isyan ettirdi | " /> isyan ettirdi | "/>

En Sıcak Konular

Danıştay rektörleri de isyan ettirdi

12 Şubat 2010 08:28 tsi
Danıştay rektörleri de isyan ettirdi 
YÖK'ün katsayı düzenlemesini ikinci kez iptal eden Danıştay'a rektörlerden tepki yağıyor.

Bu kararı beklemiyordum

Prof. Dr. Ethem Tolga (Galatasaray Üniversitesi Rektörü): Yeni sınav sistemini hazırlayan komisyondaki tek rektör bendim. Katsayı kısmını YÖK belirlemişti. Katsayıları koymasan da makas klasik liseler lehine açıldı. 0,3�0,8 katsayısı tamamen anlamını yitirdi. Başarı puanının payı yüzde 20'ye kadar yükselmişti. Sistem, başarı puanıyla öğrenciyi ölçüyordu. Artık 0,3-0,8 sistemine dönüş olmaz ama YÖK, makası daraltan yeni bir teklif getirir. Katsayıya da, katsayı farkına da gerek yok. Sınav sistemi, o makası kendiliğinden zaten açtı. Danıştay'ın kararını beklemiyordum. AOBP 50 üzerinden katsayı farkı azaltılarak çözüme gidilebilir. Meslek liselerine üniversitenin yolu açılmalı. Öğrenciler karamsar olmasın. Her şey düzelecek.

Bu iş, eğitimcilere danışılmalı

Prof. Dr. Mehmet Durman (Sakarya Üniversitesi Rektörü): Yanlış bir sistem içerisinden doğru çıkmaz. Katsayı, anlamı olmayan bir şey. Yeterliliklere dayalı bir sistem kurulmalı. Genel ve mesleki eğitimde kazandırılması gerekenler kazandırılmış mı bunları ölçmeliyiz. Mutlaka bir seçme sınavı olacak ama daha anlamlı bir sınav olmalı. Öğrenciyi yarışa sokuyorsanız, şartları eşit olmalı. Çocuklar dershanenin esiri oluyor. Bu iş eğitimcilere danışılmalı. Hukukçuların, bu işi çözmeye yönelik tavrı olmalı. Şeffaf olunmalı.

Katsayı, eğitime zarar veriyor

Prof. Dr. Ömer Asım Saçlı (Arel Üniversitesi Rektörü): Katsayıya karşıyım. Mesleki eğitime zarar veriyor. Bu yaklaşımlar eğitimi ve öğrenci akışını engeller. Verilen karar, öğrencilerin motivasyonunu bozdu ancak çocuklarımız pes etmemeli. Katsayıya mutlaka bir çözüm bulunacak. YÖK itiraz edecek ancak Danıştay'ın vereceği kararı tahmin etmek mümkün değil. YÖK itiraz edilemeyecek çözümler üretmeli ki, Danıştay olumsuz karar vermesin.

Eğitim özgür olmalı, karar çağdışı

Prof. Dr. Serdar Omay (Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü): Alınan karar siyasi. Yüz binlerce öğrencinin eğitim hayatı karartıldı. YÖK'ün katsayı ile ilgili adımları meslek lisesi öğrencileri için çok hayırlı oldu. Ancak Danıştay'ın iptalleri objektif ve ilmi olarak verilen kararlar değil. Türkiye'nin önünü tıkamaktadır. Dünyanın hiçbir yerinde eğitimde böyle oyunlar ve kararlar alınmaz. Eğitim özgür olmalıdır. Meslek liselilerin önünü tıkamak, ilme ve eğitime büyük ihanettir. Böyle çağ dışı bir uygulama olmaz.

Yargı, eğitime müdahale etmemeli

Prof. Dr. İnci Varinli (Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü): Meslek lisesi öğrencilerimizi avantajlı duruma getiren sistemden rahatsız olundu. Eğitimde eşitlik bekliyoruz. Meslek lisesi memleket meselesi gerçekten. Sanayicinin de ihtiyacı varken tüm yollar kapatılıyor. Yargı eğitime bu kadar müdahale etmemeli. Bu iş eğitim bilimcilerine bırakılmalı. Tek yetkili YÖK iken çelişen kararlar verilmesi anlamsız. Hukukçulardan ziyade bu iş uzman eğitimcilerimize düşer.

Çocuklar mağdur oluyor

Prof. Dr. Mehmet Füzün (Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü): Süreç en çok meslek lisesi öğrencilerini üzdü. Çocuklar demoralize oluyor, mağdur oluyor, aksini söylemek mümkün değil. Sınavın yetişmemesi durumunda eğitim de geç başlayacak. Gerçekten ne olacağını, nasıl bir sonuç olacağını bilmiyoruz. Artık belirsizliği ortadan kaldırmak lazım. Danıştay'daki hakimler bizim hakimlerimiz, YÖK'teki hocalarımız da hepimizin hocası.

Meslek liselerine yazık ediliyor

Prof. Dr. Abdülkadir Gayretli (Gelişim Meslek Yüksek Okulu Mütevelli Heyet Başkanı): Danıştay, eğitimin önünü tıkıyor. Karar, mesleki eğitime önem verilmediğinin de göstergesi. Meslek liselerine yazık ediliyor. Genç nüfusumuzla Avrupa'ya adım atma imkânımız var ancak bu şekilde mümkün değil. Türkiye'nin geleceğini yönlendirme açısından olumsuz bir karar. Gelişen Türkiye'de böyle basit meselelerle uğraşılmamalı. YÖK itiraz edecek, bu konudaki kararlılığını destekliyoruz. Referanduma kadar gidilmeli ve yasa çıkarılmalı. Danıştay, inadı bırakıp çözüme yardımcı olmalı.

Öğrencinin önü kapanmamalı

Prof. Dr. Yavuz Coşkun (Gaziantep Üniversitesi Rektörü): Kişisel başarıya dayalı olarak, öğrencinin nereden mezun olursa olsun önünün kapanması doğru değil. Kararın, başvuru takviminin hemen öncesinde açıklanması öğrencilerde belirsizliğe yol açtı. Karar, çocukların motivasyonunu ve çalışma düzenlerini ciddi anlamda etkileyecek. İnşallah kısa sürede YÖK buna bir çözüm bulur. Meslek liseleri ve meslek yüksekokulları daha cazip hale getirilmeli.

zaman



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,087 µs