En Sıcak Konular

Danıştay 'balyoz'una tepki çığ gibi

10 Şubat 2010 08:41 tsi
Danıştay 'balyoz'una tepki çığ gibi Danıştay’ın katsayı kararı, çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından bir çok yerde protesto edildi.

İstanbul’da ÖZGÜRDER, MAZLUMDER ve Eğitim Bir-Sen’e bağlı yaklaşık 150 kişilik grup Galatasaray Meydanı’nda toplandı. “Darbeci baro”, “İstanbul Barosu cuntanın korosu” sloganları atan grup, “Danıştay darbesine hayır”, “Danıştay’ın balyozu öğrencinin tepesinde” dövizleri taşıdı. “Danıştay ancak yürütmeyi durdurur, eşitlik ve adalet yürüyüşümüzü durduramaz” pankartı açan grup, İstanbul Barosu’na doğru yürüyüşe geçti. Polis grubun baroya yaklaşmasına izin vermedi. Grup adına yapılan açıklamada ÖZGÜRDER Genel Başkanı Rıdvan Kaya, “Danıştay katsayı adaletsizliğinin çözümüne yönelik ikinci kez durdurma kararı verdi. Danıştay’a yürütmenin durdurulmasi için başvuran İstanbul Barosu da buna çanak tuttu. Dünyanın bir çok yerinde özgurluk ve eşitlik mücadelesi veren halklar kazandı. Amerika’da zencilere yapılan haksızlıklar, eşitsizlikler buğün nasıl giderildiyse, ülkemizde de meslek liselilere yapılan haksızlık ve eşitsizlikler mutlaka giderilecek ve adalet kazanacaktır” dedi. Ankara’da da 20 sivil topluk kuruluşu Danıştay 8. Dairesi’nin YÖK’ün katsayı uygulaması öngören kararının yürütmesini durdurmasını, Danıştay önünde protesto etti. Grup adına açıklama yapan MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, yürütmeyi durdurma kararını veren Danıştay 8. Dairesi’nin buna benzer başka bir davada “katsayı belirleme ve sınav sistemini değiştirme kararının YÖK’te olduğu”na hükmettiğini, ancak bu kez geçmişte verdiği kararla çeliştiğini söyledi. “Meslek lisesi öğrencilerinin geleceklerini karartacak bir karara imza atıldığını” savunan Ünsal, “Bu karar, sınava çok az kala, öğrencilerin bütün motivasyonlarını kıran vicdansız bir karardır” değerlendirmesinde bulundu.

Katsayının iptal edilmesi Kafes Planı’nın parçası

Danıştay 8. Dairesi’nin YÖK’ün üniversiteye girişte farklı katsayı uygulanmasına ilişkin kararın yürütmesini durdurmasına sivil toplum kuruluşlarından, eğitim dünyasından tepki yağıyor. 

HALKA ZULÜM YAPILIYOR

Diyarbakır İmam Hatip Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı İbrahim Gökdemir: Danıştay’ın tavrı Kafes Eylem Planı’yla örtüşüyor. Bu kararla, yargı açıkça millete zulmederek halka karşı yetkilerini silah olarak kullanmaktadır. 

Yargıya güven zedelendi

Eğitim-Bir-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu: Danıştay’ın bu kararı yargıya olan güveni zedeledi. Önceki kararlarında katsayı belirlenmesinde YÖK’ün yetkili olduğunu ilan eden Danıştay hangi hakla kendini YÖK’ün yerine koyarak katsayı ölçütü dayatmaktadır. 

45. madde değiştirilmeli

Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Kamil Uğur Yaralı: YÖK itiraz etse bile Danıştay’ın ideolojik tavrı nedeniyle olumlu netice alınamayacaktır. Daha kalıcı ve yorumları ortadan kaldırıcı çözüm olarak, 45.maddenin değişitirilmesi gerekiyor. 

3. dünya ülkesi işte budur

• Doğanata Eğitim Kurumları ve İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Necdet Doğanata: Daha iyi eğitimi kimsenin engelleme hakkı yok. Nasıl dünyada kölelik devam etmediyse, bu da etmeyecek. Karar, modern kölelik.

Eşitlik esası getirilmeli

YÖK Eski Üyesi Halis Ayhan:  45. maddeye ‘meslek liseleri ve alan dışı tercih yapacak öğrencilerin puan hesaplamalarını YÖK belirler’ ibaresi eklenmesi ve eşitlik esası getirilmesi yeterli olur. Yasal bir reform herkese rahat bir nefes aldırır.  

Depresyona NEDEN OLUR

Ankara Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Çevik: Kuralların değişmesi öğrencilerde stres yaratıyor. Çalışmayı bırakabilirler. Ülkeye yönelik kızgınlıklar dahi oluşabilir. Öğrencilerde depresyona bile yol açar. 

Yasal reform yapılmalı

Eğitim Uzmanı Servet Gülsün Şirin: Katsayı probleminin bitmesi ve öğrencilerin bu stresten kurtulmaları için yasal reform şarttır.Reformun önümüzdeki yıl sınav başvurularına kadar yapılması ve 45. maddenin kaldırılması gerekmektedir.

Sorun yasanın 45. maddesi

Uğur Dershanesi ÖSS Koordinatörü Turgay Polat: Danıştay yasal nedenlerle değil, niyetinin uygun olmadığı gerekçesiyle iptal etti. YÖK şimdi Danıştay’ın beğeneceği bir niyet bulmakzorunda. Çözüm YÖK kanunun 45. maddesini değiştirmekte.

star



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,540 µs