En Sıcak Konular

Bandırmalılara müjdeli haber

11 Şubat 2010 14:52 tsi
Balıkesir'in Bandırma ilçesinde, 25 Aralık 2009'da ana borunun patlaması sebebiyle başlayan su kesintisinin nihayet biteceği belirtildi.

Kumköy mevkisindeki toprak kayması sonucu, Gönen regülatöründen gelen bin 400'lük ana borunun patlamasıyla başlayan ve yaklaşık 45 gündür aralıklarla devam eden susuzluk, ilçe halkını çileden çıkardı. Bandırma Belediyesi ve 6. Ana Jet Üs Komutanlığı'na ait tankerler, vatandaşlara devamlı su dağıtıyor. Heyelan bölgesinde arızanın giderilmesi için de çalışmalar sürüyor. Belediye Başkanı Sedat Pekel, yarın (12 Şubat) sabah saatlerinde su verileceğini açıkladı.

25 Aralık 2009'dan beri arızanın dokuz defa tekrarlaması sebebiyle duruma Çevre ve Orman ile Sağlık bakanlıkları el koydu. Su kesintisine DSİ'nin sebep olduğu şeklindeki haberler üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı, yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada, DSİ Genel Müdürlüğü'nün, bütün il ve ilçelerin içme suyu meselesini kökünden çözmek için 2009 yılında İçme, Kullanma ve Sanayi Suyu Temini Eylem Planı hazırlayarak uygulamaya koyduğu belirtildi. Bandırma'nın içme suyu ihtiyacı yıllık 10 milyon metreküp olmasına rağmen DSİ tarafından inşa edilen Yenice-Gönen Barajı'ndan, 2040 yılına kadarki talebi karşılayacak şekilde, yıllık 31 milyon metreküp su tahsisi yapıldığı ifade edildi. Açıklamada şunlar kaydedildi: "İçme suyu isale hattı ve şebekesi, Bandırma Belediyesi tarafından inşa edilmiş ve işletilmektedir. İlçedeki kesinti, su kaynağının yetersizliğiyle alâkalı değildir. Belediyenin sorumluluk alanında olan isale hattındaki kırılmalar neticesinde meydana gelen arıza ve işletme hatalarından kaynaklanmaktadır. Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, vatandaşlarımızın su sıkıntısının acilen çözülmesi maksadıyla Bakanlığımız ve DSİ'nin herhangi bir yükümlülüğü olmadığı halde 25. Bölge Müdürlüğü'nün, belediyeye her türlü teknik ve makine desteğini vermesini talimatlandırmıştır."

SAĞLIK BAKANLIĞI EKİPLERİ BÖLGEDE İNCELEME YAPTI

Susuzluk sebebiyle bir salgın hastalık riskine karşı Sağlık Bakanlığı'na bağlı uzman bir ekip de bölgede inceleme yaptı. Halk Sağlığı Daire Başkanlığı'ndan Çevre Mühendisi Erol Bıçakçı başkanlığındaki ekip, belediye yetkilileriyle görüştü. Çalışmaların ardından bir açıklama yapan Bıçakçı, tedbir amaçlı harekete geçildiğini, ilçede su kesintisinden kaynaklaran salgın bir hastalık bulunmadığını belirterek, "İlçedeki bütün su kaynaklarını kontrol edeceğiz. Vatandaşlar, belediye ve itfaiyenin dağıttığı suları içmiyor, sadece temizlikte kullanıyorlar." dedi.

Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekil ise DSİ ile ilgili herhangi bir açıklaması olmadığını ifade ederek, arızanın meydana geldiği tarihten itibaren Vali Yılmaz Arslan, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Akif Okur, DSİ yetkilileri ve İSKİ'nin desteğini aldıklarıını söyledi. Bandırma'nın su ihtiyacının, 55 kilometre uzaklıktaki Gönen regülatöründen karşılandığını ifade eden Başkan Pekel, 25 Aralık'ta meydana gelen 2,6 büyüklüğündeki depremin yol açtığı heyelan sebebiyle arızanın başladığını dile getirdi. Heyelan bölgesinin 2 kilometre uzunluğunda olduğa dikkat çeken Pekel, "Ekiplerimiz, 30 dönüm alanda arızanın giderilmesi için çalışıyor. Aşırı yağışlara toprak dayanmadı. Boruların bağlantı noktalarında meydana gelen dokuz arızayı tamir ettik. 7 Şubat Pazar günü en büyük arıza meydana geldi. Hattın 2 kilometrelik bölümüne yeni borular döşüyoruz." şeklinde konuştu.

Su sıkıntısının 10 yıl öncesine dayandığını savunan Başkan Pekel, heyelan bölgesi olduğu bilinmesine rağmen projeye devam edildiğini iddia etti. Problemin halli için İller Bankası ile görüştüklerini aktaran Pekel, "Projemize onay aldık. Heyelan bölgesindeki 2 kilometrelik hatta, çelik borular döşeyeceğiz. Bu sayede sorunu uzun vadede çözmüş olacağız. Bize maliyeti ise 3 milyon lira olacak." dedi. (CİHAN) 



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,780 µs