Savaş tehlikesi var! | " /> Savaş tehlikesi var! | "/>

En Sıcak Konular

Rusya uyardı: Savaş tehlikesi var!

9 Şubat 2010 16:28 tsi
Rusya uyardı: Savaş tehlikesi var! Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, İran'ın sivil amaçlı nükleer program çalışmalarını yürüttüğünü ifade etmesine rağmen, bölgede savaş ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

Batı ülkeleri ve İsrail'in, İran'ın nükleer silah üretme çabasında olduğuna inandığını kaydeden Patruşev, "Bölgede savaşa izin verilmemesi çok önemli. Ancak teoride böyle bir savaş ihtimali var. Bazı ülkeler askeri müdahale alternetifini dışarda tutmuyorlar." dedi.

İran nükleer sorunu ile ilgili oluşturulan altılı grubun farklı düşüncelerde olduğunu da değinen Patruşev, "İran'ın bir taraftan barışçıl amaçlı olduğunu söylediği nükleer programını sürdürürken, bir taraftan da uranyum zenginleştirme oranını yüzde 20'ye çıkardığını açıklaması şüpheleri artırıyor. İran'ın Uluslararası Atom Enerji Ajansı ile açık bir diyalog içinde olması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"NATO'NUN GENİŞLEMESİ CİDDİ TEHLİKE"

NATO'nun genişleme çabalarının devam ettiğini ve bunun da Rusya açısından tehdit oluşturduğunu kaydeden Patruşev, "NATO'nun genişlemesinin ardından Rusya'nın kendini daha güvende hissedeceği konusunda ciddi endişelerimiz var. NATO bizim için tehdit oluşturuyor." dedi. Ukrayna'nın NATO üyeliğini talep etmesi konusunun belirsiz olduğunu kaydeden Patruşev, "Biz NATO daha fazla büyümemeli diyoruz." uyarısında bulundu. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in onayladığı yeni askeri doktrine göre 'NATO'nun genişlemesi' birinci tehdit olarak kabul ediliyor.

NATO'nun Gürcistan'ı silahlandırdığı ve Güney Osetya ve Abhazya'ya saldırması için hazırladığını iddia eden Patruşev, "NATO ülkeleri Rusya'nın protestosuna rağmen Gürcistan'a askeri destek vermeye devam ediyorlar." dedi.

"BİRİLERİNİN BİZİ YOK ETMEK İÇİN GELMESİNİ BEKLEYEMEYİZ"

Sovyetler Birliği lideri Jozef Stalin'in 1949 yılında yaptığı NATO'ya girme teklifinin reddedildiğini hatırlatan Patruşev, "1949 yılında NATO kurulduğunda Rusya'nın kabul edilmediğini hatırlatmak isterim. Sovyetler Birliği yıkıldı, ancak NATO üye sayısını artırarak varlığını artırıyor. NATO üye sayısını 12'den 28'e çıkardı." değerlendirmesinde bulundu. Sovyetler Birliği liderlerinden Nikita Kruşçev'in 1954 yılında Batı ile ilişkilerin geliştirilmesi çerçevesinde NATO üyelik teklifi de reddedilmişti.

Yeni askeri doktrinde önleyici nükleer saldırı anlayışını kabul eden Rusya, bunun devlet varlığının, bütünlüğünün tehlikeye düşmesi durumunda gündeme geleceğini belirtiyor. Dünyada değişen yapıya paralel olarak yeni doktrinin kabul edildiğini kaydeden Patruşev, "Biz hiçbir kimseye saldırmayı planlamıyoruz. Barışçıl bir hedefimiz var. Bununla birlikte ulusal çıkarlarımızı korumak da hakkımız. Hiç kimsenin bize saldıracağı anı bekleyemeyiz." hatırlatmasında bulundu.

(CİHAN)



Bu haber 1,123 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,416 µs