En Sıcak Konular

Yargıtay ikinci kez Selek'i üzdü

10 Şubat 2010 09:45 tsi
Mısır Çarşısı davasında Selek'in beraat kararını Yargıtay 9. Daire'nin bozmasına yapılan itiraz da sonuç vermedi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun kararıyla dosya yine yerel mahkemede

Yargıtay Ceza Genel Kurulu (YCG), Mısır Çarşısı davasıyla ilgili olarak Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin verdiği ‘bozma kararına’, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı itirazı reddetti. Karar ile Sosyolog Pınar Selek yerel mahkemede yeniden yargılanacak. 9. Daire, Selek’e eski TCK’nın 125. maddesi kapsamında ömür boyu hapis cezası verilmesi gerektiğine hükmetmişti.

Mısır Çarşısı girişindeki ‘Ünlüoğlu Büfe’de 9 Temmuz 1998 tarihinde yaşanılan patlama sonucu yedi kişi ölmüş, 127 kişi ise yaralanmıştı. Patlama sonrası operasyonlarda, Pınar Selek’in de aralarında bulunduğu 15 kişi tutuklanmıştı. Selek yaklaşık 2,5 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, mahkeme 2006 yılında ‘patlama nedeninin bomba mı LPG mi olduğu anlaşılamadığından ceza verilmesine gerek olmadığı’ kararı vermişti. Yerel mahkemenin kararına yapılan itiraz sonucu dosya Yargıtay 9. Ceza Dairesi, kararı esasa girmeden ‘usul yönünden’ yaptığı inceleme sonucunda bozmuştu. Daire, kararında sanık Kadriye Fikret Sevgi’ye ‘ek savunma hakkı verilmediği’ne, Heval Öztürk’e yönelik de ‘eksik soruşturma’ bulunduğuna dikkat çekmişti. Daire, sanık Abdülmecit Öztürk’e, verilen müebbet hapis cezasını da davanın iddianamesinde bu suça ilişkin hüküm bulunmadığı gerekçesiyle bozmuştu.

Yargıtay 9. Ceza Daire’nin kararı sonrasında davayı yeniden görüşen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 2008 yılında verdiği kararda, ‘patlamaya bombanın mı, gaz kaçağının mı neden olduğunun tespit edilememesi, kesin delil bulunmaması gerekçesiyle’ beraat kararı verdi. Mahkeme, Selek hakkında, örgüte yardım yataklık suçunun ise zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasına karar vermişti.

Yerel mahkemenin kararı üzerine Yargıtay 9. Ceza Dairesi, dosya üzerindeki temyiz incelemesini 10 Mart 2009 tarihinde tamamladı. Daire, yerel mahkemenin Selek, Kadriye Fikret Sevgi, Abdülmecit Öztürk, Maşallah Yağan ve Heval Öztürk yönünden ‘bozma kararı’ verirken, Alaattin Öget ve İsa Kaya yönünden ise ‘onama’ karar vermişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 Mayıs 2009 tarihinde Daire’nin kararına itiraz etti. Başsavcılık itiraz dilekçesinde Mısır Çarşısı’nda patlamanın bir bomba patlaması olup olup olmadığının maddi bulgularla ve bilimsel olarak kanıtlanmadığı ve patlamanın nedeninin tespit edilmediği yönünde uzman raporları bulunduğuna dikkat çekti. Başsavcılık bu nedenle yerel mahkemenin Mısır Çarşısı’na bomba konulması suçlamasıyla verdiği beraat kararının onanması gerektiğini vurguladı. Başsavcılık itirazında, yerel mahkemenin Selek hakkında ‘örgüte yardım ve yataklık’ suçlamasıyla verdiği cezanın zamanaşımı süresinin dolmadığı gerekçesiyle de yardım yataklıktan değil ‘örgüt üyeliğinden cezalandırılması’ gerektiğini belirtti.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu (YCK), Başsavcılığın itirazını dün karara bağladı. YCK’nın 23 üyesinde 17 üyesi Başsavcılığın itirazının reddedilmesi gerektiğini, altı üyesi de kabul edilmesi yönünde oy kullandı. Bu kararla dosya tekrar İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek. Yerel Mahkeme Yargıtay’ın kararına direnirse, dosya tekrar YCK’nın önüne gelecek. Bu sefer, Selek’in avukatları duruşmalı olarak müvekkillerini savunacak.

Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,580 µs