En Sıcak Konular

Gül ne yapmaya çalışıyor?

10 Şubat 2010 08:23 tsi
Gül ne yapmaya çalışıyor? "Hükümetin yeni anayasa değişikliği paketi üzerinde çalıştığı sırada, Çankaya’dan böyle bir açıklama yapılması, görmezlikten gelinemez."

Başlığa taşıdığım soru, aslında kamuoyunun iki gündür cevabını aradığı sorudur. Hindistan’a giderken uçakta yaptığı anayasa açıklamasına, pek anlam verilemedi.

MHP ve CHP’li sözcüler “gerçeği gördüler” türünden memnuniyet içeren, AK Partililer “Aslında şöyle demek istedi” gibisinden mahcubiyet kokan resmi görüş belirtseler de cevaba muhtaç şekilde soru yukarıda asılı kaldı.

İki gündür farklı siyasi düşünceye sahip çok sayıda eş dost arayıp soruyor: Sahi Cumhurbaşkanı ne yapmaya çalışıyor? Devamındaki soru ise şöyle: Çankaya ile Başbakanlık arasında sorun mu var?

Kamuoyunda “sorun” algısının oluşmasına yol açan birikmiş hadiselerin ötesinde uçakta söylenmiş şu cümledir: “Bu meclis yeni anayasa fırsatını kaçırdı. Şimdi parça parça ne yapabilirler bilemiyorum.”

Hükümetin yeni anayasa değişikliği paketi üzerinde çalıştığı sırada, Çankaya’dan böyle bir açıklama yapılması, görmezlikten gelinemez.

Elbette, cumhurbaşkanı ile başbakan aynı fikri kaynaktan beslenmiş olsa bile görüş ayrılığına düşebilirler. Çok doğaldır.

Varsa böyle bir sorun, bu yönüyle ilgili değilim. Kaldı ki, hem Gül, hem Erdoğan, daha ağır badireleri birlikte atlatabilmiş iki liderdir.

Eğer, bu açıklama, anlık, üzerinde pek düşünülmeden söylenmişse, fazla yorum yapmaya gerek yoktur. Çıkar cumhurbaşkanı, ifadesine açıklık getirir, olur biter.

Eğer, “stratejik” bir adımsa, asıl üzerinde durulması gereken nokta burasıdır. Böyle bir cümlenin içinde, 2012 yılına yönelik “Çankaya seçimi” hesabının gizlendiği yorumu çıkarılabilir.

Malum, Türkiye, ilk kez Cumhurbaşkanını halkoyuyla seçecek. Böyle bir varsayımı doğru kabul edecek olursak; Sayın Gül’ün AK Parti tabanı dışındaki seçmen kitlelerine ve bu kitleleri yönlendiren kurumlara “selam” verdiği iddiası haklılık kazanır.

Bu varsayım, Gül’ün yeniden kesin aday olacağı tezine de zemin oluşturur. Böyle bir niyet varsa, hakkıdır, olmalıdır.

Ancak, itiraz ettiğim nokta, yol ayrımındaki Türkiye’ye demokratikleşme ve şeffaflaşma tercihini gösterecek levhanın dere yatağına sürüklenmesinedir.

Ayrıca, 22 Temmuz seçimlerinden hemen sonra yeni bir Anayasa hazırlanırken nasıl bir kıyamet koptuğunu, “kurucu meclis”, “kan akmadan olmaz” gibi laflar edildiğini, bir anda kapatma davasının devreye sokulduğunu, AK Parti içinden bile “330’u bulamayız” korkusunun salındığını, en iyi bilenlerden biridir Sayın Gül...

Hiçbir zaman “fırsat” olmadı ki, kaçsın. Şimdi dar kapsamlı yeni bir anayasa hazırlığı var. Uzlaşmayla çıkarılması arzu ediliyor ama gerekirse referandumun göze alınabileceği sinyali veriliyor.

İktidar partisi bunu becerirse tarihi bir adım atmış olacaktır. Böyle bir ortamda Gül’ün teşvik edici olması gerekirken umutsuzluk pompalaması, dikkatimi çekti doğrusu.

“Fırsat kaçtı” sözü hafızamda yeni bir çentik açtı.

Biliyorum Çankaya sakin ama büyülü bir yerdir. Refah Partisi’nin bile “demokrat” kimliğine inanarak oy verdiği Ahmet Necdet Sezer’in zamanla nasıl katı bir statükocuya dönüştüğünü hep birlikte gördük. Turgut Özal gibi örnekler de var. O da Çankaya’da en özgürlükçü hüviyete büründü.

Yazının sonunda başka bir soruya cevap arıyorum. Gül, Özal gibi mi kalacak yoksa Sezerleşecek mi? Ya da seçim yaklaştıkça tribünlere mi oynayacak?

İnsanlık halidir, yanlış bir algı üzerinden vehim üretiyorsam eğer, cumhurun diğer kesimleri gibi beni ikna etmek de reisin görevidir.

Bekliyorum...

Şamil Tayyar / Star



Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,676 µs