En Sıcak Konular

Türkiye'den İran'a sürpriz nükleer ziyareti

9 Şubat 2010 11:10 tsi
Türkiye'den İran'a sürpriz nükleer ziyareti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun bugün İran’a gidebileceğini söyledi.

Ankara’da bugün bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu sabah İranlı mevkidaşı Manuçehr Mutteki ile bir görüşme yaptığını söyledi.

Davutoğlu, "Çözüm için çaba arayışındayız, bu akşam İran’a gidebilirim" dedi ve bugün gidememesi durumunda Kazakistan dönüşü Tahran’a geçeceğini belirtti. Davutoğlu’nun yarın gideceği Kazakistan’dan Cuma günü dönmesi planlanıyor.

Dışişleri Bakanı ayrıca, çözüm konusunda da olayların basına yansıdığı kadar kötümser olmadığını söyledi.

İran, bugün itibarıyla uranyum zenginleştirme oranını yüzde 3.5’tan yüzde 20’ye yükseltmek için çalışmaları başlattı. Nükleer yakıt için kullanılan zenginleştirilmiş uranyum, yüzde 80 oranına çıkarıldığında nükleer bomba yapımında da kullanılabiliyor.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından ABD de, uluslararası kamuoyunda İran’a daha fazla yaptırım uygulanması gerektiği yönündeki baskısını artırmaya başladı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yeni yaptırım kararını ay değil birkaç hafta içinde alması gerektiği belirtildi.

Pentagon Sözcüsü Geoff Morrell gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in Türkiye, İtalya ve Fransa liderleri ile görüşerek, İran’a yaptırım konusunda en hızlı şekilde hareket edilmesi “gerekliliğinin aciliyetini” bildirdiğini söyledi.

Bu arada Pekin yönetimi, bütün taraflara, İran için uluslararası desteğe sahip nükleer yakıt önerisi konusunda anlaşmaya varmaya çalışmaları çağrısında bulundu.

Konuyla ilgili açıklama, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ma Caoşü tarafından Pekin'deki olağan basın toplantısında yapıldı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) yetkilileri, İran'ın uranyum zenginleştirme niyetinin, bu ülke ile büyük güçler arasındaki atom yakıtı sağlanmasıyla ilgili teklifi tehlikeye atacağını ileri sürmüştü.



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,273 µs