En Sıcak Konular

'Yargı vesayetini kabul etmiyoruz'

11 Şubat 2010 17:04 tsi
'Yargı vesayetini kabul etmiyoruz' Danıştay 8. Dairesi'nin farklı katsayıyı durduran kararına Yükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK) ültimatom gibi bir cevap geldi.

Karara 15 Şubat'ta itiraz edeceklerini belirten YÖK, "Kurulumuz, anayasal temeli olan yükseköğretim ve giriş sınavı bakımından, hizmet gereklerine uygun düzenleme yetkisini, herhangi bir vesayeti ve hukuka aykırı bir zorlamayı kabul etmeden, kullanma kararlılığındadır." dedi. Kurul, itirazlarının reddedilmesi halinde dahi katsayı oranlarını belirlemeye dair yetkisini bilimsel veriler ışığında kullanacağını vurguladı.

YÖK Yürütme Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Yekta Saraç da sınav başvuru ve tarihlerinin değişmeyeceğini söyledi. Karara itiraz edeceklerini belirten Saraç, "Danıştay 8. Dairesi'nin almış olduğu bu kararın, meselenin teknik boyutunun tam olarak anlaşılamamasından kaynaklandığını zannediyoruz. Dolayısıyla bizim bunun Dava İdareleri Kurulu'nda haklılığımızın tespit edileceğini düşünüyoruz." diye konuştu. "Yeni bir formül üzerinde çalışmak için itiraz sonucu beklenecek mi?" sorusu üzerine "Evet çünkü itirazımızda haklılığımızın tespit edileceğine inanıyoruz." dedi. Saraç, genel kurul toplantısının önceden belirlendiği gibi 18 Şubat'ta yapılacağını da aktardı.

Katsayı oranı dikte ettirilemez

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, öğrencilerden endişelenmemeleri istendi. Yeni sınav sisteminin temel felsefesinin aynen korunacağı belirtilerek, artık eski sisteme dönüşün hukuken ve fiilen mümkün olmadığı vurgulandı. Kurul, anayasal yetkilerinin bilincinde olduğunun altını çizerek, "Yargı kararına konu olan husus, sadece bu yeni sistem içinde farklı bir anlamı ve işlevi olan katsayı oranları ile ilgili kısmıdır." ifadelerini kullandı.

Yargı kararlarının bağlayıcılığı hususunun tartışma konusu olmadığını belirten YÖK, şunları kaydetti: "Ancak hukuk devleti olmanın bir gereği olarak yargı mercilerinin de kararlarına, belli bir katsayıyı kabul ederek, Kurul'u bu oranı uygulamaya zorlama anlamı ve kapsamı yüklemek yetkisi ve imkanı da bulunmamaktadır." Danıştay'ın 'yargı kararlarıyla istikrar kazanmış katsayı' ifadesini ise şöyle eleştirdi: "Danıştay kararında eski sistemde belirlenmiş olan katsayıya karşı açılmış davalarda iptal talebinin reddi ile oluşmuş bir statüden bahsedilmektedir. Oysa Danıştay'ın ret kararları bir kesin hüküm oluşturmadığı gibi, Danıştay'ın ret kararları ile oluşmuş bir kazanılmış hak da yoktur. Kaldı ki yargısal denetim, denetime tabi tutulan düzenlemenin hukuka uygunluğu ile sınırlıdır. Bir idari düzenlemenin hukuka uygun bulunmuş olması, faaliyetin farklı bir şekilde düzenlenemeyeceği anlamına gelmemektedir. Aksi düşünce hukuka uygun bulunan her düzenlemeyi dogmatik bir metine dönüştürmekle eşanlamlıdır."

'Yargı kararları ile istikrar kazandığı söylenen hususun tek aşamalı ve sadece yeteneğin ölçüldüğü bir sınav sisteminin parçası olan katsayı oranı' olduğu bildirilen açıklamada, yönlendirme amacının 'sınav, soru ve değerlendirme türleri ile gerçekleştirildiği bir modelde, eski biçimiyle katsayı uygulamasının devam ettirilmesinin imkânsız' olduğu dile getirildi. Eski sistemde yönlendirmenin, katsayı ile yeni sistemde ise sınav biçimi ile gerçekleştirildiği belirtildi.

Zaman



Bu haber 442 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,817 µs