En Sıcak Konular

Yelstin'in kızı: Putin'in partisini Berezovski kurdu

9 Şubat 2010 17:17 tsi
Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in partisi Birleşik Rusya'nın temelini yurtdışında sürgün hayatı yaşayan Yahudi asıllı Rus oligark Boris Berezovski'nin kurduğu iddia edildi.

Ülkenin eski Devlet Başkanı Boris Yelstin'in kızı Tatyana Yumaşeva, livejournal blogunda Putin karşıtı söylemlerini sürdürüyor. Tatyana, Putin'in partisi Birleşik Rusya'nın temelinin Berezovski tarafından atıldığını iddia etti. 1999 yılı parlamento seçimleri öncesi siyasi nüfuz açısından en etkili siyasi figür sayılan Berezovski, yeni bir parti kurmaya heveslenmişti.

Yeltsin'in kızına göre, Devlet Başkanlığı Genel Sekreterliği İdari eski Başkanı Aleksandr Voloşin'in yazlık evinde Berezovski konuyu gündeme getirdi. Tatyana, "Berezovski, gelecek Devlet Başkanı'nın partisi olması gerektiğini gür bir sesle, heyecan ve gayretle ikna etmeye çalışıyordu. Ona göre, her devlet başkanının partisi olmalı. Yeltsin'in en ciddi hatalarından biri de, kendisinin sırtını dayayacağı bir siyasi parti kurmaması idi." diye değerlendirmede bulundu.

Voloşin, Berezovski'nin önerisini dinledikten sonra yardımcısı İgor Şabdurasulov'a konuyla ilgilenmesi talimatında bulunuyor. Kısa sürenin ardından bölgeler arası harekat Birlik-Medved (Ayı) isimli yeni bir parti kuruluyor. Partinin başına Olağanüstü Hal Bakanı Sergey Şoygu geçiyor. 2002 yılında da temeli Birlik-Medvedev olan Birleşik Rusya Partisi kuruluyor.

Tatyana'ya göre, Berezovski yeni partinin parlanmento listesine kendi adamlarını da sokabilirdi. Ama bu iş adamını hiç de ilgilendirmiyordu. Hatta, Berezovski'nin yeni parti ile ilişkisi bulunduğu gerekçesiyle muhalefetin eline koz da geçti. Tüm muhalefet basını konuyu her gün yazıp duruyordu.

Fakat, kimsenin aklına gelemezdi ki, Berezovski'nin temelini attığı yeni parti Putin'in sayesinde gücüne güç katarak saygınlığını artıracak.

Putin, yeni partiyi desteklediğini açıklamasının ardından oyları iki misli fırlayarak yüzde sekizden yüzde 15'e çıktı. Sonra da Birleşik Rusya oyunu yüzde 23,3'e çıkardı. Yeltsin'in kızı, bugün iktidar Birleşik Rusya Partisi'nin kurulmasıyla Berezovski'nin bağlantısının olmasını kimse hatırlamak istemediğini de kaydetti. Tatyana, "Tarih tarih olarak kalıyor. Partinin temelini kimlerin attığını unutmamak lazım." dedi.

(CİHAN)



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,895 µs