En Sıcak Konular

Krizin mucidi Sezer çıktı

11 Şubat 2010 13:27 tsi
Bir devletin bir başka devlet başkanı veya temsilcisinin eşine kıyafeti yüzünden davet göndermeme yakışıksızlığı ilk olarak Sezer tarafından yapılmış.

CHP lideri Baykal'ın 2004 yılında Başbakan Erdoğan'ın Fransa ziyareti sırasında “Emine Erdoğan'ı Fransızların istemediğine” ilişkin iddiaları Fransa tarafından yalanlanırken, Emine Hanım'ın gitmemesinin nedeninin “yerli monşerlerin işgüzarlığı” olduğu anlaşıldı. Öte yandan, bir devletin bir başka devlet başkanı veya temsilcisinin eşine kılık kıyafeti yüzünden “davet göndermeme” yakışıksızlığının tek örneğinin yine Türkiye olduğu ortaya çıktı.

YABANCIYA BAŞÖRTÜ VETOSUNUN İLK MUCİDİ SEZER

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Çankaya Köşkü'nde uyguladığı başörtüsü yasağını uluslararası boyuta taşımış, eşi başörtülü olan Afgan Cumhurbaşkanı Karzai'yi Türkiye'ye eşsiz davet etmişti. Bu skandal, Sezer'in Çankaya Köşkü'nde verdiği akşam yemeğinde patlak verdi.

ZENAT KARZAİ'NİN YOKLUĞU AKŞAM YEMEĞİNDE FARK EDİLDİ

Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai'nin eşsiz olarak davet edilmesi Çankaya Köşkü'nde verilen akşam yemeğinde tam bir krize sebep olmuştu. Sezer'in eşi Semra Sezer ile Karzai arasında geçen diyalog Dr. Zenat Karzai'nin davet edilmediğini ortaya çıkarttı. Çankaya Köşkü'ndeki yemek sırasında Hamit Karzai, Semra Sezer'e “Sizi Afganistan'da görmekten büyük onur duyarız” dedi. Semra Sezer ise buna karşılık olarak, “Ama siz eşinizi getirmemişsiniz” şeklinde cevap verdi. Bunun üzerine Karzai, “Bana davet gönderilirken eşim davet edilmedi. Davet edilseydi onu da getirirdim” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Zira bizim ülkemizin parlamentosunda şu an 24 kadın milletvekili var. Kadınlarımızın siyasette aktif olarak yer almalarını destekliyoruz. Bu konuda bizim açımızdan herhangi bir sıkıntı yok.”

TÜRKİYE'DEKİ BAŞÖRTÜSÜ YASAĞININ ŞOKUNU KARZAİ BİLE YAŞADI

5-7 Ocak 2006'da Sezer'in davetlisi olarak Türkiye'yi ziyaret eden Karzai, Türkiye'de uygulanan başörtüsü yasağının ilk yabancı devlet başkanı sıfatlı mağduru olmuştu.

Eşi başörtülü olduğu için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç ile bakan ve AK Parti milletvekillerine eşsiz davetiye gönderen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 'başörtü vetosunun' sınırlarını Türkiye'nin de dışına çıkarmayı başarmıştı.

BAŞÖRTÜLÜ OLMAYANLARI EŞLİ ÇAĞIRIYOR

Öte yandan dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Çankaya'da ağırladığı Cumhurbaşkanlarını eşli olarak davet ediyordu. ABD Başkanı George W. Bush ile Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin başta olmak üzere bütün liderleri eşli olarak çağıran Sezer, İran ziyaretine eşi Semra Sezer'i götürmediği için Cumhurbaşkanı Muhammet Hatemi de Ankara ziyaretine başörtülü eşini getirmemişti. Sezer, eşlerinin başı açık olan Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ile Ürdün Kralı Abdullah'ı ise eşli olarak davet etmişti.

Sezer'in, Karzai'yi eşsiz davet etmesine rağmen Çankaya'daki başörtüsü yasağı Afgan kadın bakan tarafından delinmişti. Karzai'nin heyetinde yer alan Bakan Mesude Celal, Çankaya Köşkü'ndeki akşam yemeğine başörtülü olarak iştirak etmişti. Karzai'nin başörtülü eşi davet edilmezken, heyette bulunduğu için Köşk'e girip girmeyeceği tartışma konusu olan Mesude Celal, yemekte yer almıştı. Celal, o tarihte Afgan kadınlarının Türkiye'de üniversite eğitimi görmesini istediklerini de açıklamıştı.

vakit



Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,904 µs