En Sıcak Konular

Referandumda kaybederler

9 Şubat 2010 15:39 tsi
Referandumda kaybederler CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Anayasa değişikliği konusundaki tespitinin çok önemli olduğunu belirtti.

Baykal, ''AKP'nin artık herhangi bir konuyu referanduma sürebilir bir noktada olmaktan çıktığını'' iddia eden Baykal, ''Parlamentoda 330'u bulmaları imkansız değildir ama referanduma gittiklerinde yüzde 50'i bulmaları imkansızdır'' dedi.

Baykal, partisinin grup toplantısında, Cumhurbaşkanı Gül'ün Hindistan'a giderken Anayasa değişikliğinin artık kenara itilmesi gerektiğini söylediğini belirti. Bunu çok önemli bir tespit olarak gördüğünü ifade eden Baykal, şöyle devam etti:

''Anayasa değişikliği konusundaki bu tereddütün altında sadece parlamentoda 330'ün üzerinde bir oy toplama konusunda AKP grubunun güçlükle karşılaşacağı, o nedenle bir tereddüt içine girdiği Başbakan tarafından ifade ediliyor. Bana göre, bu geçerli değildir, olay bu değildir. Parlamentoda 330'u bulmaları imkansız değildir ama referanduma gittiklerinde yüzde 50'yi bulmaları imkansızdır. Bu gerçeği kavramaya başlamışlardır. Ve bu olasılığı göze alamamışlardır. Bunun böyle olacağını ben haftalar önce söylemiştim. Şimdi gelişmeler sayın Cumhurbaşkanı'nın ifadesiyle de netlik kazanmıştır. AKP artık herhangi bir konuyu referanduma sürebilir bir noktada olmaktan çıkmıştır.

AKP kadrolarının Anayasa değişikliği konusundaki iddialarının, milletin ihtiyaçlarından çok, kendi sıkıntılarını çözmeye yönelik, kendi dünya görüşlerini Türkiye'ye dayatmaya yönelik bir arayış ile ilgili olduğunu ifade ediyoruz. Hukukun arkasından dolanabilmek için bir Anayasa değişikliği istediklerini biliyoruz. O nedenle Anayasa değişikliği konusunda onlarla bir işbirliğine girmemiz olağanüstü güçtür.''

Baykal, dokunulmazlık sorununa inandırıcı ve dürüst bir yaklaşım ortaya konmadan Türkiye'de demokratikleşme konusunda hiçbir ciddi adımın inandırıcı olmasının mümkün olmadığını kaydetti.

-''EĞER UZLAŞMAYLA SEÇİLSEYDİ...''-

Cumhurbaşkanı Gül'ün ''tarihi bir fırsattı'' diyerek üzüntüsünü dile getirdiğini anlatan Baykal, şöyle devam etti:

''Sayın Cumhurbaşkanı tarihi fırsatlar yakalama konusunda hepimizden daha yetenekli görünüyor. Sık sık Türkiye'nin önündeki tarihi fırsatları bize müjdeliyor. Ama ne yazık ki o tarihi fırsatların altından milleti mutlu edecek herhangi bir şey çıkmış değildir. Kürt açılımı için de tarihi açılım diyordu, açılımın Türkiye'yi nereye getirdiğini gördük. Ermeni açılımı için de yine tarihi fırsattır diyordu. Onun Türkiye'yi nereye getirdiğini gördük. Anayasa değişikliği konusunda da tarihi bir fırsatı kaçırdık diyor. Üzülmesin Sayın Cumhurbaşkanı. O tarihi fırsatı inşallah günü geldiği zaman milletimiz yakalayacaktır ve CHP olarak biz de gerekin yapacağız.

Sayın Cumhurbaşkanı, Anayasa yapma konusunda uzlaşmanın altını çiziyor. Haklıdır, doğrudur. Ama Türkiye'de uzlaşma konusundaki ilk büyük temel yanlış cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili konuda olmuştur. Siz kendi seçiminiz söz konusu olduğu zaman seçecek parlamento çoğunluğu elimizde var ya da Anayasayı değiştirecek parlamento çoğunluğu elimizde var, biz yaparız, bu uzlaşma olsa da olmasa da biz inandığımız gibi yürürüz diye yola çıkarsanız, bu memleketin en çok uzlaşmayı araması gereken noktada, Cumhurbaşkanlığı konusunda bir uzlaşma ihtiyacını yok sayarsanız ve kendi iradenizi oraya dayatırsanız, sonra uzlaşma olmadığı için Anayasa yapamıyoruz dersiniz, sonra Türkiye'de toplum birbirine düşmeye başladığı zaman burayı kim, nasıl toplayacak, siyasi tarafları bir araya getirip kim etkili olacak diye aramaya başlarsınız. Millete bir ombudsman lazım, ombudsman olsa da Türkiye'deki ihtilafları yukarı düzeyde bir araya getirse der. O ombudsman Cumhurbaşkanının ta kendisidir. Eğer uzlaşmayla seçilseydi işte o ombudsman olurdu. Şu Türkiye tablosunda Türkiye'yi kucaklayacak bir anlayış ortaya çıkardı.''

Cumhurbaşkanı Gül'ün son dönemde atadığı 14 rektörün tümünü üniversitenin tercihlerinin dışından seçtiğini belirten Baykal, ''Sayın cumhurbaşkanı Üniversitenin tercihini, iradesini yok saymıştır. Uygun gördüğünü kişiyi atamıştır'' dedi.

-''DESPOTSANIZ, HİÇBİR ANAYASA SİZİ DEMOKRAT YAPMAZ''-

İzzet Baysal Üniversitesi'nde dramatik bir atamanın yaşandığını ifade eden Baysal, işadamı Baysal tarafından kurulan üniversitenin, devlete teslim edildiğini kaydetti.

Baysal'ın yeğeni ve vakıf başkanı Ahmet Baysal'ın Cumhurbaşkanı Gül'e yazdığı ve YÖK'ün üniversitede belirlenen adayların sıralamasını değiştirmesi durumunda görüşme talep eden mektubunu okuyan Baykal, YÖK'ün sıralamayı değiştirdiğini ve Gül'ün Baysal ile görüşmediğini belirtti. Baykal, Gül'ün birinci sırada seçilen Prof. Dr. Atilla Kılıç yerine, Prof. Dr. Hayri Coşkun'u rektör olarak atadığını, Baysal'ın buna tepkisini bir basın toplantısıyla gösterdiğini anlattı.

Atanan kişinin, atanmadan önce ''AKP milletvekilleriyle üniversitede görkemli yemekler yediğini'' belirten Baykal, şunları söyledi:

''Şimdi uzlaşma, Anayasa değişikliği konusundaki üzüntü beyanları ne anlama geliyor? Nedir onlar? Anayasa mı size o sıralamayı bozun, o üniversiteyi kuran insanların, görev yapan hocaların tümünün 'aman dokunmayın bu iyi rektördür' dediği halde hayır benim örgütüm, benim partizanlarım, milletvekillerim onu değil, bunu istiyor diye değiştirme yapmanızı zorunlu kılan elinizdeki 1982 Anayasası mı? O Anayasadan dolayı mı yapamıyorsunuz, yoksa kafanızdaki demokrasiye bir türlü alıştıramadığınız anlayışınız dolayısıyla mı? Bu olayda bir kez daha ortaya çıkmıştır ki sorun Anayasadan önce, o Anayasayı uygulamak durumunda olan insanların zihniyetidir, anlayışıdır, düşüncesidir. Siz despotsanız hiçbir anayasa sizi demokrat yapamaz.''



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,997 µs