kızdıran benzetme | " /> kızdıran benzetme | "/>

En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanı Gül'ü kızdıran benzetme

12 Şubat 2010 10:01 tsi
Cumhurbaşkanı Gül'ü kızdıran benzetme
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu Meclis’in yeniden bir anayasa yapma fırsatını kaçırdığını söylediği için kendisini selefine benzeten yorumlara tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu Meclis’in yeniden bir anayasa yapma fırsatını kaçırdığını söylediği için kendisini Onuncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e benzeten yorumlara tepki gösterdi.

Dün Hindistan’ın Mumbai şehrindeki Türk-Hint iş konseyi toplantısı ardından Yeni Şafak’tan Fehmi Koru ve Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya ile birlikte sorularımızı yanıtlayan Cumhurbaşkanı, kendisini hiç kimse ile kıyaslamadığını, kıyaslanmasında ‘art niyet’ aradığını söyledi.

Gül, yeni bir anayasa için en çok kendisinin çalıştığını vurgulayarak, ‘Benim için önemli olan ilkelerimdir. Makam, mevki için ilkelerinden taviz vermeyeceğini ve her şeyi göze alacağını söyledi.

Gül’ün sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Aklınıza ne geliyorsa...’

- Toplantıda Türk yatırımcılarını dünyaya açılmaya teşvik eden Turgut Özal’a benzetildiniz. Türkiye’de de sizi Anayasa tartışması nedeniyle Ahmet Necdet Sezer’e benzetenler var. Ne diyorsunuz?

- Kendimi hiç bir mevkîdaşımla kıyaslamam. Hiç kimseyle kıyaslamam. Kıyaslanmasını da istemem

Eğer kıyaslayan varsa, arkasında başka niyet ararım.

Art niyetlidir.

Benim için önemli olan ilkelerimdir. Bugüne kadar bu ilkelerden hiç taviz vermedim.

Makam, mevki için de öyle ilkelerimden taviz vermem. Bugüne kadar da hiç vermedim. İlkelerim için her şeyi göze alırım. Her şeyi, aklınıza ne geliyorsa...

‘Ne yaptığımı bilmiyorlar mı?’

Cumhurbaşkanı Gül, Sezer ile karşılaştırılma nedeninin sanki Anayasa değişikliğine karşıymış gibi gösterilmeye çalışılmasından kaynaklandığına da tepki gösterdi.

Gül, şöyle konuştu:

- Tam tersine, en çok çalışan benim. En çok arzulayan benim. Hukuk, Anayasa, demokrasi ve ülkenin refahının gelişmesi için neler yaptığımızı bilmiyorlar mı?

Ben hayıflanmamı ifade etmek için onları söyledim. Hem açıktan, hem de perde arkasında bu amaçla çok çalıştım. Yaptıklarım bir bilinse...

Ne demek istedi?

Cumhurbaşkanı, ‘Makam, mevki için ilkelerimden taviz vermem. İlkelerim için her şeyi göze alırım. Aklınıza ne geliyorsa...’ derken neyi kastetti?

Cumhurbaşkanı, ilkelerinden taviz vermektense makam ve mevkisini dahi aklına getirecek bir duruş sergiliyor.

Makam ve mevki açısından devletin en üst katında bulunan Gül için bu sözlerin dışarıdan bakılınca kolay tahmin edilemeyen bir anlamı olmalı.

Dünkü gazetelerde okuduğunuz ‘Bizim pozisyonumuzdaki insanlar bu düşünceyle hareket ederse yazık olur’ cümlesi de öyle... Gül o cümleyi, Anayasa tartışmalarını cumhurbaşkanlığı seçimi sürecine bağlayanları ‘anlamadığını’ söylemek ve süre ‘Beş yıl olsa bile’ henüz yarısına gelindiğini, yani tartışmak için daha vaktin erken olduğunu anlatmak için kurmuştu.

Demek ki Gül’ü ilkeleri adına Cumhurbaşkanlığı makamını dahi aklına getirecek bir tutuma zorlamamak için, onunla benzer pozisyondaki insanların da ‘yazık etmeyecek’ bir tutum sergilemesi bekleniyor.

Gül, ‘Ne demek istediğimi anladınız, üzerime daha fazla gelmeyin’ mesajı veriyor, o mesajın anlamını bilen birilerine.

Haksızlık duygusu

Cumhurbaşkanı Gül aslında Hindistan ziyaretinin Türk iç politikasına ilişkin tartışmalarla gölgelenmesini istemiyor. Hatta dün basın toplantısında Danıştay’ın üniversite sınavlarında YÖK’ün yeni katsayı sistemini reddetmesi ile ilgili bir soruyu şöyle yanıtladı: “Ne zaman dış gezi yapsak, iç politika konuşur olduk. Bazıları da diyecek ki, ne zam iç politika konusunda mesaj vermek istese, dışarıya çıkıyor. O nedenle bu konuları Türkiye’de konuşalım.”

Yine de yürütmenin başı olarak Anayasa değişikliği gibi önemli bir konu üzerine verdiği ‘Keşke olsaydı’ türünden bir yanıt nedeniyle, üstelik de düne kadar çoğu yaptığını desteklemiş kesimlerin ağır eleştirilerine maruz kalmak belli ki Gül’de haksızlık yapıldığı duygusuna yol açıyor.

Sözlerinin Başbakan Tayyip Erdoğan ile arasını açmak istercesine yorumlanmasından da hoşlanmıyor.

Haksızlıklardan söz açılmışken, Onuncu Cumhurbaşkanı Sezer’e de haksızlık yapmamak gerekiyor. AK Parti hükümetleri döneminde AB uyum reformları çerçevesinde CHP’nin de desteğiyle dokuz Anayasa değişikliği ve en az Anayasa değişikliği kadar önemli yasa (örneğin ceza ve medeni yasaların) değişiklikleri yapıldı. O sırada cumhurbaşkanı Sezer’di.

Bugün Gül’ü eleştirmek için Sezer’in Anayasa tutumunun kötü örnek diye gösterilmesi, bu kayıtları unutturtmamalı. O iş başka, bu iş başka.

Murat Yetkin - Radikal

 



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,240 µs