AB faturasını kime kesti? | " /> AB faturasını kime kesti? | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan, AB faturasını kime kesti?

11 Şubat 2010 15:18 tsi
Erdoğan, AB faturasını kime kesti? Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB'nin, bir içe kapanma eğilimi göstermesi ve verilen sözleri, atılan imzaları tekrar tartışmaya açmasının, her iki kamuoyu açısından son derece motivasyon kırıcı bir maliyet taşıdığını bildirdi.

İşte Erdoğan'ın konuşmasının önemli bölümleri:

"Türkiye'nin Avrupalılığını tartışmanın zamanı çoktan geçti. Demokratikleşme, kalkınma ve dış politikaya ilişkin olarak cesur kararlar alma notasında Türkiye'nin AB üyesi birçok ülkeden ileri olduğunu söyleyebilirim. Özellikle temel hak ve özgürlükler konusunda bazı ülkelerde yürütülen tartışmalar kaygı vericidir. Türkiye bugünlerde krizden çıkışa yönelik çok ciddi sinyaller vermeye başladı. Büyüme yeniden hız kazandı. Ekonomiyle birlikte demokratikleşme alanında da tarihi adımlarımız oldu. Değişim kararlılık ister, en önemlisi de cesaret ister. 7 yıl boyunca direnç hissettik. Attığımız her adımın karşısına çıkanlar oldu. Hükümet olarak önümüze çıkarılan engellerini hiçbirisine boyun eğmedik, sorunların üzerine gittik. Elbette değişimi bir anda gerçekleştirmek mümkün değildir. Tabu olarak görülen birçok mesele bugün konuşuluyor.

Türkiye'nin birçok meselesi oluşturulmuş yapay korkular nedeniyle gündeme dahi getirilemiyor. Hukuk dışı yapılanmalarla mücadelemiz devam ediyor. Milli Birlik ve Kardeşlik olarak ifade ettiğimiz Demokratik açılım sürecini kararlılıkla sürdürüyoruz. Türkiye'de basın özgürlüğü konusundaki tartışmalarını Avrupa'ya farklı şekilde aksettirildiğini düşünüyoruz. Herkes eleştirilebilir. Eleştiri eleştiri sınırlarını açıp yaptığımız sadece hukuka başvurmak ve hak aramakdır. Bir kısım yargı kararlarının basın özgürlüğüne müdahele olarak yansıtılmasını yanlış buluyorum.

Demokratikleşme adımlarının ne tür bir muhalefe maruz kaldığını eminim takip ediyorsunuz. AB'ye ve bu çerçvedeki reform çabalarına diğer siyasi partilerin nasıl yaklaştığını yakından izliyor ve görüyorsunuz.

Kıbrıs'ta müzakere sürecinin adil ve kalıcı bir çözüme en kısa zamanda çalışması için anavatan ve garantör olarak çabamız sürüyor. Bugüne kadar Kıbrıs Rum tarafının olumsuz tavrını koruduğunu gördük. Önümüzdeki kısa dönem süreç için hayati önemdedir. Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Papandreu mektubuma yanıt vermiştir. Biz hükümet olarak iki ülke arasında önemli bir işbirliği zemini bulunduğunu iddia ediyoruz. Önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek üst düzey ziyaretlerin Türk-Yunan ilişkilerinin yeni bir aşamaya girmesine vesilesi edeceğini ümit ediyorum.

AP raporu esas itibariyle tek taraflı gerçeklerle bağdaşmayan ve taragfımızdan kabulu mümkün olmayan metinlerin yer aldığı bir metindir. Kıbrıs'ta devam eden müzükareler ve Türk tarafının yapıcı gayretleri hiçe sayılmış ve sorunla ilgili gerçekler görmezden gelinmiştir. Bu müzakerelerde kaçan taraf her zaman Güney Kıbrıs Rum yönetimi olmuştur. Referrandumda Annan Planına Türk tarafının çoğu destek vermiştir. AP'nin gözü kör müdür? Biraz gözlerini açsınlar. Bu adaleti bunlar görmezden gelirlerse bu adalet birgün onlara da lazım olacaktır. Bu tavır büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. AP'nin yeni yasama dönemindeki bu ilk sınıvaında iç politika sahiplerine yeink düştüğünü görmekten üzüntü görüyoruz. Türkiye bazı çevrelerin tüm engelleme çabalarına rağmen AB'ye üyelik hedefleri doğrultusnda kararlıkla yürüyecektir. Türkiye'nin AB ile ilgili kararlığınını ve Avrupalılığını tartışmak yanlıştır.

Bizim gayretlerimiz ve özverimizin devam edeceğinden kimsenin şüphe duymaması gerekir." 



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,593 µs