En Sıcak Konular

Et fiyatını spekülatörler böyle yükseltiyor

12 Şubat 2010 10:26 tsi
Türkiye, akaryakıttan sonra ette de dünyanın en pahalı ülkelerinden biri oldu. Daha bir yıl önce kasapta 16 liradan satılan dana etinin kilosu şimdi 22-23 lirayı buldu.

Kuzu eti ise 35 lirayı geçti. Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş'a göre yüzde 50'yi geçen artış spekülatörlerin işi. Düşük kazançla üretim yapan bazı besiciler, fiyatların daha da artmasını istiyor. Son dönemde ülkede büyük bir et açığı varmış gibi gösterilmeye çalışıldığını ifade eden Ulubaş, böylece fiyatı artırıp daha fazla kazanç elde edilmek istendiğini söyledi.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan EBK Genel Müdürü Ulubaş, kendilerinin ve özel sektörün 'karkas etin' kilosunu 14,5 liradan aldığını aktardı. Fiyatın bu seviyede oturduğunu vurgulayan Genel Müdür, "Bu devam edecek gibi gözüküyor. Ama bunu fırsat bilen bazı spekülatörler Türkiye'de büyük et açığı varmış gibi göstererek daha fazla kazanç elde etme ve kâr sağlama çabası içinde. Hatta, fiyatın 50 lirayı geçeceğini bile söylüyorlar. 14,5 liraya alınan et, 50 liraya satılır mı?" değerlendirmesinde bulundu.

Son dönemde süt veren ineklerin bile kesime gönderilmesi sebebiyle ülkede hayvan sıkıntısının başgösterdiği öne sürülüyor. Et piyasasının en önemli oyuncularından EBK ise, bu değerlendirmeye katılmıyor. Bekir Ulubaş, hayvan temininde sıkıntı çekmediklerini, aksine piyasaya her ay 2 bin ton et verip fiyatların daha da fazla yükselmesinin önüne geçtiklerini bildirdi. Ulubaş'a göre fiyatların yükselmesinin en önemli sebeplerinden biri özellikle terör sebebiyle koyun varlığının azalması. Ulubaş, "Koyun kalmayınca tüketici büyükbaş hayvana yöneldi. Bu da fiyatların artmasına yol açtı." diye konuştu.

Bekir Ulubaş, son dönemde et fiyatlarındaki artış ile besicilerin de para kazanmaya başladığını ve Anadolu'da yüzde 30'larda olan ahırlardaki doluluk oranının yüzde 80'lere çıktığını kaydetti. Üreticinin, ahıra hayvan bağlamak için birbiriyle yarışmaya başladığına dikkat çekti. Genel Müdür Ulubaş, hayvan varlığının azalmasının önüne geçmek için ise dişi büyükbaş hayvan kesiminin yasaklanması gerektiğini anlattı. Ulubaş, "Tarım Bakanlığı bunun çalışmalarını yapıyor. Dişi hayvanların kesimi hiçbir ülkede kontrolsüz değildir. Böyle olması gerekir." açıklamasını yaptı.

KIRMIZI ETTE KOYUNUN PAYI YÜZDE 6'YA DÜŞTÜ

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Muzaffer Denli, TÜİK verilerine göre son sekiz yılda koyun sayısının yüzde 16 azalarak 24 milyona, keçi sayısının ise yüzde 22 azalışla 5,6 milyona düştüğü bilgisini verdi.

Denli, "2000 yılında kırmızı et üretiminin yüzde 77'si sığır, yüzde 20'si koyun ve yüzde 3'ü keçiden elde edilirken, bu oranlar 2008 yılı itibarıyla yüzde 92 sığır, yüzde 6 koyun ve yüzde 2 keçi şekline dönüştü." dedi.Türkiye'nin önemli besi merkezlerinden biri olan Amasya'nın Suluova ilçesinde besiciler ise et fiyatlarındaki artışın müsebbibi olarak gösterilmekten rahatsız. Suluova Besiciler Kooperatifi Başkanı İdris Yavuz, tepkisini, "Bir yoz danayı 3 bin liraya alan besici ne yapsın. Girdi maliyetleri yüksek olduğu için et şu an ancak gerçek fiyatına ulaştı. Süt ve etin para etmediği zaman, kimse bu insanlar nasıl kazanıyorlar diye sormuyordu." diyerek gösterdi.

Bakan, net konuştu: Et ithalatına izin yok

Kırmızı et fiyatlarındaki artış sebebiyle son günlerde canlı hayvan ve et ithalatına izin verilmesi yönünde görüşler dile getiriliyor. Bazı gazetelerde de Tarım Bakanlığı'nın bu konuda bir çalışma yürüttüğü yazılmıştı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, gündemlerinde et ithalatına izin verilmesi gibi bir konu olmadığını açıkladı. Türkiye'de yeterince besi hayvanı bulunduğunu belirten Bakan Eker, bazı besicilerin suni olarak fiyat artırmak istediğini söyledi. Eker, "Anlaşılıyor ki elinde besi materyali olan bazıları, bunu piyasaya sürmemekte ve suni fiyat artışına yol açma gayreti içinde. Bunlar doğru değil. Bununla ilgili yaptığımız çalışmalar var." dedi.

Ankara Rixos Otel'de düzenlenen Tarım Zirvesi öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Eker, büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısını artırmak için son dönemde iki önemli projeyi hayata geçirdiklerini aktardı. Doğu ve Güneydoğu'da yüzde 40 hibe desteği sağlayan projelerin hayvan sayısını artıracağını dile getiren Bakan, hayvancılığa destek amaçlı kredi faizlerinde de 2010 bütçesinde düzenlemeler yapıldığı bilgisini verdi.

Et fiyatlarıyla ilgili iki mesele bulunduğunu kaydeden Tarım Bakanı, maliyetler artmasına rağmen et fiyatlarının enflasyonun altında kaldığını anlattı. Eker, et ve süt fiyatlarının son dönemdeki artışlarla enflasyonla başa baş noktasına geldiğini söyledi. Eker, bundan sonraki süreçte tüketicinin aleyhine olabilecek artışlara ise izin vermeyeceklerini dile getirdi.

Mehdi Eker, bu yıl içinde 81 ildeki Tarım ve Köyişleri Bakanlığı teşkilatına birer sosyolog atayacaklarını da açıkladı. 2. Tarım Zirvesi'nde konuşan Bakan Eker, köy ve kırsal alan sosyolojisini bilmeden çok sağlıklı projeler üretilemeyeceğini aktardı. Bu çerçevede ilk aşamada 81 ilin her birine başlangıç itibarıyla en az bir sosyolog alınacağını ve alımların ÖSYM aracılığıyla gerçekleştirileceğini ifade eden Eker, "Daha verimli üretim yapılması ve projelerin daha sağlıklı işlemesi için bunu yapmaya karar verdik." değerlendirmesinde bulundu.

(Zaman)

 



Bu haber 456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,253 µs