En Sıcak Konular

Prof. Yayla: "Kenan Evren bizi sevindirdi"

0 0 0000 00:00 tsi
Prof. Yayla:    Kemalizm’e ilişkin eleştirel sözleri nedeniyle kamuoyunda tartışma yaratan Prof. Dr. Atilla Yayla, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in Türkiye’nin eyalet sistemine geçebileceği yönündeki açıklaması ile başlayan tartışmayı sevind

Kemalizm’e ilişkin eleştirel sözleri nedeniyle kamuoyunda tartışma yaratan Prof. Dr. Atilla Yayla, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in Türkiye’nin eyalet sistemine geçebileceği yönündeki açıklaması ile başlayan tartışmayı “Federasyon önerisi, radikal bir nokta. Üniter devleti reforme etmek gerek. Ancak bu tür görüşler dile getirilmeli. Kenan Evren, bu tür görüşleri dile getirmekte en iyi pozisyonda olan insan. Düşünce hayatımızda yeni bir dönem açıyor sevindirici bir gelişme" şeklinde değerlendirdi.
Yayla, "Kenan Evren, bu tür görüşleri dile getirmekte en iyi pozisyonda olan insan. Düşünce hayatımızda yeni bir dönem açıyor, sevindirici bir gelişme. Kenan Evren dile getirdi diye, görüşün peşinen yanlış ya da doğru olduğunu kabul etmek doğru değil. Tartışılması lazım" dedi.

Problemin çözümünün, üniter devletin bugünkü formunda mı eyalet sisteminde mi olduğunu bugünden bilmenin mümkün olmayacağını söyleyen Yayla, “Türkiye’de iki radikal tavır var. ‘Üniter devletin tek biçimi var, bu Türkiye’de uygulanan model, tartıştırmam’ tavrı. Bu tavır Türk kesimden geliyor. Diğeri ‘Kürtler halktır otomatikman devlet hakkı var’. Bu ikisi de radikal" diye konuştu.

Üniter devlet reforme edilmeli      

Kendisinin devrime değil evrime inanan bir insan olduğunu ifade eden Yayla, “Türkiye’nin üniter devlet geleneği içinde açılımlar yapmak gerek. Mahalli idarelerin yetkileri ve imkanları arttırılmalı, ana dilde eğitim, seçmeli olabilir, ana dilde yayın hakkı. ‘Hadi federasyona gidelim’ demek radikal bir adım. Üniter devleti reforme etmek gerek. 5-10 yıl sonra başka bir şey denenebilir. ‘Üniter devleti hiç tartışamayız’ demek de tutucu bir nokta" diye konuştu.
Siyaset felsefesinin temel teorileri açısından “federasyon" tartışmasına bakılması durumunda bir ülkede yaşayan kesimlerin bir arada yaşama arzusunun kuvvetli olması gerektiğini vurgulayan Yayla, “Gönüllü birlikteliği beceremezsek hiçbir kuvvet bir arada tutamaz. Kimse kimseyi terörize etmeden fikirler ortaya konmalı. Evren’in fikirleri akademik alanda tartışılmalı. Evrene tepki gösterenler, üniter devletin bugünkü halini reforme edilmeden savunanlar" dedi.
     

milliyet



Bu haber 330 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,731 µs