En Sıcak Konular

AB Yunanistan'a para yerine akıl verdi

12 Şubat 2010 08:09 tsi
AB Konseyi Başkanı Rompuy, gayrı resmi AB zirvesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, "Sorumluluk ve dayanışma olmak üzere iki ayaklı yaklaşım belirledik. Yunanistan daha fazla sorumluluk üstlenecek" dedi.

Yunanistan AB'den yardım talep etmediği için zirvede bu konunun tartışılmadığı anlata Herman Van Rompuy, Yunanistan'ın geçen yıl gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 12'sine ulaşan bütçe açığını bu yı l yüzde 4'e indirme kararlılığında olduğunu, "sorunlara ancak ortaya çıkarsa çözüm bulunabileceğini" söyledi.

Van Rompuy, AB'nin Yunanistan'ı iflastan nasıl kurtaracağı konusunda somut karar almamasının piyasaları olumsuz etkilediğinin hatırlatılması üzerine, "Zirvede çalışıyordum, piyasaları takip etmedim. Bence bunu yargılamak için erken" diye konuştu.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da "Yunanistan hiçbir yardım istemedi. Demek ki buna ihtiyaç yokmuş. (Yunanistan'ın iflas edeceği yönünde) senaryolar doğru değil" şeklinde konuştu.

Zirvenin ardından Yunanistan'la ilgili tüm liderlerin onayladığı siyasi destek açıklamasında, "Tüm Avro Bölgesi ülkeleri uzlaşılan kurallar çerçevesinde sağlam ulusal politikalar uygulamak zorundadır. Avro Bölgesi'nin ekonomik ve mali istikrarı tüm üyelerin ortak sorumluluğudur" denildi.

Belgede, Yunanistan'dan ek önlemlerle bu yıl bütçe açığını gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 4'üne indirmesi talep edilerek Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun da katkısıyla AB Komisyonu'nun bu ülkedeki uygulamayı yakından izleyeceği ve gerekirse ek önlemler talep edeceği belirtildi.

Açıklamada, gerek duyulursa tüm Avro Bölgesi üyelerinin mali istikrar için kararlı ve koordinasyon içinde hareket edeceği ifade edildi.

AB zirvesinden yapılan açıklamada, gelecek hafta başında toplanacak olan AB ekonomi ve maliye bakanlarının AB Komisyonu'nun Yunanistan'dan talep ettiği kemer sıkma önlemlerini onaylaması istendi.

Borcu bu yıl içinde 300 milyar avroya ulaşması beklenen Yunanistan'ın büyük oranda kısa vadeli borçlarını çevirebilmek için bu yıl 53 milyar avro borçlanması gerekiyor.

Yunanistan'ın en büyük alacaklıları arasında yaklaşık 55 milyar avroyla Fransız, 46 milyar avroyla İsviçre ve 32 milyar avroyla Alman bankaları bulunuyor.

Diplomatik kaynaklar, kredi notu düşürülmesi nedeniyle borçlanmak için Almanya'nın en az 2 katı faiz ödemek zorunda kalan Yunanistan'ın piyasalara güven verememesi durumunda Avro Bölgesi üyelerinin ekonomik büyüklüklerine göre katılacağı bir fonla bu ülkeye kredi açılmasının gündeme geleceğini ifade ediyor.

aa

 




Bu haber 488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,794 µs