En Sıcak Konular

ABD hem Montrö'yü hem şansını zorluyor! Bu 3 etti

10 Şubat 2010 13:26 tsi
ABD hem Montrö'yü hem şansını zorluyor! Bu 3 etti Boğazı sıkarız... iyibilgi Ankara

Amerika’nin Karadeniz’e ilişkin saplantısı-bunu söylemek zorundayız çünkü kısa geçmişte dahi 3 önemli girişimi bulunuyor-geçecek gibi değil.

Washington filosonu Karadeniz’e sabitlemek istiyor çünkü, gayet sade/bilinen/basit bir bakışla, burayı “tüm bölgenin” kalbi olarak okuyor. Nasıl Avrasya/Kafkasya hem kendi bölgesinin hem Ortadoğu’nun (Basra’nın) ortak miğferiyse, Karadeniz de, ulaşım, enerji, Balkanlar ve Avrupa çizgsinin miğferi.

ABD Karadeniz’e giriş hamlesinin ilk atağı 2006 yılında geldi. ABD, terör ve uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle  isteğiyle şüpheli tekne ve gemileri denetlemek amacıyla Nato bünyesinde Akdeniz'de görev yapacak "aktif çaba" adıyla bir operasyon oluşturmuştu.

Aynı yılın 24 Şubat’ın da ABD, “bunu Karadeniz’e de yayalım” dedi. Ankara açıktan birşeyl demedi ama isteksizliğini gösterdi. Rusya “hayır” dedi. Ve ABD’nin NATO üzerinden Karadeniz’e giriş denemeleri böylece başladı.

Karadeniz’e kıyısı bulunan ülkeler bu konuda ortak bir tavır al(a)madılar. Ama Rusya ve Türkiye sağlam durdu. Zaten onlar sağlam durunca Karadeniz’de kimsenin yapacak birşeyi kalmadı.

Türkiye Karadeniz konusunda hassastı ama Montrö konusunda daha da hassastı. O dönemde Bulgaristan ve Romanya bu fikri desteklediler. Gürcistan ve Ukrayna da sıcak baktı konuya.

Yine o günlerde Amerika Dışişleri Bakanlığı Yetkilisi Volker, “Karadeniz’e daha geniş bir perspektiften bakıldığında sadece bir güvenlik meselesinin değil, aynı zamanda demokratik değişimin, siyasi sistemlerin ve piyasa ekonomilerinin güçlendirilmesini içeren bir bölgesel meselenin olduğunun görüleceğini” söyledi.

İkinci girişim Rusya ile Gürcistan arasında yaşanan Ağustos savaşında ortaya çıktı. ABD savaş gemileri Kremlin’in gözlerinden şimşekler çıkartan bakışları altında boğazlardan geçip Gürcistan’a doğru yollandı. “Yardım” götürmek için.

Ama Ankara Boğazlar’ı öyle bir sıktı ki, ne arzu edilen büyüklükteki gemiler Karadeniz’e adım, daha doğrusu yelken açabildi ne de 21 gün sınırı aşılabildi. Türkiye elinde kronomotre saniyeleri saydı.

Zaten anımsanacağı gibi bu süreç başlamadan önce Karadeniz açıklarında Rus ve Türk amiraller bir gemide bir araya gelmişti. Hasılı yine olmadı. ABD çekildi.

Ve bugün üçüncüsü ve umarız sonuncusunu yaşıyoruz. Füze kalkanı tartışmaları Doğu Avrupa’da devam ederken, Romanya da bu füzeleri kabul edeceğini açıkladı. ABD ise radar sistemli iki geminin Karadeniz’de görev yapacağını/yapabileceğini söyledi.

Söyledi ama Türkiye’inn tüyleri bir anda dikleşti. Daha haber Rusya’ya gitmeden, “21 gün sınırını nasıl aşacaklar acaba” sorusu Ankara’dan duyuldu. Aynı sıralarda Ankara’da bulunan ABD Savunma Bakanı ve Çuval generali Odierno’ya kimse bu soruları yöneltmedi.

Hülasa üçüncü turdayız. Bakalım görelim. Montrö’yü sulandırma girişimleri ne olacak?

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,130 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,650 µs