En Sıcak Konular

ABD ne varsa veriyor. Rusya ses çıkarmıyor. Hangimizden daha çok korkuyorlar?

9 Şubat 2010 12:36 tsi
ABD ne varsa veriyor. Rusya ses çıkarmıyor. Hangimizden daha çok korkuyorlar? İran'dan mı Türkiye'den mi? iyibilgi Ankara

ABD Savunma Bakanı Robert Gates ve Ankara’da gayet iyi tanınan general Ray Odierno bilindiği gibi Türkiye’yi ziyaret ettiler.


Bu görüşmelerin bütününden geriye 4 başlık kaldığı söylenebilir. İran, Irak (Kuzey Irak), Afganistan ve füze savunma sistemleri.

Füze savunma sistemleri denince, bu başlığın otomatik olarak İran’la ilintilendirilmesi normal. Hele Tahran’ın son kararı, “Uranyum’u zenginleştirin” de düşünüldüğünde.

Yani, bu bölgeye ve Türkiye’ye ne füze konursa konsun, akla ilk gelen İran kuşkusuz. Ancak füze kalkanı, savunma sistemi gibi tartışmalar bilindiği gibi yeni değil.

Barack Obama’nın, Polonya, Çekya gibi ülkelere füze kalkanı koyma-ve “bunlar İran’a karşı” demesinden sonra-Kremlin sert çıkmış, buraya koydurtmam demiş, alternatif olarak, “Türkiye olabilir” seçeneğini sunmuştu.

Bugün ise ABD ve Rusya’nın bu mânada, yani Türkiye’ye füze savunma sistemleri kurulması konusunda hemfikir oldukları anlaşılıyor.

Ve yine düşünce zincirinden bakarak, hem Rusya hem de ABD’nin İran’dan kaygılandığı sonucu da çıkarılabilir.

Ama bunlara rağmen, Türkiye’ye “verilenler” listesi içinde salt füze sistemleri olmadığı, örneğin “Türkiye'nin ABD'den alacağı, havada uçan radar diye nitlenen Awacs uçaklarından ilkinin kabul testlerinin ilkbaharda başlayacağı, ilk uçağın en geç 2011'de TSK envanterine gireceği” anımsanmış bulunuyor.

Silahlard açısından durum bu. Politik açıdan ise konuyu bir kez daha okumakta fayda var. Türkiye nükleer silaha karşı. Bu net bir politika.

İran’ın yapmasını istemiyor. Ama İsrail’in yapmasını da istemiyor. Esasen kimsenin yapmasını istemiyor.

Bu durumda kendisi yapar mı? Bu ilginç soru, önceki kabuller düşünüldüğünde garip gelebilir. Ama İran’ın nükleer silah yaptığı gün Ankara bu denklemi bir daha düşünecektir.

Ulusal güvenlik kavramının mantığı doğal olarak bunu emreder. Bu da bölgesel bir nükleer rekabetin başlaması anlamına gelir. Bu durumda, İran’a karşı olan füze ve uçak sistemlerinin aynı zamanda Ankara’nın içine rahatlatmak anlamına geldiği de söylenmeli.

Ya da New York Times gazetesinin yazdığı gibi, “Türkiye'nin nükleer silah programına yönelmesini ancak Amerikan füze kalkanının sağlayacağı koruma önleyebilir.”

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,119 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,395 µs