en büyük harekatı | " /> en büyük harekatı | "/>

En Sıcak Konular

NATO'nun en büyük harekatı

9 Şubat 2010 08:17 tsi
NATO'nun en büyük harekatı NATO, Afganistan'da uyuşturucunun kalbi olarak bilinen Helmand'a büyük bir operasyon düzenlemeye hazırlanıyor. Dünya haşhaş üretiminin yüzde 92'si Helmand bölgesinden sağlanıyor. ABD, İngiliz ve Afgan güçlerin katılacağı operasyon Taliban'a karşı en

Önümüzdeki birkaç gün içinde başlaması beklenen ve "Müşterek" adı verilen NATO harekatıyla, Taliban'ın, uyuşturucu ticaretinin kalbi konumundaki Helmand eyaletindeki son kalesi olarak görülen Marja'nın kontrolünün geri alınması hedefleniyor.

TALİBAN 2 BİN MİLİTANLA KARŞILIK VERECEK

Reuters haber ajansı, ABD ve İngiliz askerlerinin çoğunluğunu oluşturduğu NATO birlikleri ve Afgan güçlerinin ortak olarak düzenleyeceği operasyona, Taliban'ın yaklaşık 2 bin militanla karşılık vereceğini iddia etti. 

Afganistan'daki NATO askerlerinin sayısı şu an itibarıyla 114 bini geçiyor ve ABD Başkanı Barack Obama'nın yeni savaş stratejisi doğrultusunda bu rakamın yıl sonuna kadar 150 bine çıkarılması planlanıyor.

OPERASYON EK ASKERLER İÇİN TEST NİTELİĞİNDE

Uzmanlar, Marja bölgesine düzenlenecek operasyonda, Afganistan'a ABD ve diğer NATO üyesi ülkelerin göndermeye başladığı ilave askerlerin de kullanılacağını, harekatın bu bakımdan da test niteliği kazandığını belirtiyor.

"Müşterek Harekatı"nın genelinden sorumlu İngiliz komutan Tümgeneral Nick Carter, bu operasyonun öncekilerden farklı olacağını söyledi.

Geçmişte, ABD önderliğindeki NATO güçleri, operasyon düzenlenen bölgelerden Taliban'ı çıkartmış, ama daha sonra, yerel halkın güvenliğini sağlayabilmek için yeterince asker konuşlandıramamıştı.

AFGAN GÜÇLER CEPHEDE ÖNCÜ OLACAK

Tümgeneral Carter, ilk kez Afgan güçlerinin, harekatın planlanmasında ön sırada yer alacağını ve onları, NATO birliklerinin desteğinde, yeni eğitilmiş çok sayıda polis gücünün izleyeceğini belirtti.

Afganistan'daki NATO güçlerinin başkomutanı General Stanley McChrystal ise, "Müşterek Harekatı"nın, Afganistan hükümetinin güvenlik alanındaki kontrolünü genişlettiği yolunda, güçlü bir mesaj vereceğini söyledi.



Bu haber 1,156 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,395 µs