En Sıcak Konular

Güney Kıbrıs'ta hükümet krizi devam ediyor

10 Şubat 2010 16:53 tsi
Kıbrıs Rum kesiminde, sosyalist EDEK partisinin, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ı Kıbrıs müzakerelerinde "taviz verdiği" iddiasıyla eleştirerek üçlü koalisyondan ayrılmasının ardından gözlerin çevrildiği Demokratik Parti (DİKO), koalisy

EDEK'in hükümetten ayrılmasının ardından ortaya çıkan durumla partinin alacağı pozisyonun ve Kıbrıs müzakerelerindeki gelişmelerin tartışıldığı DİKO Yürütme Kurulunun dün akşam yapılan toplantısından bir karar çıkmadı.

Dünkü toplantı öncesinde Hristofyas, Karoyan'ı telefonla arayarak, koalisyondaki gelişmelerle ilgili görüşmek istediğini iletti. Karoyan'ın Hristofyas'la görüşmeye, özellikle Kıbrıs sorunu konusunda bazı şartlarla gitmesi bekleniyor.

DİKO Basın Sözcüsü Fotis Fotiu, salı günü yapılacak Karoyan-Hristofyas görüşmesinden önce herhangi bir karar alınmasının Hristofyas'a "saygısızlık" olacağını söyledi. Dün akşamki toplantıda, DİKO'nun koalisyondan ayrılmasında yalnızca eski Rum lider Tasos Papadopulos'un oğlu Nikolas Papadopulos ısrar etti.

Rum basınında yer alan haber ve yorumlara göre, DİKO'ya, EDEK'ten boşalan 2 bakanlık önerildi. Haberlerde, DİKO'nun, Hristofyas'dan, Kıbrıs müzakerelerinde masaya koyduğu ve DİKO'nun "kabul edilemez bulduğu" önerileri geri çekmesini isteyeceği, bunların kabul edilmemesi halinde hükümetten ayrılma görüşünde olduğu da ifade ediliyor.

DİKO ayrıca, Hristofyas'ın Kıbrıs müzakere grubuna DİKO'dan bir temsilci atanmasını ve dönüşümlü başkanlığın geri çekilmesini istiyor.
Başkanlık sisteminin uygulandığı Kıbrıs Rum kesiminde, şubat 2008'de yapılan ve Hristofyas'ın 2. turda kazandığı seçimlerin ardından, Hristofyas'ın partisi komünist AKEL ile DİKO ve EDEK üçlü koalisyon kurmuştu.

EDEK Merkez Komitesi, 8 Şubat Pazartesi akşamı yaptığı toplantıda, Hristofyas'ın Kıbrıs sorunuyla ilgili stratejisi üzerinde "tümden görüş ayrılığı" bulunduğu gerekçesiyle hükümetten ayrılma kararı almıştı. Karar, 8 aleyhte ve 3 çekimser oya karşı 115 lehte oyla alınmıştı.



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,705 µs