar için kolları sıvadı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, konuyla ilgili temaslarda bulunmak üzere Salı günü Tahran’a gidiyor. Türkiye, İran’ın nükleer programı üzerinde yaşanan uyuşmazlık için daha önce arabuluculuk teklif etmiş ancak taraflar bu öneriye sıcak bakmamıştı.

ABD yönetiminden yetkililer ayrıca, uranyumunu yüzde 20 oranında zenginleştirdiklerini söyleyen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın açıklamalarını inandırıcı bulmadıklarını belirtti. Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, İran liderlerinin fiziğe değil siyasete dayalı bir dizi açıklama yaptığını söyledi.

“GADDARCA BİR ADIM”

Ahmedinecad dün İslam Devrimi'nin 31'inci yılı kutlamalarında yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyumda ilk parti üretimini tamamladıklarını açıklamıştı. Ancak İran halkına "nükleer müjde"nin verildiği kutlamalara yine protestolar damgasını vurdu.

İran'da dün yaşanan olaylar ABD'li yetkililere de soruldu. Dışişleri Bakanlığı’ndan Crowley, İran’ın dünkü kutlamalar öncesinde muhaliflerin protesto gösterileri için organize olmalarını engellemek amacıyla iletişim araçlarına uyguladığı kısıtlamaları da eleştirdi.

Crowley, "Kendi halkını güç kullanarak korkutmak, toplanma ve ifade özgürlüğünü kısıtlamak, bu daha önce görülmemiş bir şey ve gaddarca bir adım" diye konuştu.
 
hurriyet



Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,268 µs