330 plus' der mi? | " /> 330 plus' der mi? | "/>

En Sıcak Konular

DSP Erdoğan'a '330 plus' der mi?

9 Şubat 2010 10:37 tsi
DSP Erdoğan'a '330 plus' der mi? AKP, Anayasa değişikliğinin TBMM’de 330’un altında kalmasının ‘politik etkileri’ olacağını düşünüyor. 'Gizli oy' milletvekillerini etkileyebilir deniyor. Bunun için ek kuvvet düşünüyor. Cumhurbaşkanı’nın ‘geçti artık&

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Hindistan semalarında yaptığı, “Anayasa değişikliği geçti, olsa iyiydi ya, zor artık” minvalli açıklamalarının, muhalefet partileri tarafından da “teyit edildiği” bir zamanlama, Erdoğan’ın TBMM’de muhakkak 330 oy bulma isteğine nasıl etki eder?

330 çünkü, değişikliğin referanduma gidebilmesi için en az bu kadar gerekiyor. Gerekiyor ama AKP Genel Merkezi bu konuda biraz kaygılı. AKP değişiklik istediği konusunda kendinden emin ama TBMM’den geçirebileceği konusunda değil.

Bunun mânası şu: eğer AKP anayasa değişikliğini TBMM’ye getirir, kendi milletvekilleri içinden fire verir, 330’un altında kalırsa, bunun politik sonuçları ağır olabilir.

Oylamanın kapalı olacağı gerçeği de AKP kurmaylarını düşündürüyor.

Aynı nedenle AKP, “emin olmadan” konuyu Meclis’e taşımama kararı almış bulunuyor. Ancak bu bir taktik hamle ve zamanla sınırlı. Değişiklik yapılması isteniyorsa o rakamın bulunması şart.

Bu noktada TBMM aritmetiğine bir bakalım. AKP 337 sandalye sahibi. 330 altında kalmaktan çekiniliyorsa “minimum” 8 fire söz konusu olabilir.

Bu durumda ihtiyaç sadece 1 sandalye. Tabii fire sayısı garanti değil. CHP 97, MHP ise 69 milletvekili ile temsil ediliyor.

Ve bu ikisinden de AKP’ye oy çıkması imkansız görünüyor. Geriye sadece iki ihtimal kalıyor. BDP ve DSP.

Şimdi denebilir ki, “e ne güzel BDP oy verir değişikliğe, fazla fazla da yeter”! Hem öyle hem değil. BDP’nin destek vereceği kabul edilse bile, referanduma etkisi ne olur?

Bu önemli bir nokta. Çünkü referandum kaybının faturası hepsinden ağır olur. Açık biçimde genel seçim anlamına gelir ve o rüzgarın kimi nereye savuracağı hiç belli olmaz.

DSP’ye gelince. Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Masum Türker, çalkantılı bir siyasi sürecin ardından parti üzerinde liderliğini sağlamış görünüyor.

Rahşan Ecevit ve ekibinin son hamleleri de-dramatik Hulki Cevizoğlu vakasından sonra-bitirilmiş durumda.

DSP, TBMM’de 6 milletvekilinin sahibi. AKP’ye destek verirse 330’un altına düşülmesi hemen hemen imkansız olacak. Çünkü kimse AKP’den 14-15 fire olacağını sanmıyor.

Ancak sorun şurada. DSP, Erdoğan’ın teklifini kabul eder mi? Burada da bir zamanlamaya dikkat çekmek lazım.

Dün, Başbakan Erdoğan partililerle toplantısında “DSP’ye bir bakalım, görüşme imkanı yaratabiliriz” dediği sıralarda, yani bu kadar eş zamanlı (!), gazetelerde “AKP Genel Merkezi’nden Masum Türker’e tazminat davası” başlıkları okunuyordu.



Bu haber 2,072 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,625 µs