En Sıcak Konular

AP raporu kabul edildi

10 Şubat 2010 15:15 tsi
AP raporu kabul edildi "Türk askeri Kıbrıs'tan çekilsin" talebinin bulunduğu Avrupa Parlamentosu raporu kabul edildi. Raporda Balyoz Eylem Planı'na da değinildi.

AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu Üyesi Stefan Füle, görevini resmen devraldığı günde EMASYA Protokolünün yürürlükten kaldırılmasını "sivil-asker ilişkilerinde dönüm noktası" olarak tanımladı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda genişleme raporlarının tartışıldığı oturumda konuşan Füle, "AB Komisyonu'nun Türkiye'nin katılım sürecine bağlı kalacağı" taahhüdünde bulunarak, bu sürecin Türkiye'deki siyasi ve ekonomik reformları güçlü şekilde teşvik ettiğini belirtti.

Türkiye'nin özellikle siyasi kriterlerde AB'nin beklentilerini karşılaması gerektiğini kaydeden Füle, bu kapsamda temel özgürlüklerin genişletilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Stefan Füle, "Geçen yıl dönüm noktası niteliğinde birçok reform hayata geçirildi. Bunlardan bazılarına birkaç yıl önce neredeyse hiç ihtimal verilmiyordu. Geçen hafta iptal edilen, orduya güvenlik tehlikelerinde yetki almadan müdahale izni veren güvenlik protokolü (EMASYA) sivil asker ilişkilerinde dönüm noktasıdır. AB Komisyonu bu protokolün iptaliyle ilgili gelişmeleri yakından takip etmeyi sürdürecek" dedi.

Türkiye'nin bağımsız bir insan hakları kurumu oluşturulması için yasa taslağı hazırlamasının ve Yolsuzlukla Mücadelenin Güçlendirilmesi Stratejisinin kabulünün umut verici olduğunu ifade eden Füle, hükümetin başlattığı Demokratik Açılımı desteklemeye devam edeceklerini taahhüt ederek, bu açılımın başarısı açısından bütün siyasi partilerin ve toplumun tüm kesimlerinin desteğini istedi.

Anayasa Mahkemesi'nin DTP'yi kapatmasının AB'de endişe yarattığını ve aralık ayında güneydoğudaki bazı tutuklamalardan üzüntü duyduklarını dile getiren Füle, bu dönemde yaşanan terör saldırılarını da kınayarak, bu gelişmelerden hiçbirinin Demokratik Açılımın başarıyla uygulanmasına hizmet etmeyeceği görüşünü savundu.

-AB DÖNEM BAŞKANI İSPANYA-

AB Dönem Başkanı İspanya'nın AB işlerinden sorumlu Bakanı Lopez Garrido Diego ise Türkiye'nin katılım müzakerelerini ilerletme kararlılıklarını vurgulayarak, sıranın zorlu fasıllara geldiğini, yeni fasılların açılabilmesi için Türkiye'nin reform çabalarını ikiye katlaması gerektiğini söyledi.

İspanya'nın dönem başkanlığında açılması için teknik hazırlıkları süren 4 fasıl arasında kamu alımları, rekabet politikası, gıda güvenliği ve sosyal politika ve istihdamın bulunduğunu anlatan Garrido Diego, Nabucco anlaşmasının imzalanmasının ardından daha da önem kazanan, Kıbrıs Rum kesiminin engellemeyi sürdürdüğü enerji faslının açılması için de çaba göstereceklerini kaydetti.

-RAPOTÖR OOMEN-RUİJTEN-

AP Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten, Anayasa Mahkemesi'nin askerlere sivil yargının önünü açan yasayı iptal ederken, mevcut anayasaya bağlı hareket ettiğini hatırlatarak, "Türkiye'nin modernleşmesi yolunda gerçek reformları engelleyen mevcut anayasanın bir an önce değiştirilmesi" çağrısında bulundu.

Hükümetin Kürt, Alevi ve diğer grupların haklarıyla ilgili geniş kapsamlı bir tartışma başlatmasından duyduğu memnuiyeti ifade eden Oomen-Ruijten, Anayasa Mahkemesi'nin DTP'yi kapatma kararının iyi analiz edilmesini isteyerek, TBMM üzerinde hala tehditler bulunduğu, siyasi partilerle ilgili düzenlemelerde Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu tavsiyelerine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uygun şekilde reform yapılması gereği üzerinde durdu.



Bu haber 393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,999 µs