Balyoz süpriz olmadı! | " /> Balyoz süpriz olmadı! | "/>

En Sıcak Konular

Büyükelçi şaşırttı: Balyoz süpriz olmadı!

12 Şubat 2010 09:36 tsi
Büyükelçi şaşırttı: Balyoz süpriz olmadı! Yunanistan'ın Ankara Büyük elçisi Fotis Ksidas'dan ilginç açıklamalar.

Yunanistan'daki ekonomik kriz bu ülkenin Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerini de etkiledi. Yunanistan'ın Ankara Büyük elçisi Fotis Ksidas, diğer tüm kamu kurumları gibi kendilerinin de harcamalarda en az yüzde 10 tasarrufa gideceklerini açıkladı. Büyükelçilik binasında AKŞAM'ı ağırlayan Ksidas ekonomik kriz, Türk-Yunan ilişkileri, Kıbrıs ve 1. Ordu'daki Balyoz Senaryosu'na ilişkin sorularımıza şu yanıtları verdi:

KRİZ BİZİ VURMAZ ZANNETTİK
Türkiye gibi bizde de finansal sistem iyi durumdaydı. 'Bizi vurmaz' diyerek küresel krizin bir gün bizi de etkileyeceğini tahmin edemedik. Şimdi kendimizi bu yeni duruma adapte etmeye çalışıyoruz. Ekonomimizin AB Komisyonu'nun devreye girmesini gerektirecek kadar kötü noktaya gelmesi üzücü. Şimdi tüm ülke kemer sıkacağız. Öncelikle kamu sektöründe maaşlar düşürülecek. Başbakan Papandreu kendi maaşını da düşürdü. Benim ve büyükelçilikteki arkadaşlarımın maaşları da kesintiye uğrayacak.

Tüm kamu kurumlarına giden harcamalarda yüzde 10 tasarruf edilmesi talimatı bize de geldi. Daha dikkatli olmamız lazım. Elektrik, ısınma gibi harcama kalemlerinde tasarruf edeceğiz. Her yıl otelde düzenlediğimiz milli gün resepsiyonumuzu bundan sonra evde verebiliriz. Görev gereği her yıl 70 günü İstanbul'da geçirmem söz konusudur. Bunu azaltabilirim.

Ortak para birimine üye olup para birimimizi avroya çevirdiğimiz için devalüasyon da yapamıyoruz krizden çıkmak için. Benzer biçimde IMF'yi de davet edemiyoruz. Çünkü IMF'nin AB Para Birliği'ne müdahalesi imkansız.

TÜRK YATIRIMINA İTİRAZ ETMEYİZ
Eğer Türk iş dünyası krizi fırsat bilerek Yunanistan'da şirket satın alma kararı alırsa bunu 'mantıklı' bulurum. Gerçek anlamda 'yatırım' olacaksa bunun ekonomimize de katkısı olacaktır. Bazıları 'Türkler mi geliyor' kaygısına kapılsa da Yunan toplumunun çoğunluğu buna itaraz etmeyecektir. Zaten Türk ve Yunan Başbakanlarının karşılıklı mektuplarında da ticaretin geliştirilmesi hedefleniyor. Nitekim gelecek hafta Türk ve Yunan iş dünyası Atina'da bir araya gelecek. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş Atina'ya gelecek. iki ülke karşılıklı yatırım imkanlarını masaya yatıracak.

KOZMİK ODADAKİ ATATÜRK
Ankara'nın en kozmik odalarından biri Yunanistan Büyükelçisi'nin makam odası. Ksidas'ın çalışma masasının hemen yanında belki de en gizli yazışmaların yer aldığı bir kasa var. Vitrini ise kendisine verilen hediyeler süslüyor. İstanbul'da Başkonsolos iken cam üzerine çizilmiş Atatürk portresi, en değerli olanlardan biri.

Türkiye ile sorunlarımızı Lahey'e giderek çözelim
Dışişleri Bakan Vekilimiz Druças yakında Ankara'ya gelecek. Ve yazdan önce Başbakan Erdoğan'ı Atina'ya bekliyoruz. İki tarafta da ilişkilerin geliştirilmesi için iyi niyet hakim. Yunan Başbakanı'nın Kıbrıs'a bile gitmedin Türkiye'ye gelmesi çok önemli bir adımdı.

Papandreu, mektubunda ilişkilerimizi olumsuz etkilediğine inandığı bazı konulara da değinme dürüstlüğü ve cesaretini gösterdi. Bunların arasında Ege Adaları üzerindeki uçuşlar meselesi de var. Ve Papandreu bunun bitmesini istedi. Bir süredir yaşanmıyordu. Geçen hafta tekrar başladı. Sorunların çözümü için keşif amaçlı görüşmeler sürecek. Sorunlar ebediyen devam etmez. Kıta sahanlığında anlaşmaya varamazsak Lahey Adalet Divanı'na gitmeliyiz.

BALYOZ SÜRPRİZ OLMADI
Darbe tartışmalarına ilişkin tüm haberleri okuyor ve Atina'ya rapor ediyoruz. 1.Ordu'da Yunanistan'a yönelik hazırlıkları öğrenmek benim için sürpriz olmadı. Türkiye'nin AB üyesi olmasını en fazla biz arzu ediyoruz. O nedenle de Türkiye'nin AB üyelik sürecini destekliyoruz.

OĞLU YEŞİL BERELİYDİ
Büyükelçinin masasındaki dikkat çeken resim ise oğlu Costandis Ksidas'a ait. Şu anda Bilgi Üniversitesi'nde öğrenim gören Costandis askerliğini ise Yunan ordusunun en seçkin birliği olan ve 'Yeşil Bereliler' diye anılan Özel Kuvvetler'de yapmış.

RAHATA ÇOK ALIŞIP ŞIMARMIŞTIK
ULUSLARARASI basında Yunanlıların yüksek yaşam standartlarına ilişkin yorumlar genelde doğru. On yıllardır diğer bazı Avrupalılardan daha iyi yaşam koşullarına sahiptik. Biraz şımarmıştık.  Sanırım bu kadar büyük bütçe açığının bir nedeni de Olimpiyatlara çok para harcanmasıdır. Bundan sonra harcama geleneklerimiz değişecek. Tembel bir millet değiliz. Biz de bir süre önce Türkler gibi çalışkandık. Ama yurtdışından gelen ve büyük bölümü illegal olan yabancı işi göçü sonrasında birçok Yunanlı artık çok çalışmak zorunda olmadıklarına inandı ve öyle yaşamaya başladı.

AB'DEN YUNANİSTAN'A TAM DESTEK VAR AMA PARA YOK !
Avrupa Birliği Başkanı Herman van Rompuy, euro bölgesinde Yunanistan konusunda anlaşma sağladığını müjdeledi. Angela Merkel, Yunanistan'ın yalnız bırakılmayacağını söyledi. Komşuya yardım seçenekleri arasında nakit yok, tahvil alımı tartışılıyor

'EVİNİ DÜZENE SOK'
AVRUPA Birliği liderleri, bu yıl içinde 300 milyar euroya ulaşması beklenen borç yükü altındaki Yunanistan'a 'açık çek vermek yerine 'herkes evini düzene soksun' tavsiyesinde bulundu. Yunanistan'la ilgili görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir Avrupa Birliği kaynağı, Yunanistan'ın kurtarılması konusunda incelenen seçeneklerden birinin,  euro ülkeleri devlet bankalarının Yunan  tahvilleri alması olduğunu söyledi.

Utku Çakırözer / Akşam



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,733 µs