En Sıcak Konular

Dokuz Eylül'de istifa depremi

10 Şubat 2010 14:10 tsi
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Füzün'ün, Tıp Fakültesi'nde boşalan dekanlık için bir süreliğine vekaleten yönetimi tercih etmesi ‘tepki istifaları’na neden oldu.

Vekil Prof.Dr. Tülay Canda, dekanlıktaki ikinci gününde “Bu uygulamayı içimize sindiremiyoruz” diyen fakülte yönetim kurulu üyelerinin istifalarıyla sarsılırken, gözler bugünkü Fakülte Kurulu toplantısına çevrildi. DHA'nın toplu istifayı nasıl değerlendirdiği sorusuna Rektör Füzün, “Bir değerlendirmem olmayacak. Niye istifa etmişler, nedir, ne değildir öğrenmeye çalışıyorum” diye yanıt verdi.

İzmir'in ikinci büyük üniversitesi Dokuz Eylül'de de, Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi'nden sonra ‘dekan krizi’ patladı. Geçen Kasım'da YÖK Genel Kurulu'nun EÜ Dişhekimliği Fakültesi Dekanlığı'na aday belirleme seçiminden 9 oyla üçüncü sırada çıkan Prof.Dr. Celal Artunç'u atamasıyda kriz yaşanmıştı. Nitekim Prof.Dr. Artunç'un atanmasının ardından YÖK'ün kendilerini yok saydığını savunan fakülte kurulu, yönetim kurulu, başhekim ve biri dışında tüm anabilim dallarının başkanları tepkilerini toplu istifayla ortaya koymuştu.

DEÜ'de de benzer bir durum yaşanıyor. Rektör seçiminde 564 oy alan Prof.Dr. Sedef Gidenir'in ardından 118 oy almasına rağmen Cumhurbaşkanı tarafından atanınca protestoların hedefi olan Rektör Mehmet Füzün, bu kez kendini Tıp Fakültesi krizinin ortasında buldu. 8 Şubat'da görev süresi dolan Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hakan Abacıoğlu'nun yerine herkes seçim yapılmasını beklerken Rektör Füzün, aylar öncesinden seçimi erteleyeceğinin sinyallerini verdi. Seçimin yapılmayacağı mesajları üzerine anabilim dalı başkanları randevu alıp Rektör Füzün'le görüştü, temayüllere uyulmasını, seçim yapılmasını istediklerini söyledi. Ancak iki taraf da birbirlerini ikna edemedi.

Rektör Füzün, Prof.Dr. Abacıoğlu'nun görev süresinin dolmasının ardından bir duayen öğretim üyesiyle bir süreliğine fakültenin vekaleten yönetileceğini duyurdu. ‘Aktif eğitimin sorgulanması, norm kadroların belirlenmesi ve performans kriterlerinin saptanması’ olarak özetlediği üç konuda çalışma yapmak istediğini, ancak bunları özellikle aktif eğitime taraf olan Prof.Dr. Abacıoğlu'yla yapmasının mümkün olmadığını savunan Rektör Füzün, dediğini yaptı. Rektör Füzün, 8 Şubat'ta Prof.Dr. Abacıoğlu'ndan boşalan Tıp Fakültesi Dekanlığı'na vekaleten Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tülay Canda'yı atadı.

Dekan Vekili Prof.Dr. Canda, görevdeki ikinci gününde ilk Fakülte Yönetim Kurulu toplantısını yaptı. Ancak vekaleten yönetime ilk ve en büyük tepki yönetim kurulundan geldi. İddiaya göre dün yapılan toplantıda yönetim kurul üyeleri Prof.Dr. Canda'ya, hangi cesaretle bu görevi kabul ettiğini sordu, dekan olmak istiyorsa aday olması önerildi. Üyeler, akademik değerlere sahip çıkılmayan bir ortamda yönetim kurulu üyesi olarak görev almak istemediklerini, bu durumu içlerine sindiremediklerini belirtip istifalarını sundu. Yönetim Kurul Üyeleri Prof.Dr. Serpil Salaçin, Prof.Dr. Barış Baklan, Prof.Dr. Ahmet Ömer İkiz, Doç.Dr. Çimen Olguner, Doç.Dr. Bülent Kılıç ve Yrd.Doç.Dr. Aylin Özbek'in istifaları fakülteyi sarstı.

Rektör Füzün, DHA'nın istifalarla ilgili sorusu üzerine, şunları söyledi:
“Şu an bir değerlendirmem olmayacak. Ben de değerlendiriyorum, daha doğrusu şu anda olayı. Neden istifa etmişler, nedir ne değildir, öğrenmeye çalışıyorum. Hasta yatıyordum. Daha bugün geldim, hastaneye. Değerlendiriyorum durumu, neden istifa etmişler öğrenmeye çalışıyorum.”

Füzün, Fakülte Kurulu'nda istifa olup olmadığı sorusuna ise “Şu anda toplantı halinde olmaları lazım, bilmiyorum” diye yanıt verdi.

DEÜ TIP FAKÜLTESİ

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İzmir'in Balçova İlçesi İnciraltı bölgesinde yer alıyor. 2009 verilerine göre 405 öğretim üyesi ve görevlisi olan fakültede 512 tıpta uzmanlık öğrencisi, hazırlık sınıfıyla birlikte 1025 tıp öğrencisi bulunuyor. 1997'den bu yana ‘Probleme dayalı eğitim’ yöntemiyle aktif eğitim yapılıyor. Eğitim, sağlık hizmetlerini de verildiği 925 yataklı Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde veriliyor.



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,184 µs