En Sıcak Konular

Ankara'nın 74 yıllık simgesi

9 Şubat 2010 11:19 tsi
Ankara'da önemli bir geçmişe sahip olan ve yıkılması planlanan Ankara 19 Mayıs Stadı, buram buram tarih kokuyor.

Başkentin ve Türk futbolunun en önemli statları arasında yer alan Ankara 19 Mayıs Stadı, tarihi boyunca birçok önemli olaya tanıklık etti.

Turkcell Süper Lig'e ev sahipliği yapan en eski statlar arasında yer alan Ankara 19 Mayıs Stadı, kuruluş yılı olan 1936'dan bu yana geçen 74 yılda birçok kupa finaline ve Gençlerbirliği ile Ankaragücü'nün Avrupa kupası maçlarına sahne oldu.

Başbakanlık Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası gibi Türk futbolunun önemli kupa finallerine ev sahipliği yapan Ankara 19 Mayıs Stadı, iki kupada toplam 69 final karşılaşmasına tanık oldu.

Stat, Cumhurbaşkanlığı Kupası finallerine 34 kez ev sahipliği yaparken, bu karşılaşmalarda toplam 94 gol atıldı. Başbakanlık Kupası finallerine ise 35 kez sahne olan Ankara 19 Mayıs Stadı, söz konusu maçlarda 135 gole tanıklık etti. Başbakanlık Kupası'nı bu statta en çok kazanan takım 8 şampiyonlukla Fenerbahçe olurken, sarı-lacivertli takımı 6 şampiyonlukla Beşiktaş takip etti. Galatasaray ise bu statta oynadığı 6 final karşılaşmasının 5'ini kazanarak en çok şampiyon olan üçüncü takım oldu.

Ankara 19 Mayıs Stadı'nda Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı en fazla kazanan takım unvanını ise Galatasaray elde etti. Sarı-kırmızılı ekip, Ankara'da oynadığı 16 final karşılaşmasının 10'unu kazanarak birinciliği elde etti.

Başkent ekibi Ankaragücü ise kendi sahası olan 19 Mayıs Stadı'nda söz konusu kupayı, bir kez kazanabildi. Sarı-lacivertliler, kupada iki kez final oynarken, 1981 yılında Trabzonspor'u 1-0 yenerek tarihinde ilk kez bu kupanın sahibi oldu. Ankaragücü'nün, ikinci ligde mücadele ederken, bu önemli başarıyı elde etmesi dikkati çekti. Diğer başkent ekibi Gençlerbirliği ise 1987 yılında oynanan final karşılaşmasında Galatasaray'a 3-2 yenildi.

UNUTULMAZLAR

Ankara 19 Mayıs Stadı, kuruluşundan bu yana geçen 74 yılda birçok önemli olaya tanıklık ederken hafızalarda en çok şu anlar kaldı:
-Ankaragücü Türkiye Kupası 1980-81 sezonunda Boluspor ile oynadığı karşılaşması bu statta 2-1 kazandı. Kupayı kazanmasında önemli rol oynayan bu karşılaşmasının ardından Sarı-lacivertliler deplasmanda rakibiyle 0-0 berabere kalarak tarihindeki tek Türkiye Kupası'nı kazanmış oldu.

-Gençlerbirliği aynı kupadaki tek şampiyonluğunu 1986-87 sezonunda Eskişehirspor karşısında elde ederken, bu başarıda Ankara 19 Mayıs stadı'nda aldığı galibiyetin payı büyük oldu. Kırmızı-siyahlılar, sahasında oynanan ilk karşılaşmayı 5-0 kazanarak büyük bir avantaj elde ederken, deplasmanda rakibine 2-1 yenilmesine rağmen kupayı kazanan taraf oldu.

-Gençlerbirliği Avrupa Kupası'ndaki en başarılı maçlarını Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynadı. Kırmızı-siyahlı kulüp, Avrupa macerasındaki en önemli başarısını 2003-04 sezonunda UEFA Kupası'nda yaşadı. Kupada 4. tura kadar yükselen Başkent ekibi bu turda İspanya'nın Valencia takımını Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan karşılaşmada 1-0 yenmeyi başardı. Rakibiyle deplasmanda oynadığı maçı 2-0 kaybeden Gençlerbirliği, kupaya veda etmişti. Valencia UEFA Kupası'nda o yıl şampiyon olurken, İspanyol ekibini tek yenen takımın Gençlerbirliği olması ise dikkati çekti.

-1996-97 sezonunda Türkiye Kupası 6. turunda eşleşen Gençlerbirliği ile Galatasaray arasındaki maçı, penaltılar sonucunda Gençlerbirliği 18-17 kazanmıştı. Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan karşılaşmanın normal süresi 1-1 berabere biterken, penaltılarda tam 33 tane vuruş yapıldı.

Penaltılarda Galatasaray'ın gollerini Hakan Şükür (2), Gheorghe Hagi (2), Tugay Kerimoğlu (2), Ümit Davala (2), Okan Buruk (2), İlyas kahraman, Bekir Gür, Iulian Sebastian Filipescu, Bülent Korkmaz, Vedat İnceefe, Hayrettin Demirbaş atmıştı.

Gençlerbirliği'nin gollerini ise Roger Lukaku (2), Ümit Özat (2), İlker Dalçiçek (2), Serdar Samatyalı (2), Nihat Baştürk (2), Osman Coşkun (2), Liberty Masunda, Ali Eren Beşerler, Maimane Alfred Phiri, Taner Taşkın ve Kubilay Aydın kaydetmişti.

-Başbakanlık Kupası finalleri tarihinde Galatasaray Altay'ı 8-1, Boluspor da Muhafızgücü'nü aynı skorla yenerek, kupanın en farklı galibiyetlerini kazandı.

A.A.



Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,359 µs