En Sıcak Konular

Talat: Müzakerelerde bizi rahat bıraksınlar

11 Şubat 2010 17:06 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Kıbrıs konusunda Türkiye'ye yaptığı çağrıyla ilgili olarak, ''Müzakerelerde bizi rahat bıraksınlar. Bunu BM'ye bıraksınlar, müzakerelerden sorumlu BM'dir. Taraflara bıraksınlar. Bunla

Cumhurbaşkanı seçimi öncesinde, siyasi partilere başlattığı ziyaretler çerçevesinde Birleşik Kıbrıs Partisi'ni (BKP) ziyaret eden Talat, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Talat, AP'den geçen ve ''Türkiye'ye Kıbrıs'tan asker çekmesi ve Maraş'ın Rumlara devredilmesi'' çağrısında bulunan karara ilişkin değerlendirmesinin istenmesi üzerine, parlamentoda onaylanan raporu hazırlayan raportör ile bir saat görüşerek, bu raporun müzakere sürecine zarar vereceğini gerekçeleriyle birlikte anlattığını anımsattı.

Raportöre bu konuların halen müzakere edildiğini aktardığını ifade ederek, bunların, müzakerelerde ele aldıkları hususlar olduğunu, AP olarak niye başka konularla ilgilenmeyerek bunları ele aldıklarını sorduğunu kaydeden Talat, raportörün de bunları anladığını gördüğünü, ancak raportörün kendisine, bu raporun parlamentodan geçebilmesi için tüm siyasi grupların onay verebilecekleri, dolayısıyla onların taleplerinin de içinde yer aldığı bir rapor hazırlanması gerektiğini, bu nedenle rapora tüm siyasi grupların görüşlerinin doldurulduğu yanıtını verdiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Talat, bunu doğru bulmadığını belirterek, ''Müzakerelerde bizi rahat bıraksınlar. Bunu BM'ye bıraksınlar, müzakerelerden sorumlu BM'dir. Taraflara bıraksınlar. Bunların faydası olmuyor. Uygulama şansı zaten yoktur'' dedi.

''Türk Ordusu'nun adadaki varlığının Kıbrıs sorununa bağlı bulunduğunu ve sorun çözüldüğü zaman bu konunun da ortadan kalkacağını, Maraş'ın da aynı şekilde çözümlenmiş olacağını'' ifade eden Talat, ''Gelsinler müzakerelere odaklanalım, Kıbrıs sorununu çözelim. En kazasız belasız yol budur. Kimseyi üzmeden, kavga etmeden Kıbrıs sorununu çözelim. Esas hedef bu olmalıdır. Avrupalıların da buna önem vermesini istiyorum. Nitekim AP Yüksek Temas Grubu'na bu konuyu açtığımda haklı olduğumu ifade etmişlerdir'' dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, başka bir soru üzerineyse, karardaki taleplerin yanlış yere yapıldığını belirterek, Türk Ordusu'nun çekilmesinin Türkiye'den talep edilebileceğini, çünkü ordunun Türk Ordusu olduğunu, ancak 1974'ten itibaren Kuzey Kıbrıs'a gelmiş vatandaşların Türkiye'ye gönderilmesinin bu ülkeden istenemeyeceğini, aradan 30 yıl geçtiğini, bu talepleri olabilecek gibi bulmadıklarını, raporun kurgu olarak da yanlış olduğunu kaydetti.

-ORAMS DAVASI KARARI

Cumhurbaşkanı Talat, Orams Davası süreciyle ilgili ne olacağına dair bir soru üzerine, gelecek günlerde Cumhurbaşkanlığında konuyla ilgili bir değerlendirme toplantısı daha yapacaklarını kaydetti.

Mahkeme kararının ortada olduğunu ve Oramların buna uygun gerekli girişimleri yaptıklarını belirten Talat, Rum Mahkemesi kararının İngiliz İstinaf Mahkemesi tarafından uygulanma talebinin hangi koşullarda hayata geçebileceğinin birçok faktöre bağlı bulunduğunu söyledi.

Evin yıkılması ve arazinin ''sahibine'' teslim edilmesinin KKTC yasalarıyla da ilişkili olduğunu ifade eden Talat, ayrıca böyle bir durumun yaratacağı toplumsal sıkıntılar, çalkantılar ve kararın uygulanmasının insan haklarına uyumunun da tartışma konusu olduğunu belirtti.

Oramların şu anda AİHM'de adil yargılamayla ilgili itiraz başvuruları olduğunu ve henüz sonuçlanmadığını kaydeden Talat, bu koşullar altında söz konusu evin yıkımına gidilmesinin başka birçok komplikasyon yaratacağını ve yıkımın mümkün olmadığının görüldüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat, ''ne efelenmeye, ne kontrolsüz tepkiye, ne de kararı uygulayacağız demeye'' gerek olduğunu belirterek, ''Sağduyulu değerlendirmeli'' dedi.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Talat, Yeni Kıbrıs Partisi'ni de (YKP) ziyaret etti.

A.A.



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,135 µs