En Sıcak Konular

'Çok ülke batacak, Türkiye çıkacak!'

10 Şubat 2010 10:23 tsi
'Çok ülke batacak, Türkiye çıkacak!' Küresel piyasaya yön veren yatırımcılardan Jim Rogers, Avrupa'yı sarsan borç krizinin daha da derinleşeceğini savunarak, "Bu yıl ülke ve şirket bazında daha çok iflas görürüz" iddiasında bulunurken Türkiye için müjde verdi.

Lehman Brothers'ın Eylül 2008'de batması ile başlayan küresel kriz 2010'un ilk günlerinde şekil değiştiriyor. Adına ise 'Borç Krizi' deniyor. Devletler, batık bankaları kurtarmak için trilyonlarca dolarlık yardım paketleri açıkladı. Ancak, bu kez özel sektörün riskini devletler üzerine almış oldu. Dubai ile başlayan 'borç kâbusu' Yunanistan ile birlikte Avrupa kıtasına sıçradı.

Şimdi, İspanya, Portekiz, İrlanda, İtalya ve hatta İngiltere'nin borç krizi ile karşılabileceği konuşuluyor. Euro Bölgesi'nin parçalanabileceğinden endişe ediliyor. Peki bu ülkelerde iflaslar yaşanabilir mi? Dünya yeni bir dalgayla mı karşı karşıya? Dahası Türkiye bu gelişmelerden nasıl etkileyecek? Paraya yön verenler işte bu soruları cevaplandırdı.

İlk konuğumuz dünyanın en etkili spekülatörlerinden Jim Rogers... Küresel piyasaya yön veren ünlü yatırımcılardan Rogers, son gelişmeleri SABAH'a değerlendirdi. Ülkelerin ve şirketlerin iflas risklerinin tüm dünyada 2010'da da süreceğini kaydeden Rogers, bu yıl küresel ekonominin değişik krizlere gebe olduğunu söyledi.

Rogers, "2010'da hem şirket hem de ülke olarak daha fazla iflaslara şahit olacağız. Döviz piyasasında daha fazla krizlerle karşı karşıya kalacağız. Bunların hepsi 2010 için yeterli derecede sorunu da beraberinde getirecek" dedi. Küresel dünyada yaşanan resesyonun iyi taraflarının da olduğunu savunan Rogers, resesyonla birlikte piyasaların sırtındaki fazlalık ve gereksiz yüklerden arındığını söyledi.

EURO 15-20 YILDAN FAZLA YAŞAMAZ

Krizdeki Euro Bölgesi'nin 15-20 yıldan fazla yaşayamayacağını ifade eden Rogers, "Euro bölgesinde patlak veren kamu borcu ve bütçe açığı sorunları daha önceki açıklamalarımı doğruluyor. Euro Bölgesi'nin parçalanacağına dair tezimin arkasındayım. Bunların birçok nedeni var. Bugün Euro bölgesinde ortaya çıkan çatlak, gündemdeki ülkelerle sınırlı kalmayacak. Avrupa'nın çok daha geniş bir bölgesine yayılacak. 15-20 yıla kadar euro diye bir şey kalmayacak. Çünkü birliğe üye her ülkenin farklı ihtiyaç ve yapısı var. Bunların birbirine ortak bir kural çerçevesinde bağlı kalması çok zor olacak" diye konuştu.

Gelişmekte olan ülkelerle ilgili de yorumda bulunan Rogers, doğal kaynaklara sahip olan, bunları kontrol edebilen ve yüksek rezerve sahip ülkelerin dünya ekonomisinde liderliğe oynayacağını belirtti. Rogers, "Şu anki konjonktürde Türkiye, birçok ülkeden çok daha iyi bir geleceğe sahip gözüküyor" dedi.

Türkiye'de tarım ve sigorta sektörü çekici

ROGERS, Türkiye'de yatırım için cazip bulduğu sektörleri ise tarım ürünleri ve sigorta sektörü olarak sıraladı. Daha önce , "Gelecekte çiftçiler Lamborgini kullanırken, borsacılar traktör kullanmayı öğrenmek zorunda kalacak" öngörüsünde bulunan Rogers, yakın bir zamana kadar Türkiye'deki tarım alanlarına büyük ilgi göstermişti. Tarım ürünlerinin halen çok çekici olduğunu vurgulayan Jim Rogers, Türk sigorta sektörünü de yakından izliyor. Rogers, Türkiye'deki döviz piyasasıyla da oldukça ilgili.

GAP bölgesiyle şuan için ilgilenmiyorum

ÜNLÜ spekülatör George Soros'un da eski ortağı olan Rogers, bir dönem Türkiye'ye gelerek Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yatırım fırsatlarını araştırmıştı. Şu an için GAP bölgesi ile ilgilenmediğini belirten Rogers, "GAP bölgesini bir dönem mükemmel bir yatırım bölgesi olarak düşündüm ama şu an başka alanlarda yatırım yaptığım için GAP ile ilgilenmiyorum. Ancak Türkiye, tarımsal yatırım bölgesi olarak iyi yerde. Bu konuda Türkiye ile ilgili iyimser görüşe sahibim" dedi. Gelecekte emtia fiyatlarında artışın sürmesini beklediğini belirten Rogers, 10 yılda emtia piyasasında daha yüksek fiyatların görüleceğini söyledi. Rogers, "Gıda ve tarım ürünleri fiyatları, üretimdeki düşüş nedeniyle artışını sürdürecek" dedi.

PARA CAMBAZI ROGERS'TAN İNCİLER

ROGERS, yatırımları kadar sarfettiği ilginç sözlerle de tanınıyor.

İşte Rogers'ın literatüre geçen bazı ünlü sözleri:

Her şey çöktüğünde satın almayı tercih ederim.

Şirketin başkanından bilgi alırsan paranın yarısını kaybedersin, yönetim kurulu başkanından aldığın bilgiyle paranın tamamını yitirirsin.

Ne zaman herkes piyasanın bir tarafında toplansa bunun genelde yanlış taraf olduğu kanıtlanmıştır.

Tarihsel olarak her 20-30 yılda bir emtia fiyatları patlama yapar.

Gazetelerde ne yazdığına, sokakta milletin ne konuştuğuna bakma. Pozisyonunu kendi özgür düşüncene göre al.

Sabah

 



Bu haber 1,094 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,568 µs