AP raporuna tepki | " /> AP raporuna tepki | "/>

En Sıcak Konular

Dışişleri Bakanlığı'ndan AP raporuna tepki

11 Şubat 2010 15:24 tsi
Dışişleri Bakanlığı'ndan AP raporuna tepki
Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Raportör Ria Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan rapora tepki gösterdi.

Dışişleri'nden yapılan yazılı açıklamada "AP'nin işlevi, Kıbrıs Rum tarafının sözcüsü gibi davranmak değildir." denildi.

Açıklamada, Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Raportör Ria Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan ve Türkiye'nin katılım sürecinde 2009 yılında kaydettiği ilerlemeye ilişkin tespitler içeren raporun AP Genel Kurulu'nda kabul edildiği hatırlatılarak, AB kurumlarının aday ülkeler hakkındaki değerlendirmelerinin, bir yandan katılım sürecinde tamamlanması beklenen eksikliklere dikkat çekerken, diğer yandan objektif, süreci ilerletmeye matuf ve aday ülkeyi teşvik eden bir yaklaşımla kaleme alınması gerektiği dile getirildi.

Resmi metni henüz yayımlanmamış olan AP Raporu'nda, Türkiye'de hak ve özgürlükler alanının genişletilmesi yönünde başlatılan sürece, faal dış politika girişimlerimize ve bölgesel güvenliğe katkılarımıza yer verildiği belirtilen açıklamada, rapor şöyle eleştirildi: "Ancak raporda, esas itibariyle, tek taraflı, gerçeklerle bağdaşmayan ve tarafımızdan kabulü mümkün olmayan unsurlara yer verildiği ve katılım sürecine olumsuz tesir edebilecek bir üslup benimsendiği görülmektedir. Raporda Türkiye'den beklenenler sıralanırken, AB'nin Türkiye'ye karşı yerine getirmediği taahhütlere değinilmemiş olması ayrıca düşündürücüdür. "

AP'NİN KIBRIS RAPORU HAYAL KIRIKLIĞI

Raporda, Kıbrıs'ta devam eden kapsamlı müzakereler ve Kıbrıs Türk tarafının yapıcı, çözüme dönük gayretlerinin hiçe sayıldığı ve Kıbrıs sorununun ortaya çıkmasında sorumluluğu olanlarla ilgili gerçekler görmezden gelindiğine dikkat çekilen açıklamada, "Her türlü adalet duygusundan uzak olan bu yaklaşım, en hafif tabiriyle, büyük hayal kırıklığı yaratmıştır. AP'nin işlevinin, Kıbrıs Rum tarafının sözcüsü gibi davranmak ve tüm mesnetsiz iddia ve taleplerini karşılamak olmaması gerekir." ifadelerine yer verildi.

AP İÇ POLİTİKAYA REHİN DÜŞMÜŞ

AP'nin yeni yasama dönemindeki Türkiye'yle ilgili bu ilk sınavında iç politika saiklerine rehin düştüğünü görmekten üzüntü duyulduğunun altı çizilen açıklamada şöyle denildi: "AP tarafından yayınlanan belge ve raporların Türkiye açısından anlam taşıması, ancak yapıcı ve tarafsız bir tutum benimsenmesi halinde mümkün olacaktır. Türkiye, bazı çevrelerin menfi tavrına ve tüm engelleme çabalarına rağmen, kazanılmış haklarına sahip çıkmaya ve AB'ye üyelik hedefi doğrultusunda kararlılıkla ilerlemeye devam edecektir."

(CİHAN)



Bu haber 386 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,664 µs