Jandarma baskını Ecevit'i kızdırmış | " /> Jandarma baskını Ecevit'i kızdırmış | "/>

En Sıcak Konular

Jandarma baskını Ecevit'i kızdırmış

11 Şubat 2010 16:23 tsi
Jandarma baskını Ecevit'i kızdırmış Emekli Tümgeneral Osman Özbek, Beyaz Enerji Operasyonu kapsamında Enerji Bakanlığı'na yönelik yaptıkları operasyonun dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in tepkisine yol açtığı anlattı.

Kadıköy Aden Otel'de. Cumhuriyet Okurları Derneği'nin (CUMOK) düzenlediği toplantıda konuşan Özbek, kendilerini Hükümet'e karşı koruma sözü veren dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman'a da tepki gösterdi.

Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanı iken Enerji Bakanlığı'na 2001 yılında yaptığı yolsuzluk operasyonuna (Beyaz Enerji) dair bilgiler veren Özbek şunları söyledi:

"İçişleri Bakanı (Sadettin Tantan) konuyu Jandarma'ya yönlendirdi. Polis yaparsa belki hükümet ve Başbakan bunu önler Jandarma'ya kimse bir şey yapamaz diye bize yönlendirdi. Biz Talat Şalk'la beraber Beyaz Enerji operasyonunu başlattık. Enerji Bakanlığı'ndan bürokratları aldık. Güzel bir operasyondu. Ama Ecevit kızdı bunlara, işte "askeri araçlarla Bakanlıklara gidiliyor şu oluyor bu oluyor' diye. Birde şöyle bir korkusu olmuştu Ecevit'in. Jandarma Genel Komutanı; o zaman Aytaç Yalman'dı; iyi adam ama onun altında çekirdek bir kadro var onları Ağustos'ta (Yüksek Askeri Şura) dağıtacağım. O kadrodan da benim Harekat Başkanlığı'nı kastediyor. Ondan sona ben bunu bir toplantıda komutana söyledim. Komutanım Başbakan Ecevit böyle bir şey diyor, ne diyorsunuz buna. O da buna karşılık 'it ulur kervan yürür' dedi. Bunu Şubat veya Mart ayı gibi söyledi. Ama Ağustos'taki YAŞ'ta beni Kayseri'ye tayin ettiler. Ben bu görevi kabul etmedim. Aytaç Yalman'a 'Siz bana 6 ay evvel 'it ulur kervan yürür' demiştiniz sözünüzde durmadınız. Siyasilerin emriyle hareket ettiniz.' dedim. Ve Kayseri'ye gitmedim istifa ettim."

Cemal Temizöz'e sahip çıktı

Osman Özbek, asit kuyularından çıkan cesetler ve faili meçhul cinayetlerden dolayı tutuklanarak cezaevine gönderilen Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Cemal Temizöz'e de sahip çıktı. Temizöz'ün TSK'nın en dürüst 5 subaylarından biri olduğunu söyleyen Özbek, kendisine her şeyiyle kefil olduğunu belirtti. Temizöz, Cizre'de görev yaptığı dönemde bölgede yaşanan 17 faili meçhul cinayetten sorumlu tutuluyor. Hakkında 9 kez müebbet hapis istemiyle yargılanıyor. Konuşmasında TSK'nin tutumundan da memnun olmadığını ifade eden Özbek "Başbakan Vali'mi yedirmem diyor da ben neden Cemal'imi yediriyorum" diye serzenişte bulunuyor.

Konuşmasında CHP'nin tutumunu sık sık eleştiren Özbek, parti içerisindeki bazı vekiller hakkında hakarete varan sözcükler kullandı. Özbek, CHP Milletvekili Algan Hacaloğlu'nun gazetelerde Jandarma'yı kaldırmaya yönelik bir yazısının çıkması üzerine kendisini arayıp yazının sebebini sorduğunu belirtti. Yazının kaleme alındığı dönemde

CHP milletvekilini tehdit etmiş

Jandarma Genel Komutanlığı Genel Plan Prensip Başkanı olarak görev yaptığı dönemde CHP'nin Güneydoğu ile ilgili bir rapor hazırladığını anlatan Özbek, şunları söyledi:

"CHP'li Algan Hacaloğlu o raporda jandarmanın kaldırılacağından bahsediyor. Ben de ona telefon açtım. 'Sizin jandarmayla ilgili yazınız beni ilgilendiriyor. Yazdığınız rapor doğru mu? Gerekçeleriniz nelerdir? Senin bu projelerin Adnan Menderes'in projeleridir. Bunu düzeltmesini istedim ve bunun peşini bırakmayacağımı söyledim. Ertesi gün Hürriyet gazetesinde bu konuşma haber olarak çıktı. "CHP'nin Güneydoğu Raporu ve Jandarma Raporu'na Jandarma generalinden eleştiri" başlığı ile. Beni Halen Genelkurmay Genel Sekreteri aradı. Tümgeneral arkadaşım. Şu anda orgeneral. 'Osmancım jandarmadan yürekli olup bunu söyleyecek olsa olsa sen olursun, sen misin? Ağzına sağlık' dedi."

Zaman



Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,402 µs