En Sıcak Konular

Bakan Çağlayan: Yeni bir strateji gerek

10 Şubat 2010 22:11 tsi
Dış Devletten sorumlu Bakan Zafer Çağlayan, Avrupa pazarlarını zorlanarak ve büyük çabalarla kazanan Türkiye'nin bu pazarları kesinlikle kaybetme lüksüne sahip olmadığını söyledi.

Çağlayan, elde edilmiş olan başarılı çalışmaların daha fazla arttırılması, ticaretin daha fazla yoğunlaştırması gerektiğini ifade etti

Müşavirlere, "Sizler ülkemizin eli kulağı ve gözüsünüz. Sizler Türkiye'nin uç beyleri ve uç bayanlarısınız." şeklinde seslenen Devlet Bakanı, müşavirlerin görev yapmış oldukları bölgelerden yansıtacakları bilgilerin ve yönlendirmelerin dış ticaret müsteşarlığının ve bakanlığın temel stratejisini oluşturacağını vurguladı.

Perşembe günü Ankara'ya dönecek olan Devlet Bakanı Çağlayan, plan bütçe komisyonunda yeni kadro ihdası ile ilgili kanunun geçirileceğini ve meclis genel kuruluna intikaliyle yasalaşmasının sağlanacağını belirtti. İhracatçılar meclisi ve İhracatçı Birlikleriyle ilgili olarak da çalışma sisteminde değişiklik yapılacağını dile getirdikten sonra önceliklerinin ihracatçılarımızın ihracat işlemleri dışındaki yükümlülüklerden kurtarmak olduğunu kaydetti.

İhracattaki gerilemenin nedenlerini irdeleyen Çağlayan şu şekilde konuştu: "Avrupa bölgesinde ekonomik krizle beraber yaşanan sıkıntılar ve bu kriz ortamında Almanya başta olmak üzere Fransa ve Avrupa'nın birçok ülkesinde yaşanan küçülmeler son derece önemle izlenmesi gereken konular. Gerek ABD gerek AB ve Japonya'nın dünya ticaretindeki payının yüzde 7 olması ve krizde en fazla küçülen ülkelerin bu ülkeler olması bize çok önemli mesajlar veriyor. Avrupa Türkiye açısından çok önemli bir pazar. Geçen yıl toplamda 29 milyar dolarlık bir gerilememiz var. Bunun yaklaşık 21 milyar doları Avrupa pazarlarından ileri geliyor. İhracattaki gerilemenin yaklaşık yüzde 70'i Avrupa pazarlarından kaynaklanıyor. Sadece Türkiye'nin ihracatı gerilemedi. Buna karşılık Japonya, Fransa, Almanya'nın kısacası Avrupa'nın ihracat rakamlarında önemli gerilemeler oldu. Rekabetin şiddeti ve şartları yeniden değişiyor, yeniden tasarlanıyor. O yüzden bu noktada Avrupa ile ilgili yeni bir stratejiye ihtiyacımız var."

Çağlayan önümüzdeki bakanlar kurulunda dış ticaretin görünümü ve bundan sonra nasıl bir strateji izleyecekleri hakkında bir rapor sunacaklarını da sözlerine ekledikten sonra basına kapalı oturumda müşavirlerin önerilerini dinledi.

cihan



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,553 µs