En Sıcak Konular

Hakarete basın özgürlüğü dedi

11 Şubat 2010 08:30 tsi
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Ergenekon soruşturması tutuklusu Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'ın Prof. Dr. Baskın Oran'a 'satın alınmıştır' ifadesini tazminata mahkûm eden yerel mahkeme kararını bozdu.

Yargıtay, bozma kararında Balbay'ın ifadesinin Agos yazarı Oran'a normal bir tepki olduğunu ve basın özgürlüğü içinde sayılması gerektiğini savundu.

Prof. Dr. Baskın Oran, araştırma yapmak ve karşılığında Türkiye üzerine 6 konferans vermek üzere Ekim-Aralık 2006 tarihlerinde Oxford Üniversitesi'ne davet edildi. Oran İngiltere'deyken Mustafa Balbay ve Emin Çölaşan, ART Televizyonu'nda yaptığı "Ankara Rüzgarı" programında Oran'ı eleştirdi. Çölaşan'ın yabancı devletleri kast ederek "... ifade özgürlüğü adı altında Türkiye'nin bölünmesine katkıda bulunacak paralar veriyorlar, maddî ve manevî" şeklindeki sözlerine Balbay destek verdi. Balbay şunları söyledi: "Bu çok önemli bir durum... Türk aydınlarının, gazetecilerinin, yazarlarının ruhen satın alınması, maddî ve manevî olarak satın alınması çok ciddi bir strateji... Şu anda İngiltere'de özel eğitim görmekte olanlardan biri, adını da vericem gerekirse, ben polemik sevmiyorum; ama adını da vericem, Prof. Dr. Baskın Oran. Şu anda İngiltere'de özel eğitim görüyor."

Oran'ın açtığı dava sonucu Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi, Mustafa Balbay'ı 3.500 TL manevî tazminata mahkûm etti. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Mustafa Balbay'ın yukarıdaki sözlerini, Oran'ın Agos gazetesinde Ermeni sorunu hakkında yazdığı yazılara bir tepki olarak değerlendirerek kararı bozdu. Yargıtay kararında, "Dosya içeriğinden, davacının Agos gazetesinde Ermeni sorunu hakkında yazılar yazdığı, yurt dışında akademik çalışma yürüttüğü anlaşılmaktadır. Davacı, bir öğretim üyesi olarak özgürce düşüncelerini açıklayabildiğine göre bu düşünceler aleyhine yapılan açıklamalara, sert de olsa, katlanmak zorundadır. Davalının açıklamaları bir bütün olarak değerlendirildiğinde, davacıya yönelik olarak söylenen sözlerin hukukî koruma içinde kaldığı ve davacının kişilik haklarına saldırı oluşturmadığı sonucuna varılmaktadır." denildi. 

zaman



Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,453 µs