En Sıcak Konular

Hükümetten Toyota'ya 'ağır' ithamı

9 Şubat 2010 21:25 tsi
Japonya Ulaştırma Bakanı Seiji Maehara, Toyota'yı sorunlara tepki vermede çok yavaş hareket etmekle itham etti.

Maehara, Toyota Başkanı Akio Toyoda ile görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Müşterilerin düşünülmesi Toyota'da eksik. Bunun bir daha hiçbir zaman olmayacağını umuyoruz'' dedi.

Toyoda'nın ziyaretinde özür dilediğini ve geri çağırmalara ilişkin bilgi verdiğini söyleyen Maehara, yarın ABD'nin Tokyo Büyükelçisi John Roos ile Toyota'nın geri çağırmalarına ilişkin görüş alışverişinde bulunacaklarını ifade etti.

Bu arada ABD hükümeti, Toyota, 2010 model Prius araçları geri çağırsa bile Prius'daki fren şikayetleriyle ilgili incelemesini sürdüreceğini bildirdi.

Ulaştırma Bakanı Ray LaHood, yaptığı açıklamada, bakanlığının, muhtemel bütün hataların belirlenmesi ve mümkün olan en kısa zamanda bu hataların giderilmesini garanti etmek amacıyla Toyota ile ''sürekli iletişimde'' kalacağını belirtti.

ABD Ulusal Otoyolu Trafik Güvenlik İdaresi (NHTSA), Prius araçlardaki fren sistemiyle ilgili 124 adet şikayet aldıktan sonra 3 Şubat'ta resmi inceleme başlatmıştı.

Öte yandan ABD'nin en büyük otomotiv sigorta şirketi, 2007 yılının sonuna doğru Toyota araçlarındaki beklenmedik hızlanma raporlarındaki yükseliş konusunda federal güvenlik düzenleyicileri uyardığını bildirdi.

State Farm sigorta şirketi, veri tabanında Toyota'lardaki istenmeyen hızlanma raporlarındaki artışı belirlediklerini ve NHTSA'yı uyardıklarını açıkladı.

NHTSA sözcüsü Karen Aldana, sigorta şirketinin, 2005 yılında Toyota'nın Camry modelinin karıştığı kazayla ilgili bir raporu 7 Eylül 2007'de kurumlarına gönderdiğini, raporun gözden geçirilerek, şikayetlerle ilgili veri tabanına eklendiğini söyledi.

Kongre'nin, hükümetin, Toyata araçlarındaki sorunlarla ilgili uyarıları gözden kaçırıp kaçırmadığını incelediği belirtildi.

-OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEKİ KÜRESEL GERİ ÇAĞIRMALAR-

1971 - General Motors motor yatağının araçtan ayrılarak gazın kesilmesi nedeniyle 6,7 milyon aracı geri çağırdı.

1981 - GM 5,8 milyon aracı direksiyonu etkileyen süspansiyon civatalarının gevşemesi nedeniyle geri çağırdı.

1996 - Ford, 8 milyondan fazla aracı kısa devreye ve motorda yangın çıkmasına neden olan hatalı ateşleme anahtarını değiştirmek için geri çağırdı.

1998 - GM 1 milyona yakın Cadillac, Pontiac ve Chevrolet'yi hava yastıklarının kazayla açılabileceği endişesiyle çağırdı.

2000 - Japon lastik üreticisi Bridgeston, 14,4 milyon adet Ford'un Explorer SUVs modellerinde kullanılan ve ayrıca mağazalarda satılan her büyüklükteki ATX, ATX II ve Wilderness lastiklerini çağırdı. Geri çağırma, şirketin Firestone ABD bölümünde üretilen tüm lastiklere uygulandı.

2004 - GM yaklaşık 4 milyon pikabı bagaj kapağı kablolarındaki aşınma nedeniyle geri çağırdı.

2005 Nisan - GM 2 milyondan fazla aracı çeşitli potansiyel güvenlik sorunlarını tamiri için geri çağırdı. Araçların çoğunluğunu ABD'de satılan otomobiller ve kamyonlar oluşturuyordu.

2005 Ekim - Toyota, ön far düğme sistemlerindeki sorun nedeniyle Corolla'nın da içinde bulunduğu 15 farklı modeli çağırdı. Geri çağırmaların küresel bazda toplamı 1,41 milyon adeti buldu.

2007 Aralık - Vites kolu grubundaki uzun vadeli aşınmanın ateşleme olmadan yer değiştirmeye sebep olması nedeniyle Chrysler 575 bin 417 aracı geri çağırdı. Geri çağırmalar, 2001-2002 model Dodge Dakota pikap kamyonetleri, Durango spor araçları, Ram modelleri ve 2002 model Ram pikap modelleri kapsadı.

2008 Ağustos - GM, araba camı yıkama sıvısı sistemi ile donatılmış ABD'deki 857 bin 735 aracı, Ulusal Otoyol Trafiği Güvenlik İdaresi'nin sistemdeki kısa devrenin diğer elektrikli donanımda da arıza yol açabileceği ve yangın riskini artırdığı uyarısının ardından geri çağırdı.

2009 Eylül - Toyota yaklaşık ABD'deki 3,8 milyon aracı zemin döşemelerinin gevşemesi ve gaz pedalına baskı yaptığı gerekçesiyle geri çağırdı.

2009 Ekim - Ford, hatalı cruise kontrol nedeniyle 14 milyondan fazla aracı etkileyen geri çağırmayı tamamlıyor. En son geri çağırmadan 4,5 milyon araç etkilendi.

2010 Ocak - Honda, Fit/Jazz ve City modeli 646 bin aracı hatalı elektrikli cam düğmesi nedeniyle küresel bazda geri çağırdı.

Toyota, ABD'de 5,6 milyon aracı ani hızlanma nedeniyle geri çağırdı.

Peugeot Citroen de yaklaşık 100 bin adet Peugeot 107s ve Citroen C1s'i Toyota'yı etkileyen benzer bir gaz pedalı sorunu nedeniyle çağırdı.

2010 Şubat - Toyota 437 bin adet hibrid motorlu 2010 modeli fren sorunları nedeniyle Prius, Sai, Prius PHV ve Lexus HS250h aracı küresel bazda çağırdı.



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,972 µs