En Sıcak Konular

Madımak Oteli için ailelerin kararı

10 Şubat 2010 12:24 tsi
Madımak Oteli için karar yaklaşıyor. Bakan Çelik yarın katliamın mağdurlarıyla bulaşacak. Ailelerin görüşlerini netleştirdi.

Devlet Bakanı Faruk Çelik Madımak Oteli'nde hayatını kaybedenlerin yakınları ile buluşacak. Toplantıya katılacak aileler, otelin yıkılıp park haline getirilmesi durumunda olayın unutturulacağını belirterek, “Devlet bu katliamla gerçekten yüzleşmek istiyorsa orası Utanç müzesi olmalı” önerisi sunacak.

Ailelere Çalıştay’da ortaya çıkan otelin yıkılarak park haline getirilmesi önerisi sunulacak. Bakan Faruk Çelik Alevi Çalıştayı ön raporunun Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunulmasının ardından ilk işlerinin "Madımak Oteli" olacağını söyledi. Çelik, Çalıştay’da otelin yıkılarak park haline getirilmesi önerisini Madımak Oteli’nde hayatını kaybedenlerin ailelerine sunup onların da görüşlerini alacaklarını açıkladı.

Kritik görüşme yarın yapılacak. Bakan Çelik ailelere bir otelde yemek yemeyi önerdi. Ancak aileler yemekli bir toplantıyı kabul etmedi. Bunun üzerine görüşmenin nerede yapılacağı kararı ailelere bırakıldı. Ancak aileler henüz yer belirlemedi.

Madımak Oteli’ndeki yangında kardeşini kaybeden, kendisi de 24 saat morgda kaldıktan sonra tesadüf üzerine yaşadığı ortaya çıkınca kurtulan Serdar Doğan Bakan Çelik’le yapacakları görüşme öncesi İNTERNETHABER’in sorularını yanıtladı.

UTANÇLA YÜZLEŞMEK İÇİN MÜZE
Serdar Doğan katliamda hayatını kaybedenlerin aileleriyle görüştüklerini ve 3-5 sayfalık bir metin kaleme alarak bunu Bakan Çelik’e sunacaklarını açıkladı. Serdar Doğan hazırladıkları metinde Madımak Oteli’nin müze olması önerisi bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

“Madımak Oteli müze, ‘Utanç müzesi’ olmalı. Madımak Oteli için yapılacak herhangi başka bir şey katliamı unutturmaya dönük olur. Otelin yıkılması unutulması, unutturulmak istenmesi demek. Ama biz unutulmasını istemiyoruz. Müze olması şu demek. Ya utançla yüzleşeceksiniz ya da ortak olacaksınız.”

SOLİNGEN ÖRNEĞİ
Serdar Doğan Madımak Oteli’nin müze olması yönündeki ısrarlarını Solingen’le örnekledi. Solingen’de yaşanan yangında hayatını kaybeden Türkler için o evin müze yapılması çağrısını anımsatan Doğan, “Solingen'deki evin müze olması istendi. Neden Madımak için onda biri çaba gösterilmiyor. Dünyanın bir yerinde Türk kıyımı olunca anıtlandırmak isteniyor. Ama Madımak gibi bir ayıp karşısında bu söylenmiyor. Devletin ihmali o kadar büyük ki orada. Ve o ayıpla yüzleşmek isteniyorsa yolu orayı müze yapmaktan geçer” dedi.

BİZİM GÖRÜŞLERİMİZ İÇİN GEÇ KALINDI
17 yıldır bütün iktidarların yaşanan olaya seyirci kaldığını veya unutturmaya dönük çalıştığını savunan Serdar Doğan, bugün konunun gündeme gelmesini olumlu buldu. Ancak olayın mağdurlarının bugüne kadar görüşlerinin alınmamasını eleştirdi. Doğan, “Çalıştay’ın 4 ana maddesinden biri Madımak Oteli. Bu durumda bu işin öznesi olanların bugüne kadar görüş alınmaması kötü. Önce bizimle görüşüp aileler de böyle düşünüyor diye Çalıştay’da konuşulması daha doğru olurdu. Ama olmadı. O nedenle çok samimi bulmuyoruz. Ancak görüşlerimizi Bakan’a sunacağız” dedi.

SEÇİM SIKINTISI
Madımak Oteli’yle ilgili alınacak kararın ne olacağı kadar alınan kararın uygulanıp uygulanamayacağı da tartışma konusu. Çünkü seçimler geliyor. Serdar Doğan bu konudaki sıkıntılarını da şöyle dile getirdi:
“Müze kararı verilse bile bu bugünden yarına hemen olmaz. Kamulaştırma yapılacak. Ama bir yıl sonra seçim var. Seçim sonucunun ne olacağını bilmiyoruz. Bu durumda alınacak kararın bağlayıcılığı ne olacak buna da yanıt verilmeli.

internet haber



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,994 µs